TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Спасовден - заштитник на Гевгелија

Сител - 17.05.2018

Камбаните од црквата на зајдисонце во Гевгелија го означија почетокот на одбележувањето на заштитникот на Гевгелија - Спасовден. Црквата, како што тоа го правела години наназад, под својот покрив ќе ги собере верниците кои ќе преспијат тука, кој за ...

Денеска е Спасовден – Вознесение Христово

Локално - 17.05.2018

Од верските календари ОД КАЛЕНДАРОТ НА МПЦ Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 4 мај. Денеска е Спасовден – Вознесение Христово. Спасовден, или празникот на Христовото вознесување на небото е четириесеттиот ден од ...

Во Гевгелија почнува одбележувањето на празникот Спасовден

А1 On - 16.05.2018

Во општина Гевгелија вечер ќе почне одбележување на верскиот празник Христово вознесение-Спасовден, кој е и заштитник, патрон на градот. Традиционално вечер ќе одекнат камбаните во црквата „Свети Спас“, која под својот покрив ќе ги собере верниците ...

Спасовден – заштитник на Гевгелија

Бриф - 17.05.2018

Камбаните од црквата на зајдисонце во Гевгелија го означија почетокот на одбележувањето на заштитникот на Гевгелија – Спасовден. Црквата, како што тоа го правела години наназад, под својот покрив ќе ги собере верниците кои ќе преспијат тука, кој за ...

Денеска е големиот празник Вознесение Христово - Спасовден

Сител - 17.05.2018

Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 4 мај. Денеска е Спасовден - Вознесение Христово. Спасовден, или празникот на Христовото вознесување на небото е четириесеттиот ден од Воскресението.

Денес е Спасовден: Сите обичаи и верувања за овој голем празник

Скопје24 - 15.05.2018

Четириесет дена по Велигден (четврток) Именден празнуваат: Спасе, Спасија, Спаска… Празникот на Христовото вознесение – Спасовден спаѓа во големите христијански празници, се празнува 40 дена по Велигден и секогаш е во четврток.

Во Гевгелија почнува одбележувањето на празникот Спасовден

Сител - 16.05.2018

Во општина Гевгелија вечер ќе почне одбележување на верскиот празник Христово вознесение-Спасовден, кој е и заштитник, патрон на градот. Традиционално вечер ќе одекнат камбаните во црквата „Свети Спас“, која под својот покрив ќе ги собере верниците ...

Денеска е големиот празник Вознесение Христово - Спасовден

Скопје инфо - 17.05.2018

Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 4 мај. Денеска е Спасовден - Вознесение Христово. Спасовден, или празникот на Христовото вознесување на небото е четириесеттиот ден од Воскресението.

Каков празник е Вознесение Христово – Спасовден?

Локално - 17.05.2018

Четириесет дена по Велигден (во четврток) Именден празнуваат: Спасе, Спасија, Спаска… Празникот на Христовото вознесение – Спасовден спаѓа во големите христијански празници, се празнува 40 дена по Велигден и секогаш е во четврток.

Денес е Спасовден: Сите обичаи и верувања за овој голем празник

Курир - 17.05.2018

Четириесет дена по Велигден (во четврток) Именден празнуваат: Спасе, Спасија, Спаска… Празникот на Христовото вознесение – Спасовден спаѓа во големите христијански празници, се празнува 40 дена по Велигден и секогаш е во четврток.

Денеска е Спасовден

24Инфо - 17.05.2018

Четириесет дена по Велигден (во четврток) Именден празнуваат: Спасе, Спасија, Спаска… Празникот на Христовото вознесение – Спасовден спаѓа во големите христијански празници, се празнува 40 дена по Велигден и секогаш е во четврток.

Денеска е Спасовден

Скопје инфо - 17.05.2018

Четириесет дена по Велигден (во четврток) Именден празнуваат: Спасе, Спасија, Спаска… Празникот на Христовото вознесение – Спасовден спаѓа во големите христијански празници, се празнува 40 дена по Велигден и секогаш е во четврток.

Денеска е Вознесение Христово – Спасовден

Вечер - 17.05.2018

Четириесет дена по Велигден (во четврток) Именден празнуваат: Спасе, Спасија, Спаска… Празникот на Христовото вознесение – Спасовден спаѓа во големите христијански празници, се празнува 40 дена по Велигден и секогаш е во четврток.

Денеска е Св. Спас - заштитник и спасител на луѓето, ова се народните верувања и обичаи

Сител - 17.05.2018

Празникот на Христовото вознесение - Спасовден спаѓа во големите христијански празници, се празнува 40 дена по Велигден и секогаш е во четврток. Четириесет дена по воскреснувањето Исус им се јавувал на своите ученици и ги подготвувал за нивната идна ...

Денеска е Спасовден – празникот на Христовото вознесение

Шеталиште - 17.05.2018

Спасовден – празникот на христовото вознесение е еден од најголемите христијански празници. Спасовден секогаш е во четврток и се празнува 40 дена по Велигден. Исус им се јавувал на своите ученици и ги подготвувал за нивната идна активност четириесет ...

Денес е Спасовден – Четириесет дена по Велигден

Пулс24 - 17.05.2018

Четириесет дена по Велигден (во четврток) Именден празнуваат: Спасе, Спасија, Спаска… Празникот на Христовото вознесение – Спасовден спаѓа во големите христијански празници, се празнува 40 дена по Велигден и секогаш е во четврток.

Денеска е Св. Спас – заштитник и спасител на луѓето, ова се народните верувања и обичаи

МК News - 17.05.2018

Празникот на Христовото вознесение – Спасовден спаѓа во големите христијански празници, се празнува 40 дена по Велигден и секогаш е во четврток. Четириесет дена по воскреснувањето Исус им се јавувал на своите ученици и ги подготвувал за нивната идна ...