TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Запира извршувањето, ама каматите ќе си течат

Фактор - 09.04.2020

Запира извршувањето од сметките на граѓаните и фирмите, ама нема да запре пресметката на каматата на долгот што го имаат. Фактор разговараше со извршителите кои велат дека досега нема владина уредба која ограничува да не се наплатува затезната ...

Се ангажира цело МВР за полицисиот час, 600 приправници станаа полицијаци

Фокус - 08.04.2020

На владината седница е донесена и Уредба со која заради прогласената вонредна состојба во државата се наложува ангажирање на целокупниот капацитет на организациските единици во рамки на Министерството за внатрешни работи, вклучително и полицајците – ...

Се одложува издржувањето на казна затвор за лица осудени до три години

Фокус - 08.04.2020

Одложување на извршувањето на упатните акти за извршување на казната затвор на лица осудени до три години и тоа до 1 септември 2020 година, освен за предметите каде постои опасност за застарување на казната, предвидува Уредбата со законска сила, што ...

МВР се засилува со 600 полицајци кои досега беа приправници

360 степени - 08.04.2020

Владата на денешната седница донесе Уредба со која поради вонредната состојба во МВР ќе се ангажира целокупниот капацитет, вклучително и полицајците-приправници, соопштија од владината прес-служба.

Седниците на советите на локалните самоуправи може да се одржуваат онлајн и телефонски

ММС - 08.04.2020

На предлог на Министерството за локална самоуправа, Владата на Република Северна Македонија на вчерашната 37. седница донесе Уредба за дополнување на уредбата со законска сила за примена на Законот за локалната самоуправа за време на вонредна ...

Полицајците приправници се активирани во редовите на МВР

Скопје1 - 08.04.2020

Владата денеска ја донесе Уредбата со законска сила за изменување и дополнување на уредбата со законска сила за примена на Законот за внатрешни работи за време на вонредна состојба со која приправничкиот испит за полицајците приправници и за ...

Донесена Уредбата за ограничување на додатоците и надоместоците на плата во јавниот сектор

360 степени - 07.04.2020

ладата со Уредба со законска сила ја ограничи исплатата на додатоците и надоместоците на плата за вработените во јавниот сектор во време на вонредната состојба. Уредбата е донесена на денешната владина седница и таа значи дека на поголемиот дел од ...

Претседателите на општинските совети може да водат седница и преку телефон или интернет

Фокус - 07.04.2020

Претседателот на советот на општината може да свика и да раководи со седница на советот и со употреба на комуникациски средства (телефон или конференциска врска со употреба на интернет комуникација и софтверски алатки).

Продолжени роковите за барања на правото за остварување на пензиско и инвалидско осигурување

Слободен Печат - 07.04.2020

Владата денеска на седница донесе Уредба со законска сила за примена на одредбите од Законот за пензии и пензиски надоместоци од капитално финансирано пензиско осигурување за време на вонредна состојба, што Владата ја донесе попладневно на ...

Заврши вонредната седница на Владата – Донесени се важни одлуки

Centar - 29.05.2020

Од 58-мата седница на Владата: Донесени протоколите за запишување и за приемните и другите испити во прво одделение во основните училишта, во средните училишта, во Математичко-информатичката гимназија и на високообразованите институции; Усвоен е и ...

ВМРО-ДПМНЕ ќе поднесе уредба за исплаќање на награда за лекарите и медицинскиот персонал

24Инфо - 07.04.2020

Факти кои го одбележаа денот: ВМРО-ДПМНЕ ќе предложи уредба со сила на закон за исплаќање на награда за лекарите и медицинските работници. Тие се нашите херои. Мерките на владата не се доволни. Над 160.000 луѓе остануваат без работа.

Владата ги продолжи роковите за барања за пензиско и инвалидско осигурување

Frontline - 07.04.2020

Донесувањето на оваа уредба е со цел продолжување на роковите за примената на одредбите од Законот за задолжително капитално финансирано пензиско осигурување, додека трае вонредната ...

ВМРО-ДПМНЕ ќе поднесе уредба за исплаќање на награда за лекарите и медицинскиот персонал

Курир - 07.04.2020

ВМРО-ДПМНЕ објавува факти, кои според нив, го одбележаа ...

Уредба за финансиска поддршка на работодавачите од приватниот сектор погодени од здравствено-економската криза

Академик - 07.04.2020

Врз основа на членот 126 став 1 од Уставот на Република Северна Македонија и членот 36 став 1 од Законот за Владата на Република Македонија („Службен весник на Република Македонија“, бр. 59/00, 12/03, 55/05, 37/06, 115/07, 19/08, 82/08, 10/10, ...

Уредба за примена на Законот за здравственото осигурување за време на вонредна состојба

Академик - 07.04.2020

Врз основа на член 126 став 1 од Уставот на Република Северна Македонија и член 36 став 1 од Законот за Владата на Република Македонија („Службен весник на Република Македонија“ бр. 59/00, 12/03, 55/05, 37/06, 115/07, 19/08, 82/08, 10/10, 51/11, ...

Компаниите во ќорсокак: Сметките блокирани, извршителите ги сопрена дејствата, а банките сопираат пари

Република - 07.04.2020

Компаниите во државава се најдоа во незавидна ситуација со ситуацијата со корона вирусот. Имено повеќето компании наидоа на проблем откако беше донесена уредбата на владата од 01.04.2020, која има законска сила за запирање на извршните дејствија на ...

Започнува алтернативното субвенционирање за работодавачот, еве кои се условите

Локално - 07.04.2020

Со Уредбата со законска сила за субвенционирање на исплата на придонеси од задолжително социјално осигурување за време на вонредна состојба, се уредуваат условите, начинот и постапката на субвенционирање на исплата на придонеси од задолжително ...

Уредба за субвенционирање на исплата на придонеси од задолжително социјално осигурување за време на вонредна состојба

Академик - 07.04.2020

УРЕДБА СО ЗАКОНСКА СИЛА ЗА СУБВЕНЦИОНИРАЊЕ НА ИСПЛАТА НА ПРИДОНЕСИ ОД ЗАДОЛЖИТЕЛНО СОЦИЈАЛНО ОСИГУРУВАЊЕ ЗА ВРЕМЕ НА ВОНРЕДНА СОСТОЈБА Со оваа уредба со законска сила, се уредуваат условите, начинот и постапката на субвенционирање на исплата на ...

ВМРО-ДПМНЕ: Ќе поднесеме уредба за исплаќање на награда за лекарите и медицинскиот персонал

Press24 - 07.04.2020

ВМРО-ДПМНЕ објави „факти кои го одбележаа денот“. Од партијата велат дека мерките не се доволни, а 160.000 луѓе остануваат без работа. 1. ВМРО-ДПМНЕ ќе предложи уредба со сила на закон за исплаќање на награда за лекарите и медицинските работници.

37 седница на Владата

Денешен - 07.04.2020

Владата на Македонија на денешната 37-ма седница го разгледа и усвои записникот од дваесет и првиот состанок на Главниот координативен кризен штаб за обезбедување целосна координација во врска со спречување на внесување и ширење на коронавирус ...

Владата ги продолжи роковите за барања на правото за остварување на пензиско и инвалидско осигурување

Канал5 - 07.04.2020

Се продолжуваат роковите за поднесување барање за остварување на правата што произлегуваат од Законот за исплата на пензии и пензиски надоместоци од капитално финансирано пензиско осигурување.

Владата донесе Уредба за ограничување на исплата на додатоци и надоместоци на плата во јавниот сектор

ТВ21 - 07.04.2020

Владата донесе Уредба со законска сила за ограничување на исплата на додатоци и надоместоци на плата за вработените во јавниот сектор за време на вонредна состојба. Со оваа уредба со законска сила се уредува ограничувањето на исплатата на додатоци и ...

Влада: Ограничување на исплата на додатоци на плата во јавниот сектор

А1 On - 07.04.2020

На денешната седница Владата донесе Уредба со законска сила за ограничување на исплата на додатоци и надоместоци на плата за вработените во јавниот сектор за време на вонредна состојба. Со оваа уредба со законска сила се уредува ограничувањето на ...

Влада: Донација на медицинска опрема од Турција, уредба за ограничувањето на исплатата на додатоци и надоместоци на ...

CivilMedia - 07.04.2020

Владата на Република Северна Македонија на денешната 37-ма седница го разгледа и усвои записникот од дваесет и првиот состанок на Главниот координативен кризен штаб за обезбедување целосна координација во врска со спречување на внесување и ширење на ...

Продолжување на роковите за поднесување на барање за остварување на правото за пензија

А1 On - 07.04.2020

Владата денеска донесе Уредба со законска сила за примена на одредбите од Законот за пензии и пензиски надоместоци од капитално финансирано пензиско осигурување за време на вонредна состојба со цел продолжување на роковите за поднесување на барање ...

Владата ја ограничи исплатата на додатоци и надоместоци на платата во јавниот сектор

Макфакс - 07.04.2020

Владата на седница ја донесе уредбата со законска сила за ограничување исплата на додатоци и надоместоци на платата за вработените во јавниот сектор за време на вонредна состојба. Со оваа уредба со законска сила се уредува ограничувањето на ...

Се ограничува исплатата на додатоци и надоместоци на плата во јавниот сектор

+инфо - 07.04.2020

Владата донесе Уредба со законска сила за ограничување на исплата на додатоци и надоместоци на плата за вработените во јавниот сектор за време на вонредна состојба. Со оваа уредба со законска сила се уредува ограничувањето на исплатата на додатоци и ...

Владата со нови уредби, ограничување на исплатата на надоместоци во јавниот сектор

Frontline - 07.04.2020

На оваа седница Владата ја донесе Уредба со законска сила за ограничување на исплата на додатоци и надоместоци на плата за вработените во јавниот сектор за време на вонредна состојба. Владата на Република Северна Македонија на денешната 37-ма ...

Со Уредба ограничена исплатата на додатоци и надоместоци на вработените во државните органи

Слободен Печат - 07.04.2020

На оваа седница Владата ја донесе Уредба со законска сила за ограничување на исплата на додатоци и надоместоци на плата за вработените во јавниот сектор за време на вонредна состојба. Со оваа уредба со законска сила се уредува ограничувањето на ...

Се ограничува исплатата на додатоци и надоместоци на плата во јавниот сектор

Република - 07.04.2020

Владата донесе Уредба со законска сила за ограничување на исплата на додатоци и надоместоци на плата за вработените во јавниот сектор за време на вонредна состојба. Со оваа уредба со законска сила се уредува ограничувањето на исплатата на додатоци и ...

Влада: Ограничување на исплата на додатоци и надоместоци на плата во јавниот сектор

Локално - 07.04.2020

Владата донесе Уредба со законска сила за ограничување на исплата на додатоци и надоместоци на плата за вработените во јавниот сектор за време на вонредна состојба. Со оваа уредба со законска сила се уредува ограничувањето на исплатата на додатоци и ...

Владата ги продолжи роковите за барања на правото за остварување на пензиско и инвалидско осигурување

Опсервер - 07.04.2020

Скопје, 7 април 2020 () – Се продолжуваат роковите за поднесување барање за остварување на правата што произлегуваат од Законот за исплата на пензии и пензиски надоместоци од капитално финансирано пензиско осигурување, како и роковите за поднесување ...

Владата донесе Уредба за ограничување на исплата на додатоци и надоместоци на плата во јавниот сектор

Вечер - 07.04.2020

Владата донесе Уредба со законска сила за ограничување на исплата на додатоци и надоместоци на плата за вработените во јавниот сектор за време на вонредна состојба. Со оваа уредба со законска сила се уредува ограничувањето на исплатата на додатоци и ...

Вонредната состојба го одложи одењето во пензија на граѓаните кои го остваруваат тоа право во овој период

MakPress - 07.04.2020

Владата денеска ја донесе и Уредбата со законска сила за примена на одредбите од Законот за пензиското и инвалидското осигурување за време на вонредна состојба за да се продолжат роковите за поднесување на барање за остварување на правата кои ...

Стопирани исплатите на додатоци и надоместоци на плата согласно колективен договор за административците

MakPress - 07.04.2020

Владата донесе Уредба со законска сила за ограничување на исплата на додатоци и надоместоци на плата за вработените во јавниот сектор за време на вонредна состојба. Со оваа уредба со законска сила се уредува ограничувањето на исплатата на додатоци и ...

Продолжени роковите за барања за остварување на пензиско и инвалидско осигурување

+инфо - 07.04.2020

Се продолжуваат роковите за поднесување барање за остварување на правата што произлегуваат од Законот за исплата на пензии и пензиски надоместоци од капитално финансирано пензиско осигурување, како и роковите за поднесување барање за остварување на ...

Влада одлучи: Нема исплата на на додатоци и надоместоци на плата во јавниот сектор

Press24 - 07.04.2020

Владата донесе Уредба со законска сила за ограничување на исплата на додатоци и надоместоци на плата за вработените во јавниот сектор за време на вонредна состојба. Со оваа уредба со законска сила се уредува ограничувањето на исплатата на додатоци и ...

Владата ги продолжи роковите за барања на правото за остварување на пензиско и инвалидско осигурување

Press24 - 07.04.2020

Се продолжуваат роковите за поднесување барање за остварување на правата што произлегуваат од Законот за исплата на пензии и пензиски надоместоци од капитално финансирано пензиско осигурување, како и роковите за поднесување барање за остварување на ...

Поради вонредната состојба, се продолжуваат роковите за стекнување старосна пензија

Макфакс - 07.04.2020

Владата денеска донесе уредба со законска сила за примена на одредбите од Законот за пензиите и пензиските надоместоци од капитално финансираното пензиско осигурување за време на вонредна состојба со цел продолжување на роковите за поднесување ...

Владата донесе Уредба за ограничување на исплата на додатоци и надоместоци на плата во јавниот сектор

Либертас - 07.04.2020

Владата донесе Уредба со законска сила за ограничување на исплата на додатоци и надоместоци на плата за вработените во јавниот сектор за време на вонредна состојба. Со оваа уредба со законска сила се уредува ограничувањето на исплатата на додатоци и ...

Владата донесе Уредба за ограничување на исплата на додатоци и надоместоци на плата во јавниот сектор

24Инфо - 07.04.2020

– Владата донесе Уредба со законска сила за ограничување на исплата на додатоци и надоместоци на плата за вработените во јавниот сектор за време на вонредна состојба. Со оваа уредба со законска сила се уредува ограничувањето на исплатата на додатоци ...

Владата ја ограничи исплатата на додатоци и надоместоци на плата во јавниот сектор

Точка - 07.04.2020

Владата на седница ја донесе Уредба со законска сила за ограничување на исплата на додатоци и надоместоци на плата за вработените во јавниот сектор за време на вонредна состојба. Со оваа уредба со законска сила се уредува ограничувањето на исплатата ...

Заврши вонредната седница на Владата – Донесени се важни одлуки

Бриф - 07.04.2020

Донација на медицинска опрема од Турција; Уредба за ограничувањето на исплатата на додатоци и надоместоци на плата во јавниот сектор; Усвоена информација за апликацијата “StopKorona! – мобилна апликација за справување со КОВИД-19”, се дел од ...

Влада: Донација на медицинска опрема од Турција, ограничување на исплатата на додатоци и надоместоци на плата во ...

Телма - 07.04.2020

Владата на Република Северна Македонија на денешната 37-ма седница го разгледа и усвои записникот од дваесет и првиот состанок на Главниот координативен кризен штаб за обезбедување целосна координација во врска со спречување на внесување и ширење на ...

Владата ги продолжи роковите за барања на правото за остварување на пензиско и инвалидско осигурување

24Инфо - 07.04.2020

– Се продолжуваат роковите за поднесување барање за остварување на правата што произлегуваат од Законот за исплата на пензии и пензиски надоместоци од капитално финансирано пензиско осигурување, како и роковите за поднесување барање за остварување ...

Владата донесе Уредба за ограничување на исплата на додатоци и надоместоци на плата во јавниот сектор

iPortal - 07.04.2020

Владата донесе Уредба со законска сила за ограничување на исплата на додатоци и надоместоци на плата за вработените во јавниот сектор за време на вонредна состојба. Со оваа уредба со законска сила се уредува ограничувањето на исплатата на додатоци и ...

Владата ги продолжи роковите за барања на правото за остварување на пензиско и инвалидско осигурување

Независен - 07.04.2020

Фото: Б.Грданоски Се продолжуваат роковите за поднесување барање за остварување на правата што произлегуваат од Законот за исплата на пензии и пензиски надоместоци од капитално финансирано пензиско осигурување, како и роковите за поднесување барање ...

Владата донесе Уредба за ограничување на исплата на додатоци и надоместоци на плата во јавниот сектор

МКД - 07.04.2020

Владата донесе Уредба со законска сила за ограничување на исплата на додатоци и надоместоци на плата за вработените во јавниот сектор за време на вонредна состојба. Со оваа уредба со законска сила се уредува ограничувањето на исплатата на додатоци и ...

Владата ја ограничи исплатата на додатоци и надоместоци на платата во јавниот сектор

MTM - 08.04.2020

Владата на седница ја донесе уредбата со законска сила за ограничување исплата на додатоци и надоместоци на платата за вработените во јавниот сектор за време на вонредна состојба. Со оваа уредба со законска сила се уредува ограничувањето на ...

Поради вонредната состојба, се продолжуваат роковите за стекнување на старосна пензија

MTM - 08.04.2020

Владата денеска донесе Уредба со законска сила за примена на одредбите од Законот за пензии и пензиски надоместоци од капитално финансирано пензиско осигурување за време на вонредна состојба со цел продолжување на роковите за поднесување на барање ...