TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Селото А го има најкусото име на светот

Канал5 - 09.04.2024

Селото А (Å) коешто се наоѓа во Општина Москенес, областа Нордланд, во северна Норвешка го има веројатно најкраткиот топоним на светот. До 1990-тите, тоа било рибарско село, но туризмот оттогаш го презема приматот и станува главна стопанска дејност.

Се наоѓа на крајот на континентот, има повеќе галеби отколку луѓе: Ова место го носи најкраткото име на светот

Точка - 08.04.2024

Å е мало рибарско село кое е сместено на крајот на архипелагот Лофотен, кој го означува крајот на автопатот Е10. Некогаш главен двигател на економијата било рибарството, но денес тоа е туризмот, поради зголемениот број на луѓе кои го посетуваат овој ...

Селото А го има најкусото име на светот

Бриф - 09.04.2024

Селото А (Å) коешто се наоѓа во Општина Москенес, областа Нордланд, во северна Норвешка го има веројатно најкраткиот топоним на светот. До 1990-тите, тоа било рибарско село, но туризмот оттогаш го презема приматот и станува главна стопанска дејност.

ФОТО | Дали сте слушнале за селото со најкратко име на светот? Има повеќе галеби, отколку луѓе

Слободен Печат - 09.04.2024

Å е мало рибарско село, кое е сместено на крајот на архипелагот Лофотен , кој го означува крајот на автопатот Е10. Некогаш главен двигател на економијата бил риболовот, но денес фокусот е повеќе на туризмот, поради сѐ поголемиот број луѓе го ...

Селото А во Норвешка го има најкусото име на светот

Денешен - 09.04.2024

Селото А (Å) коешто се наоѓа во Општина Москенес, областа Нордланд, во северна Норвешка го има веројатно најкраткиот топоним на светот. До 1990-тите, тоа било рибарско село, но туризмот оттогаш го презема приматот и станува главна стопанска дејност.

(Видео) Селото А го има најкусото име на светот

MakPress - 10.04.2024

Селото А (Å) коешто се наоѓа во Општина Москенес, областа Нордланд, во северна Норвешка го има веројатно најкраткиот топоним на светот. До 1990-тите, тоа било рибарско село, но туризмот оттогаш го презема приматот и станува главна стопанска дејност.

(Видео) Погледнете какво е селото А, место со најкратко име на светот

ММС - 10.04.2024

Селото А (Å) коешто се наоѓа во Општина Москенес, областа Нордланд, во северна Норвешка го има веројатно најкраткиот топоним на светот. До 1990-тите, тоа било рибарско село, но туризмот оттогаш го презема приматот и станува главна стопанска дејност.

Селото А го има најкусото име на светот

Курир - 10.04.2024

Овде се наоѓа и најстарата европска фабрика за рибино масло. Погонот почнал да работи во 1850 година. Селото А (Å) коешто се наоѓа во Општина Москенес, областа Нордланд, во северна Норвешка го има веројатно најкраткиот топоним на светот.

Село со најкратко име на светот – Селото А во Норвешка

Нова ТВ - 11.04.2024

Селото А (Å) коешто се наоѓа во Општина Москенес, областа Нордланд, во северна Норвешка го има веројатно најкраткиот топоним на светот. До 1990-тите, тоа било рибарско село, но туризмот оттогаш го презема приматот и станува главна стопанска дејност.