TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

ФОТО | Извонредно откритие: Видете ја Црната дупка во срцето на нашата Галаксија

Слободен Печат - 13.05.2022

Огромната црна дупка што живее во центарот на нашата галаксија, позната како „ Sagittarius A* “ – Стрелец А*, црната дупка е поголема четири милиони пати од масата на нашето Сонце и беше фотографирана за првпат.

Објавена првата фотографија од супермасивна црна дупка: Четири милиони пати поголема од Сонцето (ФОТО+ВИДЕО)

Фактор - 13.05.2022

Група научници, со помош на осум радио телескопи ширум светот, наречени „Телескоп Хоризонт на настани“, ја објавија првата фотографија од супермасивна црна дупка лоцирана во центарот на нашата галаксија - Млечниот Пат.

Прва слика од црната дупка во срцето на нашата галаксија

Емитер - 13.05.2022

Вчера на повеќе прес-конференции одржани едновремено ширум светот, астрономите ја открија првата слика од супермасивната црна дупка во центарот на нашата сопствена галаксија Млечен Пат. Резултат е доказ дека објектот во центарот на нашата галаксија ...

Фотографија на денот: Црна дупка среде Млечниот пат

Deutsche Welle - 13.05.2022

Објавена е првата фотографија на црна дупка во центарот на нашата галаксија. Станува збор за астрономска сензација и за визуелен доказ за овој феномен среде Млечниот пат. Меѓународен тим на астрономи за прв пат успеа да го фотографира објектот ...

(Видео) Објавени првите фотографии од огромната црна дупка во центарот на нашата галаксија

Репортер - 13.05.2022

Меѓународeни тим од астрофизичари и научници објавија компјутерските симулации од црна дупка која се наоѓа во центарот на нашата галаксија. Дупката го доби името Сагитариус А и е четири милиони пати поголема од Сонцето.

Објавена првата фотографија од Црната дупка во центарот на нашата Галаксија

Радио МОФ - 13.05.2022

Астономите за првпат објавија фотографија од огромната Црна дупка која се наоѓа во центарот на нашата Галаксија Млечен Пат. Познат како Стрелец А*, овој објект има неверојатни четири милиони пати поголема маса од Сонцето и е фотографиран од ...

Направена е историска фотографија од црна дупка во центарот на нашата галаксија

Факултети - 13.05.2022

Во средината на нашата галаксија се наоѓа супермасивна црна дупка наречена Стрелец A*, која има маса околу 4,3 милиони пати поголема од онаа на Сонцето. Научниците досега успеале да измерат некои карактеристики за неа врз основа на движењата на ...

Објавени првите фотографии од огромната црна дупка во центарот на нашата галаксија

Телма - 12.05.2022

Слика која го фасцинира светот на вселенската наука – иако е малку матна. Меѓународниот тим астрофизичари и научници ги објави денеска сликите и компјутерските симулации од црната дупка во центарот на нашата галаксија.

Објавена е првата фотографија на големата црна дупка во центарот на нашата галаксија (ВИДЕО)

Канал5 - 12.05.2022

Научниците собрани во проектот за соработка со Event Horizon Telescope (EHT) ја објавија првата фотографија од супермасивна црна дупка лоцирана во центарот на нашата галаксија - Млечниот Пат.

АУДИО | НАСА: Еве како звучи црна дупка

Слободен Печат - 12.05.2022

Црната дупка е точка во вселената каде што гравитацијата е толку интензивна што дури ни светлината не може да избега од неа. Црните дупки се формираат кога ѕвезда станува супернова, исфрлајќи огромни количества материја во вселената додека се ...

Супермасивно откритие: Снимена црна дупка лоцирана во центарот на нашата галаксија

Вечер Прес - 12.05.2022

Светот ја доби првата слика од супермасивната црна дупка во центарот на нашата галаксија. Непознат, невидлив и супермасивен објект во средината на Млечниот Пат познат како „Стрелец А“ околу кој орбитираат ѕвездите е всушност црна дупка, тоа го ...

Астрономи прв пат фотографираа супермасивна црна дупка во нашата галаксија

Кајгана - 12.05.2022

Астрономите денеска објавија дека фотографирале супермасивна црна дупка во центарот на Млечниот Пат. Фотографија од она што американскиот астрофизичар Феријал Озел го нарече „благ џин“ е објавена во јавност.

Древни црни дупки открија мистерија на работ на времето и просторот

Frontline - 12.05.2022

Црните дупки се воодушевувачки региони на космосот кои содржат толку многу маса на толку мал простор што ништо, дури ни светлината, не може да ги избегне нивните гравитациони сили. Иако има неодговорени прашања за црните дупки од сите големини и ...

Објавена првата фотографија од огромната црна дупка во центарот на нашата галаксија

МКД - 12.05.2022

Светот денеска ја виде првата дива, малку матна фотографија од супермасивната црна дупка во центарот на нашата сопствена галаксија Млечен Пат. Научниците од меѓународниот конзорциум зад телескопот Ивент хорајзон (збир од осум синхронизирани ...

За првпат направена фотографија од супермасивна црна дупка во центарот на нашата галаксија

Точка - 12.05.2022

Фотографијата која ја објави „Event Horizon Telescope Collaboration“ прикажува црна дупка во центарот на нашата галаксија, Млечниот пат. Црната дупка се нарекува Стрелец А* и се наоѓа близу границата помеѓу соѕвездијата Стрелец и Шкорпија.

НАСА објави аудиозапис од црна дупка

Факултети - 12.05.2022

Црните дупки што се наоѓаат во вселената претставуваат голема мистерија за луѓето. Меѓутоа, научниците постојано го зголемуваат разбирањето за овие масовни структури. Американската вселенска агенција НАСА неодамна направила аудио од црна дупка.

За првпат направена фотографија од супермасивна црна дупка во центарот на нашата галаксија

Курир - 12.05.2022

Фотографијата која ја објави „Event Horizon Telescope Collaboration“ прикажува црна дупка во центарот на нашата галаксија, Млечниот пат. Црната дупка се нарекува Стрелец А* и се наоѓа близу границата помеѓу соѕвездијата Стрелец и Шкорпија.

Четири милиони пати помасивна од Сонцето: Снимена црна дупка во центарот на галаксијата/ВИДЕО

Вечер Прес - 13.05.2022

Научниците собрани во проектот за соработка со Event Horizon Telescope (EHT) ја објавија првата фотографија од супермасивна црна дупка лоцирана во центарот на нашата галаксија – Млечниот Пат.

ВИДЕО: Астрономите за прв пат фотографираа супермасивна црна дупка во нашата галаксија

USB - 13.05.2022

Астрономите објавија дека фотографирале супермасивна црна дупка во центарот на Млечниот Пат. Фотографија од она што американскиот астрофизичар Ферјал Озел го нарече „нежен џин“ е објавена во јавноста.