TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Sci-Tech времеплов 5.3.2021

Емитер - 05.03.2021

Во денешниот времеплов одбележуваме 40 години од лансирањето на еден од првите домашни компјутери, легендарниот ZX81 Синклер, а пред точно 405 години револуционерното дело на Коперник “За движењето на небесните сфери” се најде на листата книги ...

Дали се сеќавате на него? „Sinclair ZX81“ го слави својот 40-ти роденден

Точка - 05.03.2021

Денешниот „славеник“ нè потсетува на едни стари и можеби поубави времиња. „Sinclair ZX81“ беше британски компјутер кој го виде светлото на денот на 5 март 1981 година. Тој е наследник на моделот „ZX80“ кој го делеше својот процесор на овие простори ...