TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Вградено прво вештачко срце, 46-годишен пациент од Штип со нова шанса за живот

ТВ21 - 12.07.2018

Вака изгледа вградувањето на првото вештачко срце во Македонија. Операцијата што траела пет ипол часа му даде нова шанса за живот на 46 годишниот пациент од Штип. Неговото срце функционирало само 15 проценти, тој не можел да се движи и тешко дишел, ...

Во Македонија е направено првото вградување на целосно вештачко срце

24 Вести - 12.07.2018

Благодарение на револуционернот зафат, вградување на целосно вештачко срце на тимот доктори предводени од Александар Николиќ, во Клиничката болницата Аџибадем Систина, 46 годишен маж од Штип доби драгоцено време да дочека соодветен орган и ...

За првпат во Македонија, вградено вештачко срце во Аџибадем Систина

Алсат-М - 12.07.2018

За прв пат во Македонија, во клиниката „Аџибадем Систина“ направено е комплетно вештачко срце. Потоа, преку оперативен зафат, тоа му беше ставено во градите на 46 годишен пациент од Штип. Интервенцијата вчера траела повеќе од пет и пол часови.

Вградено вештачко срце во Аџибадем Систина

Сител - 12.07.2018

За прв пат во Македонија целосно вештачко срце е вградено кај 46 годишен маж од Штип во Клиничката болница “Аџибадем Систина”. Срцето на пациентот функционирало само со 15 отсто. Животот му висел на конец и единствен спас била ваквата интервенција ...

Првпат во Македонија: Проф. д-р Николиќ од „Аџибадем Систина“ вгради вештачко срце кај пациент

Независен - 12.07.2018

Проф. д-р Александар Николиќ, кардиохирург во клиничката болница „Аџибадем Систина“ му вгради целосно вештачко срце на пациент, 46-годишен маж од Штип, кој страдал од исклучителна срцева слабост.

Во Систина вградено првото целосно вештачко срце во Македонија

Press24 - 12.07.2018

Во Клиничката болница „Аџибадем Систина“ во Скопје е направено првото вградување на целосно вештачко срце во Македонија. Пациентот, маж на 46-годишна возраст од Штип, со исклучителна срцева слабост, по оперативниот зафат е во стабилна здравствена ...

Историски ден за здравството во Македонија

Фактор - 12.07.2018

Вкупно во светски рамки се изведени 1 800 вакви операции, а нашата земја влезе на листата од 25 земји во светот каде што се изведува оваа најтешка и најкомплексна интервенција во кардиохирургијата, покрај држави како што се САД, Канада, Франција, ...

Вградено целосно вештачко срце, прво во Македонија

МКД - 12.07.2018

Во светски рамки се изведени вкупно 1.800 вакви операции, а нашата земја влезе на листата од 25 земји во светот каде што се изведува оваа најтешка и најкомплексна интервенција во кардиохирургијата, покрај држави како што се САД, Канада, Франција, ...

Историски ден за здравството во Македонија: Вградено првото вештачко срце

Живеј Здраво - 12.07.2018

Вкупно во светски рамки се изведени 1 800 вакви операции, а нашата земја влезе на листата од 25 земји во светот каде што се изведува оваа најтешка и најкомплексна интервенција во кардиохирургијата, покрај држави како што се САД, Канада, Франција, ...

Во „Систина“ вградено целосно вештачко срце

Канал5 - 12.07.2018

Во клиничката болница Аџибадем Систина во Скопје, вчераутро за прв пат во Македонија беше изведено вградување на целосно вештачко срце, соопштија од болницата. На 46-годишен маж од Штип со исклучителна срцева слабост денеска му е вградено целосно ...

За прв пат во Македонија вградено целосно вештачко срце во „Аџибадем Систина“

еМагазин - 12.07.2018

Во Клиничката болница „Аџибадем Систина“ во Скопје е направено првото вградување на целосно вештачко срце во Македонија. Пациентот, маж на 46-годишна возраст од Штип, со исклучителна срцева слабост, по оперативниот зафат е во стабилна здравствена ...

Историски ден за здравството во Македонија: Вградено првото вештачко срце

Република - 12.07.2018

Вкупно во светски рамки се изведени 1 800 вакви операции, а нашата земја влезе на листата од 25 земји во светот каде што се изведува оваа најтешка и најкомплексна интервенција во кардиохирургијата, покрај држави како што се САД, Канада, Франција, ...

Првпат во Македонија вградено целосно вештачко срце

Курир - 12.07.2018

На 46-годишен маж од Штип со исклучителна срцева слабост денеска му е вградено целосно вештачко срце во Клиничката болница „Аџибадем Систина“ во Скопје. Пациентот во стабилна здравствена состојба и се чувствува добро, информираат од Клиниката.

Првпат во Македонија вградено целосно вештачко срце

1tv - 12.07.2018

На 46-годишен маж од Штип со исклучителна срцева слабост денеска му е вградено целосно вештачко срце во Клиничката болница „Аџибадем Систина“ во Скопје. Пациентот во стабилна здравствена состојба и се чувствува добро, информираат од Клиниката.

Првпат во Македонија вградено целосно вештачко срце

CivilMedia - 12.07.2018

На 46-годишен маж од Штип со исклучителна срцева слабост денеска му е вградено целосно вештачко срце во Клиничката болница „Аџибадем Систина“ во Скопје. Пациентот во стабилна здравствена состојба и се чувствува добро, информираат од Клиниката.

За првпат во Македонија, во „Аџибадем Систина“ вградено целосно вештачко срце

Иновативност - 12.07.2018

Вкупно во светски рамки се изведени 1.800 вакви операции, а нашата земја влезе на листата од 25 земји во светот каде што се изведува оваа најтешка и најкомплексна интервенција во кардиохирургијата, покрај држави како што се САД, Канада, Франција, ...

Првпат во Македонија вградено целосно вештачко срце

Вечер - 12.07.2018

На 46-годишен маж од Штип со исклучителна срцева слабост денеска му е вградено целосно вештачко срце во Клиничката болница „Аџибадем Систина“ во Скопје. Пациентот во стабилна здравствена состојба и се чувствува добро, информираат од Клиниката.

Историски ден за здравството во Македонија – Направено првото вградување на целосно вештачко срце во Македонија

Студенти - 12.07.2018

Вкупно во светски рамки се изведени 1 800 вакви операции, а нашата земја влезе на листата од 25 земји во светот каде што се изведува оваа најтешка и најкомплексна интервенција во кардиохирургијата, покрај држави како што се САД, Канада, Франција, ...

Првпат во Македонија вградено целосно вештачко срце

USB - 12.07.2018

На 46-годишен маж од Штип со исклучителна срцева слабост денеска му е вградено целосно вештачко срце во Клиничката болница „Аџибадем Систина“ во Скопје. Пациентот во стабилна здравствена состојба и се чувствува добро, информираат од Клиниката.

Историски ден за здравството во Македонија: Вградено првото вештачко срце

Скопје24 - 12.07.2018

Вкупно во светски рамки се изведени 1 800 вакви операции, а нашата земја влезе на листата од 25 земји во светот каде што се изведува оваа најтешка и најкомплексна интервенција во кардиохирургијата, покрај држави како што се САД, Канада, Франција, ...

Првпат во Македонија вградено целосно вештачко срце

ТВ21 - 12.07.2018

На 46-годишен маж од Штип со исклучителна срцева слабост денеска му е вградено целосно вештачко срце во Клиничката болница „Аџибадем Систина“ во Скопје. Пациентот во стабилна здравствена состојба и се чувствува добро, информираат од Клиниката.

Во „Аџибадем Систина“ вградено целосно вештачко срце, прво во Македонија

+инфо - 12.07.2018

Вкупно во светски рамки се изведени 1 800 вакви операции, а нашата земја влезе на листата од 25 земји во светот каде што се изведува оваа најтешка и најкомплексна интервенција во кардиохирургијата, покрај држави како што се САД, Канада, Франција, ...

Македонија меѓу првите во светот, вградено целосно вештачко срце

Нова ТВ - 12.07.2018

Во светот се изведени вкупно 1 800 вакви операции, а нашата земја влезе на листата од 25 земји во светот каде што се изведува оваа најтешка и најкомплексна интервенција во кардиохирургијата, покрај држави како што се САД, Канада, Франција, ...

Првпат во Македонија вградено целосно вештачко срце

Либертас - 12.07.2018

На 46-годишен маж од Штип со исклучителна срцева слабост денеска му е вградено целосно вештачко срце во Клиничката болница „Аџибадем Систина“ во Скопје. Пациентот во стабилна здравствена состојба и се чувствува добро, информираат од Клиниката.

За првпат во Македонија, во „Аџибадем Систина“ вградено целосно вештачко срце

Локално - 12.07.2018

Вкупно во светски рамки се изведени 1.800 вакви операции, а нашата земја влезе на листата од 25 земји во светот каде што се изведува оваа најтешка и најкомплексна интервенција во кардиохирургијата, покрај држави како што се САД, Канада, Франција, ...

60. 000 Македонци се заболени со срцева слабост, 30 од нив се пред свршен чин

Женски магазин - 12.07.2018

Според податоците кои денеска ги изнесе проф д-р Александар Николиќ, кој е шеф на одделот за кардиохирургија во Клиничата болница „Аџибадем Систина“ во Скопје, во Македонија од 3 до 5 отсто од граѓаните односно 60.