TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Швајцарската влада со 12 милиони евра ќе ги поддржи македонските компании кои ќе сакаат да обучат кадар

24 Вести - 21.05.2019

Швајцарија им дава по 10.000 франци на македонски компании за тие да обучат кадар, но компаниите признаваат дека немаат механизам како да го задржат во земјава. Веќе се склучени договори со три компании од медицина, угостителство, електроника.

Фонд на можности за соодветен стручен кадар

МКД - 20.05.2019

Формалниот систем за стручно образование не може на краток рок да излезе во пресрет на барањата на реалниот сектор, а недостатокот на работна сила истовремено претставува најголем ограничувачки фактор за раст на економијата, рече м-р Анета ...

Со швајцарски пари ќе се очучуваат кадри кои не може да ги даде образованието

Телма - 20.05.2019

Со швајцарски пари, 12 милиони евра, во следните 10 години ќе се обучуваат работници кои им се потребни на приватните компании од земјава, но формалниот систем за образование не произведува кадри кои ги имаат соодветните квалификации.

Швајцарски пари за обука на работници во земјава

Алсат-М - 20.05.2019

Домашните компании со пари од Швајцарија ќе обучуваат кадри за работа во Македонија. Компаниите кои имаат потреба од работниици ќе можат добијат 10 илјади франци ако преку обуката вработат 25 лица.

Недостигот на стручна работна сила ќе се надополнува преку обуки финансирани од Швајцарски проект

Канал5 - 20.05.2019

Недостигот на стручна работна сила која е најпотребна во индустријата и услужните дејности ќе се надополнува преку обуки финансирани од Швајцарски проект. Со 12 милиони евра во следните 10 години финансиски со по 500 илјади денари ќе се поддржуваат ...

Стручниот кадар замина во странство, сега швајцарската влада ќе ни обучува нов

+инфо - 20.05.2019

Три компании кои се јавиле на првиот повик, веќе склучиле договори за обука на работници. Со фонд од 12 милиони евра во текот на 10 години ќе се доквалификуваат кадри за потребите на стопанството.

Фирми ќе добиваат пари за да обучат стручен кадар – Проект „Образование за вработување“

Gostivarpress.mk - 20.05.2019

Стопанската комора на Македонија во соработка со швајцарската Амбасада во Скопје започна проект „Образование за вработување“, преку кој приватни компании ќе добиваат пари да вршат обуки на кадри.

Обучуваат работници, но не можат да ги задржат во земјава

Алфа - 20.05.2019

Ќе обучуваат работници со швајцарски пари, па ќе се надеваат дека ќе ги задржат во земјава. Во недостаток на кавалификуван кадар, македонските компании решија со 10.000 швајцарски франци поединечна помош од.Фондот за можности во рок од 3 месеци да ...

ПОДОБРО ОБУЧЕНА РАБОТНА СИЛА: Половина за компаните, половина за подобра конкурентност на пазарот

Фактор - 20.05.2019

Три компании од земјава ќе обучуваат работници за свои потреби. Преку Фондот за можности компании од три различни области се избрани во првиот дел од овој проект за обучување на кадри или доквалификација на работната сила кои се потребни на самите ...

Стопанска Комора на Македонија: Преку обуки до квалификувана работната сила

1tv - 20.05.2019

Формалниот систем за образование не произведува кадри кои имаат квалификации што ги бара приватниот сектор. Потребно е воведување дуално образование, учење преку практична работа и други начини на обука за да се намали некомпатибилноста на понудата ...

Стопанска Комора на Македонија: Преку обуки до квалификувана работната сила

Независен - 20.05.2019

Формалниот систем за образование не произведува кадри кои имаат квалификации што ги бара приватниот сектор. Потребно е воведување дуално образование, учење преку практична работа и други начини на обука за да се намали некомпатибилноста на понудата ...

Стопанска Комора на Македонија: Преку обуки до квалификувана работната сила

24Инфо - 20.05.2019

Формалниот систем за образование не произведува кадри кои имаат квалификации што ги бара приватниот сектор. Потребно е воведување дуално образование, учење преку практична работа и други начини на обука за да се намали некомпатибилноста на понудата ...

Стопанска комора на Македонија: Образовниот систем не дава кадри што ги бара приватниот сектор

Денешен - 20.05.2019

Формалниот систем за образование не произведува кадри кои имаат квалификации што ги бара приватниот сектор. Потребно е воведување дуално образование, учење преку практична работа и други начини на обука за да се намали некомпатибилноста на понудата ...

Стопанска Комора на Македонија: Преку обуки до квалификувана работната сила

А1 On - 20.05.2019

Формалниот систем за образование не произведува кадри кои имаат квалификации што ги бара приватниот сектор. Потребно е воведување дуално образование, учење преку практична работа и други начини на обука за да се намали некомпатибилноста на понудата ...

Преку обуки до квалификувана работната сила

PressingTV - 20.05.2019

Формалниот систем за образование не произведува кадри кои имаат квалификации што ги бара приватниот сектор. Потребно е воведување дуално образование, учење преку практична работа и други начини на обука за да се намали некомпатибилноста на понудата ...

Стопанска Комора на Македонија: Преку обуки до квалификувана работната сила

Локално - 20.05.2019

Формалниот систем за образование не произведува кадри кои имаат квалификации што ги бара приватниот сектор. Потребно е воведување дуално образование, учење преку практична работа и други начини на обука за да се намали некомпатибилноста на понудата ...

Стопанска Комора на Македонија: Компании ќе бидат финансирани да вршат обуки на кадри

МКД - 20.05.2019

Формалниот систем за образование не произведува кадри кои имаат квалификации што ги бара приватниот сектор. Потребно е воведување дуално образование, учење преку практична работа и други начини на обука за да се намали некомпатибилноста на понудата ...

Стопанска Комора на Македонија: Преку обуки до квалификувана работната сила

Опсервер - 20.05.2019

Формалниот систем за образование не произведува кадри кои имаат квалификации што ги бара приватниот сектор. Потребно е воведување дуално образование, учење преку практична работа и други начини на обука за да се намали некомпатибилноста на понудата ...

СКМ: До квалификувана работната сила само преку обуки

Слободен Печат - 20.05.2019

Проектот „Образование за вработување" е за компании од седум сектори ќе бидат финансирани да вршат обуки на кадри. За првите четири години треба да се вработат околу 2.200 лица. Формалниот систем за образование не произведува кадри кои имаат ...

Стопанска Комора на Македонија: Преку обуки до квалификувана работната сила

MakPress - 20.05.2019

Формалниот систем за образование не произведува кадри кои имаат квалификации што ги бара приватниот сектор. Потребно е воведување дуално образование, учење преку практична работа и други начини на обука за да се намали некомпатибилноста на понудата ...

Со 12 милиони евра од Швајцарија во следните 10 години ќе се обучуваат квалификувани работници за македонските компании

Сакам да кажам - 20.05.2019

Со 12 милиони евра во наредните 10 години ќе се обучува квалификуван кадар за да се подигне конкурентноста на македонските компании. Овие обуки ќе се реализираат преку проектот „Образование за вработување“ кој го реализира Стопанската комора во ...