TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Судски совет за најавите на Мицкоски: Мешањето во судството носи опасност за демократијата

Слободен Печат - 17.05.2024

Судскиот совет укажува дека судската власт како една од трите власти е самостојна и независна и секое мешање од другите власти може да биде опасно за демократијата и владеењето на правото, порачуваат од Советот, по најавите на лидерот на ВМРО-ДПМНЕ ...

Судски совет: Мешањето на Мицкоски во судската власт е опасно за демократијата

Независен - 17.05.2024

Судскиот совет оцени дека судската власт како една од трите власти е самостојна и независна и секое мешање од другите власти може да биде опасно за демократијата и владеењето на правото, порачуваат од Советот по најавите на лидерот на ВМРО-ДПМНЕ ...

Судската власт не е марионета , порачува Судскиот совет за најавите на Мицкоски за негово распуштање

Фокус - 17.05.2024

Само тогаш кога политичарите што доаѓаат и си заминуваат од власт, ќе сфатат дека судската власт е столбот што останува и не е марионета, ниту инструмент за остварување нечии интереси, граѓаните ќе добијат судство какво што заслужуваат.

Реалност или празни ветувања – Кревките правосудни тела, Мицкоски ќе ги прави „распуштеници“

Фокус - 16.05.2024

Распуштање на Судскиот совет и Советот на јавни обвинители најавува ВМРО-ДПМНЕ – партијата што освои најмногу гласови на изборите и чиј претседател Христијан Мицкоски ќе биде мандатар. Но, експертската јавност е децидна дека не постојат правни ...

Националната припадност на судиите камен на сопнување помеѓу членовите на Судскиот совет

МКД - 15.05.2024

Прашањето дали судија Македонец, Албанец, Турчин или Влав…може да се пријави на општата листа за избор на член на Судскиот совет ги скара членовите на ова судско тело на денешната седница на која се утврдуваше кандидатската листа за избор на член на ...

Дали ќе се наруши Бадентеровиот принцип на гласање во Судскиот совет ако врховниот судија Исамедин Лимани стане член?

Слободен Печат - 15.05.2024

Членовите имаа дилема дали со прифаќање на кандидатурата на врховниот судија Исамедин Лимани ќе се прекрши Уставот, кој предвидува дека тројца од избраните членови се припадници на немнозинските заедници во Македонија, а со изборот на Лимани ќе се ...

Утврдена кандидатската листа за член на Судскиот совет од Врховниот суд

Канал5 - 15.05.2024

За испразнетото место во Судскиот совет ќе се борат врховните судии Цветанка Периќ и Исамедин Лимани, чија кандидатура предизвика жестока расправија на денешната седница на советот. Според дел од членовите, постои уставна пречка лимани да биде член ...

Пет судии кандидати за членови на Судски совет од Врховен и Апелационо подрачје Битола

Курир - 15.05.2024

Судскиот совет денеска ги утврди кандидатските листи за членови на судски совет од Врховниот суд и од Апелационото подрачје Битола, на двете листи има вкупно пет судии. Со шест гласа за и 5 против, Судскиот совет ја утврди кандидатската листа за ...

Петмина кандидати за членови на Судскиот совет

Р.С.Европа - 15.05.2024

Судскиот совет ги утврди кандидатските листи за членови на судски совет од Врховниот суд и од Апелационото подрачје Битола. На двете листи има вкупно пет судии. Со шест гласа за и 5 против, Судскиот совет ја утврди кандидатската листа за член од ...

Пет судии кандидати за членови на Судски совет од Врховен и Апелационо подрачје Битола

Канал5 - 15.05.2024

Судскиот совет денеска ги утврди кандидатските листи за членови на судски совет од Врховниот суд и од Апелационото подрачје Битола, на двете листи има вкупно пет судии. Со шест гласа за и 5 против, Судскиот совет ја утврди кандидатската листа за ...

Пет судии кандидати за членови на Судски совет од Врховен и од Апелационо подрачје Битола

Нетпрес - 15.05.2024

Судскиот совет денеска ги утврди кандидатските листи за членови на судски совет од Врховниот суд и од Апелационото подрачје Битола, на двете листи има вкупно пет судии. Со шест гласа за и 5 против, Судскиот совет ја утврди кандидатската листа за ...

Пет судии кандидати за членови на Судски совет од Врховен и Апелационо подрачје Битола

Бриф - 15.05.2024

Судскиот совет денеска ги утврди кандидатските листи за членови на судски совет од Врховниот суд и од Апелационото подрачје Битола, на двете листи има вкупно пет судии. Со шест гласа за и 5 против, Судскиот совет ја утврди кандидатската листа за ...

Пет судии кандидати за членови на Судски совет од Врховен и Апелационо подрачје Битола

Република - 15.05.2024

Судскиот совет денеска ги утврди кандидатските листи за членови на судски совет од Врховниот суд и од Апелационото подрачје Битола, на двете листи има вкупно пет судии. Со шест гласа за и 5 против, Судскиот совет ја утврди кандидатската листа за ...

Утврдени кандидатските листи за членови на судски совет од Врховниот суд и од Апелационото подрачје Битола

MakPress - 15.05.2024

Судскиот совет денеска ги утврди кандидатските листи за членови на судски совет од Врховниот суд и од Апелационото подрачје Битола, на двете листи има вкупно пет судии. Со шест гласа за и 5 против, Судскиот совет ја утврди кандидатската листа за ...

Судската власт не е марионета , порачува Судскиот совет за најавите на Мицкоски за негово распуштање

Либертас - 17.05.2024

Само тогаш кога политичарите што доаѓаат и си заминуваат од власт, ќе сфатат дека судската власт е столбот што останува и не е марионета, ниту инструмент за остварување нечии интереси, граѓаните ќе добијат судство какво што заслужуваат.

Судски совет: Опасно за демократијата е мешањето на Мицкоски во судската власт

ТВ21 - 17.05.2024

Судската власт е една од трите бласти која е самостојна и независна, и секое мешање од другите власти може да биде опасно за демократијата, оцени Судскиот совет, по најавите на претседателот на ВМРО-ДПМНЕ Христијан Мицкоски за распуштање на Советот.

Судскиот совет за најавите на Мицкоски за негово распуштање: Мешање во судството од другите власти е опасно за ...

360 степени - 17.05.2024

„Само тогаш кога политичарите кои доаѓаат и си заминуваат од власт, ќе сфатат дека судската власт е столбот кој останува и не е марионета, ниту инструмент за остварување на нечии интереси, граѓаните ќе добијат судство какво што заслужуваат“, велат ...

Судски совет за изјавата на Мицкоски: Судската власт е самостојна и независна, секое мешање носи сериозна опасност по ...

А1 On - 17.05.2024

Судската власт е самостојна и независна. Секое мешање во судството и во судската власт носи со себе сериозна опасност по демократијата, правната сигурност и владеењето на правото, велат од Судскиот совет на најавите на лидерот на ВМРО-ДПМНЕ и иден ...

Судски совет за изјавата на Мицкоски: Судската власт е самостојна и независна, секое мешање носи сериозна опасност по ...

Нова ТВ - 17.05.2024

Судската власт е самостојна и независна. Секое мешање во судството и во судската власт носи со себе сериозна опасност по демократијата, правната сигурност и владеењето на правото, велат од Судскиот совет на најавите на лидерот на ВМРО-ДПМНЕ и иден ...