TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Во Шпанија е пронајдена плочка стара 2.500 години со цртежи на битка и со древно писмо

Канал5 - 15.06.2024

Артефактот е пронајден за време на ископувањата на локалитетот Турунџуело Тартешан. Тартезаните биле древна цивилизација која пристигнала на Пиринејскиот Полуостров околу 8 век п.н.е., позната по нивното детално пишување.

ОТКРИТИЕ КОЕ ГИ ИЗНЕНАДИ АРХЕОЛОЗИТЕ! Пронајдена камена плоча со МИСТЕРИОЗНИ ЦРТЕЖИ и симболи на неа

Во Центар - 15.06.2024

Археолозите пронајдоа камена плоча со цртежи кои прикажуваат битка и ликови од античко писмо на локалитетот Тартезан во југозападна Шпанија. Артефактот е пронајден за време на ископувањата на локалитетот Тартешан Турунјуело.

ОТКРИТИЕ КОЕ ГИ ИЗНЕНАДИ АРХЕОЛОЗИТЕ! Пронајдена камена плоча со МИСТЕРИОЗНИ ЦРТЕЖИ и симболи на неа

Пулс24 - 15.06.2024

Археолозите пронајдоа камена плоча со цртежи кои прикажуваат битка и ликови од античко писмо на локалитетот Тартезан во југозападна Шпанија.Артефактот е пронајден за време на ископувањата на локалитетот Тартешан Турунјуело.