TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Смртта на академик Старделов претставува голема и ненадоместлива загуба

Телма - 13.01.2021

Големо и ненадоместлива е загубата со заминувањето на академик Георги Старделов, столбот на македонската филозофска мисла и науката за убавото, кој остави грандиозно дело зад себе, забележа претседателот на МАНУ на ова тажно собрание на највисоката ...

Жан Патрик Конрад: Академик Старделов е вистинска интернационална референца и нов столб на хуманизмот

Либертас - 13.01.2021

По повод смртта на академик Георги Старделов, се огласија негови колеги и содејци, врвни авторитети, кај нас и во светот. Жан Патрик Конрад, професор по физика на Империјал колеџ во Лондон, Велика Британија и претседател на Европската академија на ...

Само јазикот нѐ приближува до идеалната татковина

Н.Македонија - 13.01.2021

Многумина сѐ уште посакуваат македонскиот народ да биде само објект, а не и историски субјект, кажал академик Блаже Kонески седум години пред својата смрт. Неколку децении подоцна, во време кога сѐ уште има такви што посакуваат македонскиот народ да ...

Институт за македонска литература: Заминувањето на академик Старделов непроценлива загуба за нашата книжевна наука и ...

Frontline - 12.01.2021

Заминувањето на академик Георги Старделов, чијшто виспрен и прониклив дух со децении ја унапредуваше филозофско-естетичката, книжевно-научната и културолошката мисла во нашата средина, е непроценлива загуба за нашата академска и културна средина, се ...

Институт за македонска литература: Заминувањето на академик Старделов непроценлива загуба за нашата книжевна наука и ...

МКД - 12.01.2021

Заминувањето на академик Георги Старделов, чијшто виспрен и прониклив дух со децении ја унапредуваше филозофско-естетичката, книжевно-научната и културолошката мисла во нашата средина, е непроценлива загуба за нашата академска и културна средина, се ...

Институт за македонска литература: Заминувањето на академик Старделов непроценлива загуба за нашата книжевна наука и ...

Опсервер - 12.01.2021

Заминувањето на академик Георги Старделов, чијшто виспрен и прониклив дух со децении ја унапредуваше филозофско-естетичката, книжевно-научната и културолошката мисла во нашата средина, е непроценлива загуба за нашата академска и културна средина, се ...

Заминувањето на академик Старделов непроценлива загуба за нашата книжевна наука и култура

Нова ТВ - 12.01.2021

Заминувањето на академик Георги Старделов, чијшто виспрен и прониклив дух со децении ја унапредуваше филозофско-естетичката, книжевно-научната и културолошката мисла во нашата средина, е непроценлива загуба за нашата академска и културна средина, се ...

Институт за македонска литература: Заминувањето на Старделов непроценлива загуба за нашата книжевна наука и култура

MakPress - 12.01.2021

Заминувањето на академик Георги Старделов, чијшто виспрен и прониклив дух со децении ја унапредуваше филозофско-естетичката, книжевно-научната и културолошката мисла во нашата средина, е непроценлива загуба за нашата академска и културна средина, се ...

Институт за македонска литература: Заминувањето на академик Старделов е непроценлива загуба

PressingTV - 13.01.2021

Заминувањето на академик Георги Старделов, чијшто виспрен и прониклив дух со децении ја унапредуваше филозофско-естетичката, книжевно-научната и културолошката мисла во нашата средина, е непроценлива загуба за нашата академска и културна средина, се ...

Институт за македонска литература: Заминувањето на академик Старделов – непроценлива загуба за македонската книжевна ...

Вечер Прес - 13.01.2021

Заминувањето на академик Георги Старделов, чијшто виспрен и прониклив дух со децении ја унапредуваше филозофско-естетичката, книжевно-научната и културолошката мисла во нашата средина, е непроценлива загуба за нашата академска и културна средина, се ...

Жан Патрик Конрад: Aкадемик Старделов е вистинска интернационална референца и нов столб на хуманизмот

OhridNews - 13.01.2021

По повод смртта на академик Георги Старделов, се огласија негови колеги и содејци, врвни авторитети, кај нас и во светот. Во име на Светската академија на хуманизмот, од Париз, се огласи амбасадорот Јордан Плевнеш, основоположник на Охридската ...

Институт за македонска литература: Заминувањето на академик Старделов непроценлива загуба за нашата книжевна наука и ...

Независен - 12.01.2021

Заминувањето на академик Георги Старделов, чијшто виспрен и прониклив дух со децении ја унапредуваше филозофско-естетичката, книжевно-научната и културолошката мисла во нашата средина, е непроценлива загуба за нашата академска и културна средина, се ...

Почина академик Георги Старделов

Канал5 - 12.01.2021

На 90-годишна возраст вчера почина академик Георги Старделов, поранешен претседател на МАНУ, еден од столбовите на македонската филозофска мисла и наука. Погребот ќе се изврши утре на градските гробишта „Бутел" во Скопје По повод смртта на академик ...

Почина академик Георги Старделов

Факултети - 12.01.2021

Вчера, со навршени девет децении живот, почина еден од најзначајните македонски интелектуалци - Георги Старделов, филозоф, естетичар, есеист, книжевен критичар, антологичар, теоретичар и историчар на културата.