TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Креативни, интелигентни, способни- Денес е Светски ден на левораките

Gostivarpress.mk - 13.08.2019

Тринаесетти август важи за Меѓународен ден на левораките луѓе. Се одбележува од 1984 година на иницијатива на Меѓународната конфедерација на левораките. Има многу интересни факти и статистики врзани со луѓето кои почесто ја употребуваат левата, ...

Денес е ден на левучарите

Вечер - 13.08.2019

Денеска е Ден на левучарите, воспоставен во САД во 1976 година.Секој 13 човек во светот пишува и доминантно се служи со левата рака, а 13 август е Ден на левучарите. Се претпоставува дека со левата рака се повешти дури 13 проценти од луѓето во ...

13 август е денот на леваците – Зошто тие се посебни луѓе?!

Бизнис Вести - 13.08.2019

Порано имало многу предрасуди за луѓето што пишуват со лева рака. Ги врзувале со Сатаната, 25 пати се споменати во Библијата во негативен контекст, а тоа дури и било основа за развод во Јапонија во XX-от век.