TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Акварел ли е ова или шлакатарник!?

Frontline - 18.10.2020

пишува: БРАНКО ТРИЧКОВСКИ Македонија мора да го напушти нивото на расправата. Можеби и самата расправа. Да излезе од полето на кое нејзините погледи се основа на нејзината историска легитимација и да се искачи погоре, на нивото од кое може да им ...

Македонски олигарх им платил 14 милиони евра на неколку бугарски политичари за да предизвикаат политичка криза во ...

Во Центар - 18.10.2020

Еден македонски олигарх им платил 14 милиони евра на неколку бугарски политичари за да предизвикаат политичка криза во Македонија. Ова за емисијата Во Центар, која ќе се емитува вечерва во 22 часот, на youtube каналот Vasko Eftov, го изјави Петар ...

Откриена намерата на бугарската комисија за Делчев и Македонците

Expres - 18.10.2020

За прв пат дел од бугарските членови на историската комисија со Македонија откриваат што е целта на официјална Софија за статусот на Гоце Делчев. „Гоце Делчев е едновремено и Македонец, и Бугарин – тој е Македонец во регионална смисла и Бугарин во ...

Македонски член на комисијата: Ако кажам дека Делчев е Бугарин, ќе висам на првата бандера

Expres - 17.10.2020

Членовите на Заедничката мешовита комисија за бугарските медиуми ги пренесуваат впечатоците откако се вратија од состанокот во Скопје. Идентитетот на Гоце Делчев и натаму останува главен камен на сопнување, а од речиси 14 точки, историчарите во два ...

Љубчо Георгиевски: Бугарите не сфаќаат што значи еден македонски политичар да каже, Гоце Делчев е заеднички ...

Независен - 17.10.2020

Бугарите не сфаќаат што значи еден македонски политичар да каже, Гоце Делчев е заеднички револуционер меѓу Македонија и Бугарија. Сметам дека и сон на бугарската политика долги години беше да добие таква изјава од македонска страна, истакна синоќа ...

Заев верува во решение, историчарите со мал напредок но без договор за Гоце Делчев

Frontline - 17.10.2020

По два дена разговори во Скопје македонските и бугарските историчари не постигнаа напредок во однос на Гоце Делчев, кој и понатаму останува пречка на сопнување. Има нови предлози и идеи за кои засега не се откриваат детали, но се најавува нова ...

Георгиевски: Бугарите не сфаќаат што значи еден македонски политичар да каже, Гоце Делчев е заеднички револуционер меѓу ...

Слободен Печат - 17.10.2020

Бугарите не сфаќаат што значи еден македонски политичар да каже, Гоце Делчев е заеднички револуционер меѓу Македонија и Бугарија. Сметам дека и сон на бугарската политика долги години беше да добие таква изјава од македонска страна, истакна вечерва ...

Историчарите со мали поместувања напред, но засега без договор за Гоце Делчев, Заев верува во решение преку взаемно ...

А1 On - 17.10.2020

По два дена разговори во Скопје македонските и бугарските историчари не постигнаа напредок во однос на Гоце Делчев, кој и понатаму останува пречка на сопнување. Има нови предлози и идеи за кои засега не се откриваат детали, но се најавува нова ...

Историчарите со мали поместувања напред, но засега без договор за Гоце Делчев, Заев верува во решение преку взаемно ...

Либертас - 17.10.2020

По два дена разговори во Скопје македонските и бугарските историчари не постигнаа напредок во однос на Гоце Делчев, кој и понатаму останува пречка на сопнување. Има нови предлози и идеи за кои засега не се откриваат детали, но се најавува нова ...

Историчарите со мали поместувања напред, но засега без договор за Гоце Делчев, Заев верува во решение преку взаемно ...

Слободен Печат - 17.10.2020

По два дена разговори во Скопје македонските и бугарските историчари не постигнаа напредок во однос на Гоце Делчев, кој и понатаму останува пречка на сопнување. Има нови предлози и идеи за кои засега не се откриваат детали, но се најавува нова ...

Историската бугарско-македонска комисија не „скрои“ нешто ново

ММС - 17.10.2020

По два дена разговори во Скопје, македонските и бугарските историчари не постигнаа „напредок“ во однос на Гоце Делчев, кој и понатаму останува пречка на сопнување. Имало нови предлози и идеи за кои засега не се откриваат детали, но се најавува нова ...

Нема договор за Делчев, има договор за нова средба во декември

Пулс24 - 17.10.2020

Според однесувањето за време на давањето на изјавите на копретседателите на Мешовитата комисија за историски и образовни прашања, Драги Ѓоргиев и Ангел Димитров, јасно е дека македонските и бугарските историчари се далеку од договор.

Нема договор за Делчев, нова средба во декември

Фокус - 17.10.2020

Според однесувањето за време на давањето на изјавите на копретседателите на Мешовитата комисија за историски и образовни прашања, Драги Ѓоргиев и Ангел Димитров, јасно е дека македонските и бугарските историчари се далеку од договор.

Георгиевски: Бугарите не сфаќаат што значи еден македонски политичар да каже, Гоце Делчев е заеднички револуционер меѓу ...

24Инфо - 17.10.2020

Бугарите не сфаќаат што значи еден македонски политичар да каже, Гоце Делчев е заеднички револуционер меѓу Македонија и Бугарија. Сметам дека и сон на бугарската политика долги години беше да добие таква изјава од македонска страна, истакна вечерва ...

Георгиевски: Бугарите не сфаќаат што значи еден македонски политичар да каже, Гоце Делчев е заеднички револуционер

+инфо - 17.10.2020

Бугарите не сфаќаат што значи еден македонски политичар да каже, Гоце Делчев е заеднички револуционер меѓу Македонија и Бугарија. Сметам дека и сон на бугарската политика долги години беше да добие таква изјава од македонска страна, истакна ...

Историчарите со мали поместувања напред, но засега без договор за Гоце Делчев, Заев верува во решение преку взаемно ...

Сител - 17.10.2020

По два дена разговори во Скопје македонските и бугарските историчари не постигнаа напредок во однос на Гоце Делчев, кој и понатаму останува пречка на сопнување. Има нови предлози и идеи за кои засега не се откриваат детали, но се најавува нова ...

Историчарите со мали поместувања напред, но засега без договор за Гоце Делчев, Заев верува во решение преку взаемно ...

iPortal - 17.10.2020

По два дена разговори во Скопје македонските и бугарските историчари не постигнаа напредок во однос на Гоце Делчев, кој и понатаму останува пречка на сопнување. Има нови предлози и идеи за кои засега не се откриваат детали, но се најавува нова ...

Георгиевски: До пред три години никој во Македонија не смееше да каже дека Гоце Делчев е заеднички револуционер

Република - 17.10.2020

Бугарите не сфаќаат што значи еден македонски политичар да каже, Гоце Делчев е заеднички револуционер меѓу Македонија и Бугарија. Сметам дека и сон на бугарската политика долги години беше да добие таква изјава од македонска страна, истакна вечерва ...

Историчарите со мали поместувања напред, но засега без договор за Гоце Делчев

Кумановски м. - 17.10.2020

По два дена разговори во Скопје македонските и бугарските историчари не постигнаа напредок во однос на Гоце Делчев, кој и понатаму останува пречка на сопнување. Има нови предлози и идеи за кои засега не се откриваат детали, но се најавува нова ...

Нема договор за Гоце Делчев, ќе има нови средби на билатерална комисија

OhridNews - 17.10.2020

Македонските и бугарските историчари не постигнале напредок во однос на Гоце Делчев, иако на маса биле поставени и нови идеи околу неговиот лик и дело. Мал напредок е постигнат во делот на учебниците за средновековието.

ПРЕГОВОРИ ВО СКОПЈЕ: Гоце Делчев пак им „побегна“ на трговците со македонската историја

Денешен - 17.10.2020

По два дена разговори во Скопје македонските и бугарските историчари не постигнаа напредок во однос на Гоце Делчев, кој и понатаму останува пречка на сопнување. Има нови предлози и идеи за кои засега не се откриваат детали, но се најавува нова ...

Нема договор за Гоце Делчев, Заев верува во решение преку взаемно почитување

Press24 - 17.10.2020

По два дена разговори во Скопје македонските и бугарските историчари не постигнаа напредок во однос на Гоце Делчев, кој и понатаму останува пречка на сопнување. Има нови предлози и идеи за кои засега не се откриваат детали, но се најавува нова ...

Историчарите со мали поместувања напред, но засега без договор за Гоце Делчев, Заев верува во решение преку взаемно ...

Вечер Прес - 17.10.2020

По два дена разговори во Скопје македонските и бугарските историчари не постигнаа напредок во однос на Гоце Делчев, кој и понатаму останува пречка на сопнување. Има нови предлози и идеи за кои засега не се откриваат детали, но се најавува нова ...

Георгиевски: Бугарите не сфаќаат што значи еден македонски политичар да каже, Гоце Делчев е заеднички револуционер меѓу ...

OhridNews - 17.10.2020

Бугарите не сфаќаат што значи еден македонски политичар да каже, Гоце Делчев е заеднички револуционер меѓу Македонија и Бугарија. Сметам дека и сон на бугарската политика долги години беше да добие таква изјава од македонска страна, истакна вечерва ...

Историчарите со мали поместувања напред, но засега без договор за Гоце Делчев, Заев верува во решение преку взаемно ...

24 Вести - 17.10.2020

По два дена разговори во Скопје македонските и бугарските историчари не постигнаа напредок во однос на Гоце Делчев, кој и понатаму останува пречка на сопнување. Има нови предлози и идеи за кои засега не се откриваат детали, но се најавува нова ...

Георгиевски: До пред три години никој во Македонија не смееше да каже дека Гоце Делчев е заеднички револуционер

Вечер - 17.10.2020

Бугарите не сфаќаат што значи еден македонски политичар да каже, Гоце Делчев е заеднички револуционер меѓу Македонија и Бугарија. Сметам дека и сон на бугарската политика долги години беше да добие таква изјава од македонска страна, истакна вечерва ...

Кајчев: Средбата во Скопје речиси без резултат

Независен - 17.10.2020

Напредок речиси и да нема. Средбата во Скопје заврши речиси без резултат, изјави бугарскиот историчар Наум Кајчев, член на Мешовитата комисија за историски и образовни прашања по вчера завршената дводневна средба во Скопје.

Историчарите со мали поместувања напред, но засега без договор за Гоце Делчев

MakPress - 17.10.2020

По два дена разговори во Скопје македонските и бугарските историчари не постигнаа напредок во однос на Гоце Делчев, кој и понатаму останува пречка на сопнување. Има нови предлози и идеи за кои засега не се откриваат детали, но се најавува нова ...

Каракачанов: Германија врши притисок врз Бугарија за Македонија

Либертас - 17.10.2020

Германија врши притисок врз Бугарија да започне преговори меѓу С. Македонија и Европската унија. Ова го изјави вицепремиерот и министер за одбрана на Бугарија, Красимир Каракачанов. „Некои Македонци веруваат дека Германците и некои други европски ...

ГЕРМАНИЈА НЕ ПРИТИСКА, ТОА Е ФАКТ - ама ние сме суверена држава и не можеме да им кажеме збогум на 1000 години, вели ...

Фактор - 17.10.2020

Германија врши притисок врз Бугарија да започне преговори меѓу С. Македонија и Европската унија. Ова го изјави вицепремиерот и министер за одбрана на Бугарија, Красимир Каракачанов. „Некои Македонци веруваат дека Германците и некои други европски ...

Бугарија е фашистичка држава, окупатор во Втората светска војна која треба да го признае македонското малцинство

Магазин - 17.10.2020

Дури и да не ѝ се надомести на Македонија за бугарската окупацијата преку воена репарација, која е меѓународна обврска, останува моралната одговорност на бугарската држава. Бугарија како европска земја, како членка на слободарска Европа има морална ...

Каракачанов: Бугарија е под силен дипломатски притисок од Германија поради С. Македонија

Нова ТВ - 17.10.2020

Бугарија се наоѓа под дипломатски притисок да ја поддржиме Северна Македонија, но ние сме суверена држава и имаме достоинство, изјави бугарскиот вицепремиер и министер за одбрана Красимир Каракачанов во интервју за бугарската телевизија Нова .

Каракачанов: Бугарија е под дипломатски притисок од Германија поради С. Македонија

Press24 - 17.10.2020

Б угарија се наоѓа под дипломатски притисок да ја поддржиме Северна Македонија, но ние сме суверена држава и имаме достоинство, изјави бугарскиот вицепремиер и министер за одбрана Красимир Каракачанов во интервју за бугарската телевизија Нова .

Каракачанов: Ние сме под дипломатски притисок од Германија поради С Македонија

Мак. Весник - 17.10.2020

Бугарија се наоѓа под дипломатски притисок да ја поддржиме Северна Македонија, но ние сме суверена држава и имаме достоинство, изјави бугарскиот вицепремиер и министер за одбрана Красимир Каракачанов во интервју за бугарската телевизија Нова .

Каракачанов: Бугарија е под дипломатски притисок од Германија поради Македонија

Нетпрес - 17.10.2020

Бугарија се наоѓа под дипломатски притисок да ја поддржиме Македонија, но ние сме суверена држава и имаме достоинство, изјави бугарскиот вицепремиер и министер за одбрана Красимир Каракачанов во интервју за бугарската телевизија Нова.

Љубчо Георгиевски: Бугарите не сфаќаат што значи еден македонски политичар да каже дека Гоце Делчев е заеднички ...

Поглед - 17.10.2020

Бугарите не сфаќаат што значи еден македонски политичар да каже, Гоце Делчев е заеднички револуционер меѓу Македонија и Бугарија. Сметам дека и сон на бугарската политика долги години беше да добие таква изјава од македонска страна, истакна ...

Каракачанов: Бугарија е под дипломатски притисок од Германија поради Северна Македонија

24 Вести - 17.10.2020

Бугарија се наоѓа под дипломатски притисок да ја поддржиме Северна Македонија, но ние сме суверена држава и имаме достоинство, изјави бугарскиот вицепремиер и министер за одбрана Красимир Каракачанов во интервју за бугарската телевизија Нова.

Брунбауер: Бугарите на тема „Македонија“ прават СЛОН ОД МУВА

Вечер - 17.10.2020

Австрискиот историчар Улф Брунбауер смета дека Бугарија претерува со условувањето на евроинтеграцијата на Македонија и изрази разбирање за македонската реакција, пренесува Експрес.мк „Реакцијата е разбирлива, зошто во последните години Република ...

Македонски олигарх им платил 14 милиони евра на неколку бугарски политичари за да предизвикаат политичка криза во ...

Мак. Весник - 18.10.2020

Еден македонски олигарх им платил 14 милиони евра на неколку бугарски политичари за да предизвикаат политичка криза во Македонија. Ова за емисијата Во Центар, која ќе се емитува вечерва во 22 часот, на youtube каналот Vasko Eftov, го изјави Петар ...

Софија се поагресивна во обидите за денационализација на Македонците во Албанија како “бугари“

Магазин - 17.10.2020

Светскиот Македонски Конгрес изразува жалење од изјавата на албанскиот министер за надворешни работи Гент Цакај при вчерашната посета на бугарската министерка за надворешни работи Екатерина Захариева во Софија, дека “бугарското етничко малцинство во ...

Димитров: Сите опции се во игра, правото на самоопределување не може да се оспори

Сител - 17.10.2020

Преку интензивни дипломатски напори Македонија ќе се обиде да избегне крах во декември. Ќе биде поразително ако идентитетските прашања станат пречка за старт на преговорите, бидејќи тие не се предвидени ниту во Договорот за добрососедство со ...

ПРЕМИЕРНО ! Единствен видео доказ од 1941 година за окупирањето на Македонија и учеството на бугарите на страната на ...

Во Центар - 17.10.2020

ВИДЕО: Седница на Бугарскиот парламент од 19-ти април 1941 по окупацијата на Македонија. Бугарскиот премиер им благодари на Хитлер и Мусолини за освојувањето на Македонија. Според ова видео би можеле да разбереме дали сме капитулирале, со бугарскиот ...

Македонскиот јазик – македонската црвена линија во разговорите со Бугарија

Телма - 17.10.2020

Стартот на преговорите со ЕУ ќе биде заеднички успех или неуспех, евентуалната блокада од Бугарија е политичка инвестиција во креирање анимозитет а јазикот е нашата црвена линија и тука нема отстапки.

Историчарите со мали поместувања напред, нема договор за Гоце Делчев - нова средба во декември

Канал5 - 17.10.2020

Роковите си течат, а решение не е на повидок за прашањата поврзани со историјата меѓу Македонија и Бугарија, откако состанокот на мешовитата комисија заврши со минимален напредок. Идентитетот на револуционерот Гоце Делчев и понатаму останува главен ...

Каракачанов бара во Македонија да се постави плоча дека Германците биле окупатори

Независен - 17.10.2020

Министерот за одбрана вели дека Софија е под голем притисок на Германија за Македонија да ги почне преговорите со ЕУ и нагласува дека Грција успеала повеќе со Преспанскиот договор Вицепремиерот и министер за одбрана Красимир Каракачанов изјави дека ...

ЌЕ ГО ПРЕСКОКНЕ ЛИ МАКЕДОНИЈА БУГАРСКИОТ ЅИД - размена на пораки меѓу Скопје и Софија

Фактор - 17.10.2020

Земјава е исправена пред еден многу неочекуван проблем, а тоа се бугарските условувања кои посегаат по македонскиот идентитет. Македонија ќе преземе интензивни дипломатски напори, со кои ќе се обиде да избегне крах во декември.

Каракачанов: Бугарија е под дипломатски притисок од Германија поради С Македонија

360 степени - 17.10.2020

Бугарија се наоѓа под дипломатски притисок да ја поддржиме Северна Македонија, но ние сме суверена држава и имаме достоинство, изјави бугарскиот вицепремиер и министер за одбрана Красимир Каракачанов во интервју за бугарската телевизија Нова.

Брунбауер: Бугарите на тема „Македонија“ прават од мува слон

Expres - 17.10.2020

Австрискиот историчар Улф Брунбауер смета дека Бугарија претерува со условувањето на евроинтеграцијата на Македонија и изрази разбирање за македонската реакција. „Реакцијата е разбирлива, зошто во последните години Република Северна Македонија ...

Дали Борисов и Заев тајно преговараат за договор за Гоце Делчев по изборите во Софија во март идната година?

Во Центар - 17.10.2020

Дали Бојко Борисов, преку посредници, се договара со Зоран Заев прашањето за Гоце Делчев и уште неколку други клучни, но се уште спорни историски прашања, да бидат решавани по парламентарните избори во Бугарија, кои треба да се случат во март идната ...