TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Невладини: Институција за контрола на финансирањето на партиите

Алсат-М - 12.07.2018

Ново тело или институција која ќе го контролира финансирањето на партиите, според невладините организации е решение за елиминирање на злоупотребата и корупцијата во оваа област. Според нив, сегашната законска регулатива е само добра основа, но ...

Власта е отворена за измени на начинот на финансирање на партиите

Канал5 - 12.07.2018

Кај власта има расположение за измена во моделот на финансирање на политичките партии. Правната рамка е на задоволително ниво, но проблемот е во транспарентноста и контролата на финансирањето на партиите – смета министерката за правда Рената ...

Законите за финансирање на партиите се добри, но треба да се работи за спроведување, рече министерката за правда

Сакам да кажам - 12.07.2018

Законите кое се донесуваат за делот за финансирање на политичките партии се добри, но треба да се зајакнат механизмите за нивно спроведување, рече министерката за правда Рената Тренеска-Дескоска.

(Видео) ДУИ бара партиите да се финансираат од буџетот

Макфакс - 12.07.2018

Демократската унија за интеграција бара финансирање на партиите од буџетот. „Не сме задоволни од постоечкиот закон за финансирање партии, бараме законско решение преку кое партиите ќе се финансираат од буџетот, тоа е постабилно и е начин на ...

(Видео) Прекинато е финансирањето на 26 партии поради ненавремено доставување извештаи

Макфакс - 12.07.2018

Законската регулатива е добра во делот на финансирањето на партиите, но прашањето е во зајакнување на механизмите на имплементацијата, рече министерката за правда, Рената Дескоска, на тркалезна маса за подобрување на моделот на финансирање на ...

(Видео) Тасева: Потребна е поголема контрола врз финансирањето на партиите

Макфакс - 12.07.2018

Потребна е поголема контрола врз финансирањето на партиите, препорачуваат од „Транспаренси интернешнл“. Претседателката на организацијата, Слаѓана Тасева, препорачува да се зајакне контролниот механизам.

Поголема контрола во финансирањето на политичките партии за спречување на корупцијата

Канал5 - 12.07.2018

Законската регулатива за финансирање политички партии е квалитетна и добра. Проблем е транспратеноста и контролата на процесот. За подобрување на состојбите неопходно е зајакнување на контролата преку создавање една надлежна институција.

Дебата за подобар модел на финансирање политички партии

Канал5 - 12.07.2018

Тркалезна маса на тема „Подобрување на моделот на финансирање на политичките партии во Македонија“, ќе се одржи денеска во Скопје во организација на Националниот демократски институт (НДИ) и во соработка со Транспаренси Интернешнл Македонија.

ВИДЕО: ДУИ бара партиите да се финансираат од буџетот

А1 On - 12.07.2018

Демократската унија за интеграција бара финансирање на партиите од буџетот. „Не сме задоволни од постоечкиот закон за финансирање партии, бараме законско решение преку кое партиите ќе се финансираат од буџетот, тоа е постабилно и е начин на ...

ВИДЕО: Прекинато е финансирањето на 26 партии заради ненавремено доставување извештаи

А1 On - 12.07.2018

Законската регулатива е добра во делот на финансирањето на партиите, но прашањето е во зајакнување на механизмите на имплементацијата, рече министерката за правда Рената Дескоска на тркалезна маса за Подобрување на моделот на финансирање на ...

(ВИДЕО) Тасева: Потребна е поголема контрола врз финансирањето на партиите

А1 On - 12.07.2018

Потребна е поголема контрола врз финансирањето на партиите, препорачуваат од Транспаренси Интернешнл. Претседателката на организацијата Слаѓана Тасева, препорачува да се зајакне контролниот механизам.

Поголема контрола во финансирањето на политичките партии за спречување на корупцијата

Стандард - 12.07.2018

Законската регулатива за финансирање политички партии е квалитетна и добра. Проблем е транспратеноста и контролата на процесот. За подобрување на состојбите неопходно е зајакнување на контролата преку создавање една надлежна институција.

Дебата за подобар модел на финансирање политички партии

А1 On - 12.07.2018

Тркалезна маса на тема „Подобрување на моделот на финансирање на политичките партии во Македонија“, ќе се одржи денеска во Скопје во организација на Националниот демократски институт (НДИ) и во соработка со Транспаренси Интернешнл Македонија.

ДУИ бара партиите да се финансираат од буџетот

Точка - 12.07.2018

Демократската унија за интеграција бара финансирање на партиите од буџетот. „Не сме задоволни од постоечкиот закон за финансирање партии, бараме законско решение преку кое партиите ќе се финансираат од буџетот, тоа е постабилно и е начин на ...

Прекинато е финансирањето на 26 партии заради ненавремено доставување извештаи (Видео)

1tv - 12.07.2018

Поради ненавремено доставување извештаи, пред неколку месеци е донесена одлука со која се спречува финансирањето на 26 партии, соопшти министерката за правда Рената Дескоска, на тркалезната маса на тема „Подобрување на моделот на финансирање на ...

Тасева: Потребна е поголема контрола врз финансирањето на партиите

Точка - 12.07.2018

Потребна е поголема контрола врз финансирањето на партиите, препорачуваат од Транспаренси Интернешнл. Претседателката на организацијата Слаѓана Тасева, препорачува да се зајакне контролниот механизам.

Поголема контрола во финансирањето на политичките партии за спречување на корупцијата

CivilMedia - 12.07.2018

Законската регулатива за финансирање политички партии е квалитетна и добра. Проблем е транспратеноста и контролата на процесот. За подобрување на состојбите неопходно е зајакнување на контролата преку создавање една надлежна институција.

Дебата за подобар модел на финансирање политички партии

CivilMedia - 12.07.2018

Тркалезна маса на тема „Подобрување на моделот на финансирање на политичките партии во Македонија“, ќе се одржи денеска во Скопје во организација на Националниот демократски институт (НДИ) и во соработка со Транспаренси Интернешнл Македонија.

Прекинато е финансирањето на 26 партии заради ненавремено доставување извештаи

Либертас - 12.07.2018

Поради ненавремено доставување извештаи, пред неколку месеци е донесена одлука со која се спречува финансирањето на 26 партии, соопшти министерката за правда Рената Дескоска, на тркалезната маса на тема „Подобрување на моделот на финансирање на ...

Укинато буџетското финансирање на 26 партии

Локално - 12.07.2018

Поради ненавремено доставување на извештаии укинато е буџетското финасирање на 26 партии. Министерката за првда Рената Дескоска на тркалезна маса за подобрување на моделот на финансирање на политичките партии во Македонија, во организација на ...

Поголема контрола во финансирањето на политичките партии за спречување на корупцијата

Телма - 12.07.2018

Законската регулатива за финансирање политички партии е квалитетна и добра. Проблем е транспратеноста и контролата на процесот. За подобрување на состојбите неопходно е зајакнување на контролата преку создавање една надлежна институција.

Прекинато е финансирањето на 26 партии заради ненавремено доставување извештаи

Точка - 12.07.2018

Законската регулатива е добра во делот на финансирањето на партиите, но прашањето е во зајакнување на механизмите на имплементацијата, рече министерката за правда Рената Дескоска на тркалезна маса за Подобрување на моделот на финансирање на ...

Прекинато е буџетското финансирањето на 26 од 56 партии

+инфо - 12.07.2018

Од 56 партии кои буџетски се финансираат спречено е финансирањето на 26 партии заради ненавремено поднесени извештаи, изјави министерката за правда Рената Дескоска. Таа потенцира дека пред неколку месеци е донесена одлука со која се спречено ...