TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Денеска е Свeти апостол и евангелист Матеј

OhridNews - 29.11.2021

Светиот евангелист и апостол Матеј најпрвин со име Левије бил цариник. Но еднаш кога Исус поминувал покрај царинарницата го повикал и овој без размислување станал негов ученик. Матеј е еден од 12-те Исусови апостоли и еден од четворицата евангелисти.

Денеска е Св. апостол и евангелист Матеј

4NEWS - 29.11.2021

Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 16 ноември. Свети Матеј претходно беше цариник, т.е. собирач на порез. Кога Христос го повика, тој веднаш одговори на повикот, сосема преобразувајќи ги страсните желби во бестрасни и љубовни.

Денеска е Св. апостол и евангелист Матеј

Курир - 29.11.2021

Свети Матеј претходно беше цариник, т.е. собирач на порез. Кога Христос го повика, тој веднаш одговори на повикот, сосема преобразувајќи ги страсните желби во бестрасни и љубовни. После Христовото вознесение беше избран за дванаесетти апостол, на ...

Денеска е Свети Апостол Филип, еден од дванаесетте апостоли на Исус Христос

iPortal - 28.11.2021

Свети Апостол Филип е еден од дванаесетте апостоли на Исус Христос. Роден е во Витсаида, Галилеја, исто како и Апостол Петар и Апостол Андреј. Според Библијата, тој бил повикан од страна на Исус Христос да го следи и да му стане апостол.