TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Во земјава се чувствува недостиг на кадри, работници си одат во странство

Алсат-М - 16.10.2021

Поради одливот на стручна работна снага надвор од државава, во Македонија сè повеќе се јавува дефицит на квалификуван кадар во повеќе дејности. Според проценките и истражувањата на Организацијата на работодавачи на Македонија, најголем недостиг има ...

Нема кадар угостителството - дејноста е загрозена

24 Вести - 16.10.2021

Се поголем е дефицитот на кадар во угостителството.Недостига секаков тип на персонал.Од келнери шанкери, до готвачи.Многу тешко се наоѓаат и рецепционери.Она што загрижува е дека многу е намален интересот на изучување на гранката туризам и ...

Недостаток на кадар во електроиндустријата и угостителството

Алфа - 16.10.2021

Алармантни податоци на Организацијата на работодавачи,истражувањата кои што ги правеле покажале генерален недостаток на работна сила безмалку во сите гранки од индустријата и стопнаството.Најзагрижувачка е ситуацијата во угостителство и во ...

Угостителскиот сектор се соочува со недостиг на кадар

Сител - 16.10.2021

Туристичко угостителскиот сектор се соочува со недостаток на квалитетен кадар кој сериозно се одразува во работата. Само 10 проценти од вкупно запишани студенти, се на струките кои се потребни за туризмот ,хотелиерите велат дека младите повеќе се ...

Дејноста угостителство загрозена: Недостасуваат келнери, шанкери, готвачи и рецепционери

Lider - 16.10.2021

Се поголем е дефицитот на кадар во угостителството. Недостига секаков тип на персонал. Од келнери шанкери, до готвачи. Многу тешко се наоѓаат и рецепционери. Она што загрижува е дека многу е намален интересот на изучување на гранката туризам и ...

Компаниите се соочуваат со недостаток на кадар-работници си одат во странство

Локално - 16.10.2021

Како резултат на миграциите во и надвор од земјата, повеќе од половина од компаниите во Македонија се соочуваат со проблем на задржување на работната сила на подолг временски период.Недостига секаков тип на персонал.Од келнери шанкери, до готвачи.