TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Цариградската патријаршија и даде автокефалност на црквата во Украина

+инфо - 11.10.2018

Цариградската партијаршија денеска соопшти дека го почна процесот за давање на независност на црквата во Украина во однос на Руската православна црква. Цариградската патријаршија по денеска одржаниот редовен Синод, соопшти дека е укината одлуката од ...

Цариград дава автокефалност на Украинската црква

Канал5 - 11.10.2018

Московска Патријаршија: Цариград ја премина црвената линија Синодот на Цариградската Патријаршија потврди дека вечерва Вселенската Патријаршија започна процес за признавање на Автокефалноста на Украинската православна црква.

Цариградскиот патријарх со одлука за признавање на Украинската црква

А1 On - 11.10.2018

Цариградската патријаршија излезе со одлука за признавање на Украинската православна црква и покрај протевењето на Москва. „Синадот со кој преседава Вартоломеј одлучи да продолжи со доделувањето на автокефалност на црквата во Украина“, се вели во ...

Вселенската патријаршија ѝ даде автокефалност на Украинската православна црква

Р.С.Европа - 11.10.2018

Цариградската патријаршија се согласи да ја признае независноста на Украинската православна црква. Овој потег е силно посакуван од Киев, но ризикува да предизвика нови тензии со Москва. „Состанокот на Синодот со кој претседава патријархот ...

Цариградската патријаршија ќе и даде автокефалност на Украинската црква

1tv - 11.10.2018

Цариградската патријаршија по денешниот редовен Синод соопшти дека ќе го почне процесот за давање независност на црквата на Украина во однос на Руската православна црква. Како што објаснуваат, укината е одлуката од 1686 година според кој Киевската ...

РАСКОЛ ВО ПРАВОСЛАВНИОТ СВЕТ: Вселенската патријаршија почна процес за давање независност на Украинската православна ...

Денешен - 11.10.2018

Цариградската Патријаршија денеска соопшти дека ќе почне процес за давање независност на црквата на Украина во однос на Руската православна црква. Таа одлука е соопштена по денешната редовна седница на Синодот.

Цариградската патријаршија и даде автокефалност на црквата во Украина

Стандард - 11.10.2018

Цариградската партијаршија денеска соопшти дека го почна процесот за давање на независност на црквата во Украина во однос на Руската православна црква. Цариградската патријаршија по денеска одржаниот редовен Синод, соопшти дека е укината одлуката од ...

РПЦ: Во Украина ќе избијат протести ако се признае независноста на Украинската патријаршија

А1 On - 10.10.2018

Руската православна црква (РПЦ) денеска предупреди дека во Украина можат да избијат протести ако Вселенскиот патријарх ја признае Украинската патријаршија за независна од Москва. Митрополитот Иларион, кој го води одделот за надворешни работи во ...

Вселенска патријаршија: Одлука за автокефалност на Украинската црква ќе биде донесена кога ќе дојде време

1tv - 10.10.2018

Одлуката за автокефалност на Украинската црква ќе биде донесена „кога ќе дојде време”, изјави членот на Синодот на Вселенската патријаршија, австрискиот митрополит на Вселенската Патријаршија и егзарх на Унгарија, Арсениј.

Вселенската патријаршија ја призна независноста на Украинската православна црква

Макфакс - 11.10.2018

Цариградската патријаршија се согласи да ја признае независноста на Украинската православна црква. Ваквиот потег веднаш го поздрави украинскиот претседател Петро Порошенко, но постои ризик тој да предизвика пнови тензии со Москва.

Цариградската патријаршија и даде автокефалност на црквата во Украина

Локално - 11.10.2018

Цариградската партијаршија денеска соопшти дека го почна процесот за давање независност на црквата во Украина во однос на Руската православна црква. Цариградската патријаршија по денеска одржаниот редовен Синод, соопшти дека е укината одлуката од ...

РПЦ: Во Украина ќе избијат протести ако се признае независноста на Украинската патријаршија

Локално - 10.10.2018

Руската православна црква (РПЦ) денеска предупреди дека во Украина можат да избијат протести ако Вселенскиот патријарх ја признае Украинската патријаршија за независна од Москва. Митрополитот Иларион, кој го води одделот за надворешни работи во ...

Вартоломеј ја призна автокефалноста на Украинската православна црква

Нетпрес - 11.10.2018

Цариградската патријаршија се согласи да ја признае независноста на Украинската православна црква, поради што Руската православна црква нјави дека ќе ги прекине односите со Петријаршијата.

Цариградската патријаршија и даде автокефалност на црквата во Украина

Вечер - 11.10.2018

Цариградската партијаршија денеска соопшти дека го почна процесот за давање на независност на црквата во Украина во однос на Руската православна црква. Цариградската патријаршија по денеска одржаниот редовен Синод, соопшти дека е укината одлуката од ...

РПЦ: Во Украина ќе избијат протести ако се признае независноста на Украинската патријаршија

Независен - 10.10.2018

Руската православна црква (РПЦ) денеска предупреди дека во Украина можат да избијат протести ако Вселенскиот патријарх ја признае Украинската патријаршија за независна од Москва. Митрополитот Иларион, кој го води одделот за надворешни работи во ...

Автокефалност на црквата во Украина. За рускиот патријарх Кирил тоа е легализација на раскол

MTM - 11.10.2018

Цариградската партијаршија денеска соопшти дека го почна процесот за давање на независност на црквата во Украина во однос на Руската православна црква. Цариградската патријаршија по денеска одржаниот редовен Синод, соопшти дека е укината одлуката од ...

РПЦ: Во Украина ќе избијат протести ако се признае независноста на Украинската патријаршија

1tv - 10.10.2018

Руската православна црква (РПЦ) денеска предупреди дека во Украина можат да избијат протести ако Вселенскиот патријарх ја признае Украинската патријаршија за независна од Москва. Митрополитот Иларион, кој го води одделот за надворешни работи во ...

Цариградската патријаршија и даде автокефалност на црквата во Украина

Либертас - 11.10.2018

Цариградската партијаршија денеска соопшти дека го почна процесот за давање на независност на црквата во Украина во однос на Руската православна црква. Цариградската патријаршија по денеска одржаниот редовен Синод, соопшти дека е укината одлуката од ...

РПЦ: Во Украина ќе избијат протести ако се признае независноста на Украинската патријаршија

Либертас - 10.10.2018

Руската православна црква (РПЦ) денеска предупреди дека во Украина можат да избијат протести ако Вселенскиот патријарх ја признае Украинската патријаршија за независна од Москва. Митрополитот Иларион, кој го води одделот за надворешни работи во ...

Цариградската патријаршија и даде автокефалност на црквата во Украина

Независен - 11.10.2018

Цариградската партијаршија денеска соопшти дека го почна процесот за давање на независност на црквата во Украина во однос на Руската православна црква. Цариградската патријаршија по денеска одржаниот редовен Синод, соопшти дека е укината одлуката од ...

Цариградската патријаршија и даде автокефалност на црквата во Украина

Република - 11.10.2018

Цариградската партијаршија денеска соопшти дека го почна процесот за давање независност на црквата во Украина во однос на Руската православна црква. Цариградската патријаршија по денеска одржаниот редовен Синод, соопшти дека е укината одлуката од ...

Цариградската патријаршија и даде автокефалност на црквата во Украина

Телма - 11.10.2018

Цариградската партијаршија денеска соопшти дека го почна процесот за давање на независност на црквата во Украина во однос на Руската православна црква. Цариградската патријаршија по денеска одржаниот редовен Синод, соопшти дека е укината одлуката од ...