TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Марина Мијаковска наградена со „Даница Ручигај“: Секогаш кога нè кршат треба да бидеме цврсти како коската

Вечер - 02.12.2019

„Клучна инспиративна фигура ми е великанот на македонската книжевност, академик Анте Поповски, па затоа интертекстуално се повикувам на неговата поезија како љубов кон Македонија, меѓутоа низ еден женски пристап, низ своја женска перспектива“, ...

Трибина за македонското женско писмо: писателките сѐ уште го немаат вистинското место во литературата

Опсервер - 02.12.2019

Голем дел од македонските писателки во втората половина на 20 век немаат вистинско место во македонскиот книжевен канон и тука е најголемата провокација зошто се решивме да ги отвориме овие средби, истакна проф.

Творештвото на македонските жени писатели

Н.Македонија - 02.12.2019

Книжевен настан посветен на творештвото на македонските жени писатели ќе се одржи денеска, со почеток во 12 часот, во Друштвото на писателите на Македонија, а во рамките на настанот ќе биде доделена и плакетата „Даница Ручигај“ за 2019 година на ...

Марина Мијаковска за „Коскена“ ќе ја прими плакетата „Даница Ручигај“

Опсервер - 02.12.2019

Во Друштвото на писатели на Македонија денеска ќе биде врачена плакетата „Даница Ручигај“ за 2019 година на Марина Мијаковска за збирката „Коскена“, со критички осврт на Славица Дабевска Ќировска.

Марина Мијаковска за „Коскена“ ќе ја прими плакетата „Даница Ручигај“

А1 On - 02.12.2019

Во Друштвото на писатели на Македонија денеска ќе биде врачена плакетата „Даница Ручигај“ за 2019 година на Марина Мијаковска за збирката „Коскена“, со критички осврт на Славица Дабевска Ќировска.

Марина Мијаковска за „Коскена“ ќе ја прими плакетата „Даница Ручигај“

Скопје инфо - 02.12.2019

Во Друштвото на писатели на Македонија денеска ќе биде врачена плакетата „Даница Ручигај“ за 2019 година на Марина Мијаковска за збирката „Коскена“, со критички осврт на Славица Дабевска Ќировска.

Марина Мијаковска за „Коскена“ ќе ја прими плакетата „Даница Ручигај“

MakPress - 02.12.2019

Во Друштвото на писатели на Македонија денеска ќе биде врачена плакетата „Даница Ручигај“ за 2019 година на Марина Мијаковска за збирката „Коскена“, со критички осврт на Славица Дабевска Ќировска.

Трибина: писателките сѐ уште го немаат вистинското место во литературата

MakPress - 02.12.2019

Голем дел од македонските писателки во втората половина на 20 век немаат вистинско место во македонскиот книжевен канон и тука е најголемата провокација зошто се решивме да ги отвориме овие средби, истакна проф.