TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Со својата одлука судиите ризикуваат зголемување на бројот на нелегални абортуси

Нова ТВ - 09.10.2014

Уставниот суд со вчерашната одлука за законот за абортус направи да има нелегални абортуси. Судиите немаат право да одлучуваат кога, како и кој ќе изврши абортус, реагираа неколку невладини ...

Невладини организации: Уставен судија смета дека абортусот е убиство

Фокус - 09.10.2014

Од таму наброија неколку примери, во кои две жени морале да носат три дена мртов плод во себе, затоа што лекарите морале да ги почитуваат процедурите што им ги наложува законот, па на тој начин ...

Невладините реагираат на одлуката на Уставен за абортусот

24 Вести - 09.10.2014

Подносителите на иницијативата за оценување на уставноста на законот за абортус, реагираат на вчерашната одлука на Уставниот суд да не поведе постапка.

Уставен суд: Абортусот не се спречува, само се уредува процедурата

Вест - 08.10.2014

Уставниот суд, на денешната седница расправаше за 15 члена од Законот за прекинување на бременоста, но одлучи да не поведе постапка за нивно преиспитување.

Уставен суд : законот за абортус не е противуставен

24 Вести - 08.10.2014

Законот за абортус не го спречува правото на жената да избере дали ќе го роди детето, пресече Уставниот суд. Мнозинството судии одлучија дека не треба да поведат постапка по иницијативата за ...

Законот за абортус е легален

Телма - 08.10.2014

Законот за прекинување на бременоста не го забранува абортусот. Не ја доведува во прашање слободата на одлучување туку само ја уредува постапката и им ја доверува на стручните лица од комисиите, ...

Уставен - законот за прекинување на бременоста не го забранува абортусот

Р.С.Европа - 08.10.2014

Уставниот суд смета дека законот за прекинување на бременоста не го забранува абортусот. Не ја доведува во прашање слободата на одлучување туку само ја уредува постапката и им ја доверува на ...

Уставен како Владата: Абортусот забранет, вакцината задолжителна

Фокус - 08.10.2014

Со промената на персоналниот состав на судиите, во кој власта наметна свои проверени кадри, многу лесно се аминуваат владините проекти. Абортусот останува забранет како што предвидува Законот за ...

АБОРТУС: За Уставниот суд законот не е спорен

Телеграф - 08.10.2014

Според уставните судии законот не ја попречувал опредалбата за прекин на бременоста, туку ја уредувал процедурата Судот денеска расправаше, но не поведе постапка за 15 члена од Законот за прекинување ...

Децата задолжително да се вакцинираат

Вечер Прес - 08.10.2014

Уставниот суд на РМ денеска расправаше и за 15 члена од Законот за прекинување на бременоста, но одлучи да не поведе постапка. Судиите со мнозинство гласови процениле дека уредувањето на постапката ...

Уставен суд:Законите за абортус и за задолжително вакцинирање се уставни

Алфа - 08.10.2014

Уставниот суд нема да поведе постапка за законот за абортус.Мнозинството судии сметаа дека законот не го ограничува правото на жената слободно да одлучува дали ќе ја прекине бременоста или не,туку ...

Законот за абортус не е противуставен

Република - 08.10.2014

Законот за абортус не го спречува правото на жената да избере дали ќе го роди детето – одлучи денеска Уставниот суд. Поголем број од судиите се изјаснија дека не треба да се поведе постапка по ...

Уставен: Законот за абортус легален

Нова ТВ - 08.10.2014

Уставниот суд нема да поведе постапка за законот за абортус. Според мнозинството судии законот не го ограничува правото на жената слободно да одлучува дали ќе ја прекине бременоста или не, туку ...

Уставен суд: Законот за абортус не е спорен

Дневник - 09.10.2014

Законот за прекинувањето на бременоста не го забранува абортусот и не ја доведува во прашање слободата на одлучување, туку само ја уредува постапката и им ја доверува на стручните лица од комисиите.

Уставен судија: Ако продолжи трендот со абортирање, ќе се уништи човештвото

+инфо - 08.10.2014

Уставниот суд не ги оспори членовите од Законот за прекинување на бременоста кои беа донесени пред една година на незадоволство на невладините организации, активистите и феминистичките групации во ...

Уставен суд: Абортусот не се забранува, туку се регулира

Либертас - 08.10.2014

Уставниот суд, на денешната седница расправаше за 15 члена од Законот за прекинување на бременоста, но одлучи да не поведе постапка за нивно преиспитување.