TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Туризмот закрепнува, но дали ќе го издржи новиот удар од украинската војна

Р.С.Европа - 14.05.2022

Туризмот закрепнува од ковид пандемијата, но сега е соочен со нов удар – војната во Украина. Групните тури од Русија и Украина се откажани и за некои туристички детинации, како Грција, тоа ќе значи 700 милиони евра загуба.

ДЕЛОВНИТЕ ТУРИСТИ СЕ ВРАЌААТ – како да се зголеми бројот на ноќевања останува предизвик

Фактор - 13.05.2022

Високите сметки за електрична енергија, но и неизвесноста од постојаниот раст на цените на храната можат да бидат „кочница“ за претстојната туристичка сезона, но и покрај проблемите се очекува зголемен број посетители.

Бројот на странските туристи во изминатите осум години двојно зголемен

Вечер Прес - 12.05.2022

Според растот на домашни и странски туристи Северна Македонија во 2022 година е петта држава во светот според податоците од Светската туристичка организација. Константано се зголемува бројот на странски туристи, а со тоа и бројот на туристи и ...

АППТ: Македонската туристичка понуда на промоција во медиуми во Србија, Бугарија, Албанија, Косово, Турција и Полска

Република - 11.05.2022

Агенцијата за промоција и поддршка на туризмот на Македонија согласно програмските активности за 2022г започна со прв дел медиумска кампања. Туристичката промоција на земјава ќе се реализира во земјите од регионот Србија, Бугарија, Албанија, Косово, ...

За подобра туристичка понуда на регионот е потребна соработка во сите области

Опсервер - 12.05.2022

– Туризмот е една од најбрзорастечките индустрии и има огромен потенцијал за регионална соработка, е главниот заклучок на Конференцијата за отстранување на бариерите за обезбедување одржлив развој на туризмот во Западен Балкан што денеска се одржа ...

За 45,9 проценти зголемен бројот на туристи во првиот квартал годинава

Бизнис Вести - 12.05.2022

Бројот на регистрирани туристи во државава во март годинава изнесуваше 39.786, од кои 43,1 проценти се домашни, а 56,9 отсто странски туристи. Државниот завод за статистика денеска објави дека бројот на ноќевањата во март 2022 година изнесува ...

За 45,9% е зголемен бројот на туристи во првиот квартал годинава

еМагазин - 12.05.2022

Бројот на регистрирани туристи во државава во март годинава изнесуваше 39.786, од кои 43,1 проценти се домашни, а 56,9 отсто странски туристи. Државниот завод за статистика денеска објави дека бројот на ноќевањата во март 2022 година изнесува ...

За 45,9 проценти зголемен бројот на туристи во првиот квартал годинава

Вечер Прес - 12.05.2022

Бројот на регистрирани туристи во државава во март годинава изнесуваше 39.786, од кои 43,1 проценти се домашни, а 56,9 отсто странски туристи. Државниот завод за статистика денеска објави дека бројот на ноќевањата во март 2022 година изнесува ...

Земјите од Западен Балкан со заедничка туристичка понуда

Н.Македонија - 13.05.2022

Според растот на домашни и на странски туристи, нашата држава во 2022 година е петта држава во светот според податоците од Светската туристичка организација. Константно се зголемува бројот на странски туристи, а со тоа и бројот на туристи и ноќевања ...