TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

„Пензионирањето“ на Меѓународната вселенска станица ќе чини милијарда долари

Кајгана - 29.11.2023

Демонтирањето на Меѓународната вселенска станица (ISS) би можело да биде најголемиот проект во историјата на човештвото, пишува Interesting Engineering. ISS беше во фаза на дизајнирање помеѓу 1984 и 1993 година, проследено со производство на ...

Метеж во орбитата на Земјата - на повидок сообраќајни правила и во вселената

Кајгана - 28.11.2023

Бројот на сателити во земјината орбита брзо расте, а со тоа и опасноста од судир кој со верижна реакција би можел да предизвика голема штета на Земјата, поради што е потребен глобален „закон за сообраќај во вселената“, вели директорот на ЕСА, Јозеф ...