TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Решен парадоксот со меурчиња кој го мачел Леонардо да Винчи

Кајгана - 31.01.2023

Со векови откако Леонардо да Винчи се запрашал зошто поголемите меурчиња немаат правилен пат кога се издигнуваат до површината на водата, двајца научници успеаја да дадат одговор. Леонардо да Винчи е роден во средината на XV век, а сепак, и по ...

Стар 500 години: Научниците конечно го решија парадоксот на меурите на Леонардо да Винчи

Слободен Печат - 31.01.2023

Пред повеќе од 500 години, Леонардо да Винчи гледал воздушни меури како лебдат низ водата, кога забележал дека некои меури необјасниво почнале да се вртат спирално или цик-цак наместо да се искачуваат директно на површина, пишува „Vice“ .