TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Ристовски: Законите за реформи во судството усогласени со опозицијата

Канал5 - 14.03.2018

Ќе ги закочи ли законот за јазиците, реформите во правосуството? Владата синоќа го усвои вториот пакет на измени на законите за Судски совет и Законот за судови, но за вториот потребно е двотретинско мнозинство..

Димчевска избрана за в.д. претседател на скопска Апелација

МРТ - 14.03.2018

Судскиот совет денеска со 13 гласа „за“ и еден „против“ ја избра сѐ до новиот избор на претседател на овој второстепен суд. Лидија Димчевска е избрана за вршител должност- претседателка на скопскиот Апелациски суд.

Лидија Димчевска в.д. претседател на скопска Апелација

Алсат-М - 14.03.2018

Судијката Лидија Димчевска е назначена за вршител на должност Претседател на Апелацискиот суд во Скопје. Иако денеска Судскиот совет требаше да избере шеф на овој суд откако и денеска официјално актуелната претседателка Лилјана Шопова отиде во ...

Извештајот за АКМИС-от ќе се разгледува зад затворени врати

Нова ТВ - 14.03.2018

Судскиот совет на денешната седница зад затворени врати, односно без присуство на медиумите ќе го разгледува извештајот на Министерството за правда за злоупотребите на Автоматизираниот компјутерски систем за управување со судските предмети (АКМИС).

Лидија Димчевска избрана за в.д. претседател на скопска апелација

Сакам да кажам - 14.03.2018

Апелационата судијка Лидија Димчевска, со 31 година судиски стаж, назначена е за в.д. претседател на Апелациониот суд Скопје. Досегашната претседателка Лилјана Шопова заминува в пензија. Денеска изостана изборот на претседател на Апелациониот суд ...

Судскиот совет вонредно ќе ги оценува Кандидатите за судии и претседатели на судови

Сакам да кажам - 14.03.2018

Кандидатите за судии и за претседатели на судови вонредно ќе се оценуваат од Судскиот совет. Ќе се ревидира нивната работа и за 2017 година. Со тоа денеска Советот нема да бира претседател на Апелациониот суд Скопје, туку ќе назначи в.д.

По барање на Караџовски зад затворени врати ќе се разгледува извештајот за злоупотреби со АКМИС-от

Фокус - 14.03.2018

По барање на претседателот на судскиот совет Зоран Караџовски, извештајот на Министерството за правда за злоупотреби со АКМИС системот ќе се разгледува денеска зад затворени врати. Мнозинството од членовите на Судскиот совет одлучија да ги отстранат ...

Судски совет на затворен дел од седницата ќе го разгледа Извештајот за АКМИС системот

Канал5 - 14.03.2018

Членовите на Судскиот совет на затворен дел од седницата ќе го разгледаат Извештајот за АКМИС системот за распределбата на судските предмети во Врховниот и Кривичниот суд. Претседателот на Судскиот совет Зоран Караџовски рече дека на тој начин ќе се ...

Пропадна изборот за апелација Скопје-вонредно оценување на кандидатите, да им се даде шанса на сите

Сведок - 14.03.2018

Судскиот совет не избра претседател на скопска апелација, со што се потврдија пишувањата на Сведок дека ќе се оди на варијантата вд претседател на суд. Советот донесе одлука вонредно да ги оцени сите кандидати, бидејќи судиите од скопска единица кои ...

Наместо претседател на Апелација, Судскиот совет ќе избира в.д. претседател

Макфакс - 14.03.2018

Со 8 гласа „за“ членовите на Советот го прифатија предлогот на членот Влатко Самарџиски за вонредно оценување на судиите што се пријавиле на огласот за избор на претседател на скопска Апелација.

Караџовски ја исклучи јавноста од седницата на судскиот совет за злоупотребите на АКМИС системот

Сакам да кажам - 14.03.2018

Претседателот на судскиот совет Зоран Караџовски побара, а 10 колеги го поддржаа да ги тргне новинарите од денешната седница кога ќе се зборува за Извештајот на Министерството за правда за злоупотребите со АКМИС системот.

Зад затворени врати ќе се разгледува извештајот за злоупотреби со АКМИС

Press24 - 14.03.2018

По барање на претседателот на судскиот совет Зоран Караџовски, извештајот на Министерството за правда за злоупотреби со АКМИС системот ќе се разгледува денеска зад затворени врати. Новинарите ќе бидат зад вратата на денешната ...

Судскиот совет ќе избира претседател на скопска Апелација и ќе го разгледа извештајот од АКМИС-от

Локално - 14.03.2018

Судскиот совет на Република Македонија на денешната седница, како што е објавено на веб страницата на Советот, треба избира претседател на Апелацискиот суд Скопје и на Основниот суд Дебар.

Усвоени предлог законите за Судски совет и за судовите

А1 On - 13.03.2018

Владата денеска го разгледа и утврди новиот текст на Предлог – законот за изменување и дополнување на Законот за Судски совет на Република Македонија. Основна цел на Законот е внесување мерливи квалитативни и квалитативни критериуми за оценување на ...

СДСМ ветуваше генерален реизбор на судии, а сега не може ни да ги почне реформите на правосудството

Нетпрес - 13.03.2018

Премиерот Зоран Заев денеска изјави дека очекува неделава да биде постигнат и политички консензус за формирање на Советот за имплементација на стратегијата за реформи во правосудството. Доцнењето, вели, е затоа што му се дава шанса на политичкиот ...

Утре Судскиот совет ќе избира прв човек на скопска Апелација

Вечер - 13.03.2018

Судскиот совет утре на седница ќе избира прв човек на Апелациониот суд во Скопје, на местото на сегашната претседателка, Љиљана Ивановска-Шопова, која е пред пензија. На огласот се пријавиле 11 кандидати, од Апелациониот суд во Скопје и од Основниот ...

Ристовски: Законите за реформи во судството усогласени со опозицијата

Сител - 14.03.2018

- Потребата за ефикасни и континуирани реформи во судството базирани на европските стандарди, како и внесување мерливи квалитативни критериуми за оценување на работата на судиите и претседателите на судот, е целта на измените и дополнувањата на ...

Судски совет утре ќе избира претседател на Апелација Скопје и ќе го разгледува извештајот за АКМИСот

Сведок - 13.03.2018

Судскиот совет на утрешната седница ќе избира претседател на Апелациониот суд во Скопје, на местото на Љиљана Ивановска Шопова, која поради заминување во пензија порано ја напушта претседателската функција.

Лидија Тимчевска в.д. претседател на скопска Апелација

Слободен Печат - 14.03.2018

Судијката Лидија Тимчевска е назначена за вршител на должност Претседател на Апелацискиот суд во Скопје. Иако денеска Судскиот совет требаше да избере шеф на овој суд откако и денеска официјално актуелната претседателка Лилјана Шопова отиде во ...

Судскиот совет ќе го разгледа извештајот за АКМИС без јавноста...

Н.Македонија - 14.03.2018

Судски совет ќе го разгледа извештајот за АКМИС без јавноста Членовите на Судскиот совет на затворен дел од седницата ќе го разгледаат Извештајот за АКМИС системот за распределбата на судските предмети во Врховниот и Кривичниот суд.

Пропадна изборот за апелација Скопје - вонредно оценување на кандидатите

Press24 - 14.03.2018

Судскиот совет не избра претседател на скопска апелација. Советот донесе одлука вонредно да ги оцени сите кандидати, бидејќи судиите од скопска единица кои се пријавени биле на дното на листата со оценките од 2015 и 2016 година, а цела 2017 година ...

Наместо претседател на Апелација, Судскиот совет ќе бира в.д. претседател

Вечер - 14.03.2018

Со 8 гласови ЗА членовите на Советот го прифатија предлогот на членот Влатко Самарџиски за вонредно оценување на судиите, кои се пријавиле на огласот за избор на претседател на скопска Апелација.

Судот во Битола донесе ослободителна пресуда за судиите од прекршоци!

Либертас - 12.03.2018

Судечки совет на Основниот суд во Битола денеска донесе пресуда со која судиите и стручните соработници од Одделението за прекршоци на скопскиот кривичен суд, а кои беа обвинети во предметот наречен „Јустиција“, се ослободуваат од вина.

Судскиот совет ќе избира претседател на скопска Апелација

Алсат-М - 14.03.2018

Судскиот совет на Република Македонија на денешната седница, како што е објавено на веб страницата на Советот, треба избира претседател на Апелацискиот суд Скопје и на Основниот суд Дебар.

Проверка на работата на судиите на секои две години

+инфо - 13.03.2018

Владата ги утврди новиот текст на Предлог – законот за изменување и дополнување на Законот за Судски совет и Предлог законот за изменување и дополнување на Законот за судовите. Цел на Законот за Судски совете внесување мерливи квалитативни ...

До каде е работата со "реформска" смена на судиите

Вечер - 13.03.2018

Премиерот Зоран Заев денеска изјави дека очекува неделава да биде постигнат и политички консензус за формирање на Советот за имплементација на стратегијата за реформи во правосудството. Доцнењето, вели, е затоа што му се дава шанса на политичкиот ...

Утре Судскиот совет ќе избира прв човек на скопска Апелација

Макфакс - 13.03.2018

Судскиот совет утре на седница ќе избира прв човек на Апелациониот суд во Скопје, на местото на сегашната претседателка, Љиљана Ивановска-Шопова, која е пред пензија. На огласот се пријавиле 11 кандидати, од Апелациониот суд во Скопје и од Основниот ...

Ристовски: Законите за реформи во судството усогласени со опозицијата

Слободен Печат - 14.03.2018

Потребата за ефикасни и континуирани реформи во судството базирани на европските стандарди, како и внесување мерливи квалитативни критериуми за оценување на работата на судиите и претседателите на судот, е целта на измените и дополнувањата на ...

Судски совет утре ќе избира претседател на Апелација Скопје и ќе го разгледува извештајот за АКМИСот

Либертас - 13.03.2018

Судскиот совет на утрешната седница ќе избира претседател на Апелациониот суд во Скопје, на местото на Љиљана Ивановска Шопова, која поради заминување во пензија порано ја напушта претседателската функција, пишува Сведок .

Избран в.д. претседател на скопска Апелација

Press24 - 14.03.2018

Судијката Лидија Тимчевска е назначена за вршител на должност Претседател на Апелацискиот суд во Скопје. Иако денеска Судскиот совет требаше да избере шеф на овој суд откако и денеска официјално актуелната претседателка Лилјана Шопова отиде во ...

Судскиот совет ќе избира в.д. претседател на Апелација

А1 On - 14.03.2018

Со 8 гласови ЗА членовите на Советот го прифатија предлогот на членот Влатко Самарџиски за вонредно оценување на судиите, кои се пријавиле на огласот за избор на претседател на скопска Апелација.

Судскиот совет ќе избира претседател на скопска Апелација и ќе го разгледа извештајот од АКМИС-от

CivilMedia - 14.03.2018

Судскиот совет на Република Македонија на денешната седница, како што е објавено на веб страницата на Советот, треба избира претседател на Апелацискиот суд Скопје и на Основниот суд Дебар.

Владата го менува законот за Судски совет, Советот тактизира-нема да избере претседател на Апелација

Сведок - 13.03.2018

Последна информација што доаѓа од Судскиот совет е дека на седницата (закажана за среда 14 март) нема да биде избран претседтел на скопска апелација, судот кој има многу важна позиција во системот и ќее се оди со вд претседател иако на огласот има ...

Судскиот совет утре ќе избира претседател на скопска Апелација

Канал5 - 13.03.2018

Судскиот совет утре на седница ќе избира прв човек на Апелациониот суд во Скопје на местото на сегашната претседателка, Љиљана Ивановска-Шопова, која е пред пензија. На огласот се пријавиле 11 кандидати, од Апелациониот суд во Скопје и од Основниот ...

Лидија Тимчевска в.д. претседател на скопска Апелација

Сител - 14.03.2018

Судијката Лидија Тимчевска е назначена за вршител на должност Претседател на Апелацискиот суд во Скопје. Иако денеска Судскиот совет требаше да избере шеф на овој суд откако и денеска официјално актуелната претседателка Лилјана Шопова отиде во ...

Наместо претседател на Апелација, Судскиот совет ќе бира в.д. претседател

Sky - 14.03.2018

Со 8 гласови ЗА членовите на Советот го прифатија предлогот на членот Влатко Самарџиски за вонредно оценување на судиите, кои се пријавиле на огласот за избор на претседател на скопска Апелација.

Судскиот совет ќе избира претседател на скопска Апелација и ќе го разгледа извештајот од АКМИС-от

Бриф - 14.03.2018

Судскиот совет на Република Македонија на денешната седница, како што е објавено на веб страницата на Советот, треба избира претседател на Апелацискиот суд Скопје и на Основниот суд Дебар.

Утврден новиот текст на предлог – законот за изменување и дополнување на Законот за Судски совет на Република ...

Бизнис Вести - 14.03.2018

Владата синоќа го разгледа и утврди новиот текст на Предлог – законот за изменување и дополнување на Законот за Судски совет на Република Македонија. Основна цел на Законот е внесување мерливи квалитативни и квалитативни критериуми за оценување на ...

Судскиот совет ќе избира прв човек на Апелација

МРТ - 14.03.2018

На огласот се пријавиле 11 кандидати, од Апелациониот суд во Скопје и од Основниот суд Скопје 1, од Управниот суд, од Скопска двојка и од Кавадаречкиот суд. Судскиот совет ќе избира прв човек на Апелациониот суд во Скопје, на местото на сегашната ...

Лидија Тимчевска в.д.претседател на скопска Апелација

Нетпрес - 14.03.2018

Судијката Лидија Тимчевска е назначена за вршител на должност Претседател на Апелацискиот суд во Скопје, откако актуелната претседателка Лилјана Шопова замина во пензија. Судскиот совет денеска требаше официјално да избере шеф на овој суд, но одлучи ...

Наместо претседател на Апелација, Судскиот совет ќе бира в.д. претседател

Точка - 14.03.2018

Со 8 гласови ЗА членовите на Советот го прифатија предлогот на членот Влатко Самарџиски за вонредно оценување на судиите, кои се пријавиле на огласот за избор на претседател на скопска Апелација.

Судскиот совет ќе избира претседател на скопска Апелација и ќе го разгледа извештајот од АКМИС-от

А1 On - 14.03.2018

Судскиот совет на Република Македонија на денешната седница, како што е објавено на веб страницата на Советот, треба избира претседател на Апелацискиот суд Скопје и на Основниот суд Дебар.

Владата ги утврди измените и дополнувањата за законите за судови и за Судски совет

Локално - 14.03.2018

Владата на седница вчера ги утврди предлог законите за изменување и дополнување на Законот за судски совет на РМ и на Законот за судовите. Основна цел на измените и дополнувањата на Законот за судски совет, како што наведуваат во соопштението од ...

Лидија Тимчевска в.д. претседател на скопска Апелација

Република - 14.03.2018

Судијката Лидија Тимчевска е назначена за вршител на должност Претседател на Апелацискиот суд во Скопје. Иако денеска Судскиот совет требаше да избере шеф на овој суд откако и денеска официјално актуелната претседателка Лилјана Шопова отиде во ...

Лидија Димчевска в.д претседател на Апелација, извештајот за АКМИС-от се разгледува зад затворени врати

ТВ21 - 14.03.2018

Судијката Лидија Димчевска од Апелационен суд Скопје е избрана за в.д претседател на тој суд. Ова доаѓа откако членовите на Советот го прифатија предлогот на членот, Влатко Самарџиски за вонредно оценување на судиите кои се пријавиле на огласот за ...

Судскиот совет ќе избира претседател на скопска Апелација и ќе го разгледа извештајот од АКМИС-от

Канал5 - 14.03.2018

Судскиот совет на Република Македонија на денешната седница, како што е објавено на веб страницата на Советот, треба избира претседател на Апелацискиот суд Скопје и на Основниот суд Дебар.

На секои две години ќе се оценува работата на судиите

Press24 - 14.03.2018

Владата на седница вчера ги утврди предлог законите за изменување и дополнување на Законот за судски совет на РМ и на Законот за судовите. Основна цел на измените и дополнувањата на Законот за судски совет, како што наведуваат во соопштението од ...

Судскиот совет ќе избира претседател на скопска Апелација и ќе го разгледа извештајот од АКМИС-от

Курир - 14.03.2018

Судскиот совет на Република Македонија на денешната седница, како што е објавено на веб страницата на Советот, треба избира претседател на Апелацискиот суд Скопје и на Основниот суд Дебар.

Владата ги утврди измените за законот за судови

Телма - 14.03.2018

Владата на вчерашната седница ги утврди предлог законите за изменување и дополнување на Законот за судски совет и на Законот за судовите. Основна цел на измените е внесување мерливи квалитативни критериуми за оценување на работата на судиите и ...

Усвоени предлог-измените на законите за Судскиот совет и за судовите

Макфакс - 14.03.2018

Владата на седница ги утврди предлог-законите за изменување и дополнување на Законот за судскиот совет и Законот за судовите. Од Владата појаснуваат дека основна цел на измените на Законот за судскиот совет е внесување мерливи квалитативни и ...