TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Четворица поранешни ректори со писмо за поддршка на автономијата на универзитетите

24 Вести - 09.01.2015

Со барање да се овозможи поширока и сеопфатна дебата, четворица поранешни ректори на УКИМ се вклучија во битката за зачувување на автономијата на универзитетите. Во писмото кое го испратија денеска до јавноста велат дека се согласуваат со одлуката ...

Четворица поранешни ректори бараат одложување на измените во образованието

Радио МОФ - 09.01.2015

Четворица поранешни ректори на УКИМ денеска побараa одложување на донесувањето на измените во Законот за високото образование, со цел да се овозможи поширока дебата во јавноста. Нивното писмо испратено до медиумите интегрално го објавуваме во ...

Поранешни ректори на УКИМ даваат поддршка на студентите и академската заедница

Нова ТВ - 09.01.2015

Четворица поранешни ректори на УКИМ, Акад. Ѓорѓи Филиповски, Драги Данев, Александар Анчевски и Ѓорѓи Мартиновски, упатија писмо до медиумите, соопштувајќи ја својата поддршка за Студентскиот и Професорскиот пленум кои бараат одложување на измените ...

Инвестирање во најдобрите, а не постојани проверки и оценки! — Маја Вељанова, заменик на студентскиот правобранител од ...

Академик - 08.01.2015

Уште од времето на Сократовиот ученик, Аристокле (за нас познат како Платон), во светски познатото дело ,,Критон”, е начната идејата дека со државата треба да владеат најмудрите, односно филозофите.

И охридскиот универзитет ја поддржа владата

Фокус - 08.01.2015

Врз основа на прифатените сугестии дадени од нашиот управувачки и наставно-научен кадар, даваме целосна поддршка на пакетот реформи за унапредување на квалитетот на високото образование“, соопштија од Универзитетот „Свети Апостол Павле“.

Штипскиот универзитет ги поддржа владините реформи во високото образование

Фокус - 08.01.2015

Ваквиот став доаѓа откако Министерството за образование и наука го прифати нивниот предлог за измена на Законот за високо образование. Штипскиот универзитет „Гоце Делчев“ ги поддржа измените на Законот за високо образование, откако Министерството за ...

Владата и МОН се уште отворени за нови предлози

Канал5 - 07.01.2015

Владата и Министерството за образование и наука соопштија дека се отворени за сугестии за пакетот образовни реформи што ги предложија во октомври меѓу кои се и измените на Законот за високо образование.

Владата и МОН отворени за нови предлози за реформи во образованието

МРТ - 08.01.2015

Владата и министерството за образование се отворени за нови предлози за образовните реформи. Тие очекуваат нови сугестии од академската фела. Имаат време до петок, за кога е закажана Собраниската комисија за образование...

Штипскиот универзитет ги прифати реформите во високото образование

Република - 08.01.2015

На предлог на Универзитетот „Гоце Делчев“ во Штип, Владата и МОН прифатија студентите да полагаат една половина од предметите во третата студиска година, независно дали го положиле или не првиот дел од државниот испит на крајот од втората студиска ...

Владата и МОН се уште отворени за нови предлози

Сител - 07.01.2015

Владата прифати нови седум предлози за подобрување на законот за високо образование. По собраниската дебата меѓу премиерот и претставниците на универзитетите владата покажа дека останува отворена за нови предлози кои одат во насока на подобрување на ...

Универзитетот „Св. Апостол Павле“ ги поддржува предложените реформи во високото образование

Денешен - 08.01.2015

Универзитетот за информатички науки и технологии „Св. Апостол Павле“ од Охрид е задоволен од прифаќањето на предлогот од неговата Ректорска управа студентите кои не го положиле првиот дел од државниот испит по втората студиска година да може да ги ...

Нови професори се приклучија кон иницијативата за реформите

Пулс24 - 07.01.2015

Продолжува поддршката од професорите за концептот државен испит и реформите кои ќе го зголемат квалитетот во високото образование. Професори од речиси сите факултети, јавно ја даваат поддршката за новите реформи во високото образование.

Четворица поранешни рекотори на УКИМ испратија писмо до медиумите

Факултети - 09.01.2015

Писмо до медиумите од четворица поранешни рекотори на УКИМ: Ние, бивши ректори на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје - академик Ѓорѓи Филиповски, Драги Данев, Александар Анчевски и Ѓорѓи Мартиновски, во врска со постапката за донесување ...

Штипскиот универзитет ги поддржа измените на Законот за високо образование

Sky - 08.01.2015

Oткако Министерството за образование и наука го прифати предлогот, Штипскиот универзитет „Гоце Делчев“ ги поддржа измените на Законот за високо образование. Според предлогот од овој универзитет, студентите ќе може да полагаат една половина од ...

За подобар квалитет на знаења и вештини на студентите

Вечер Прес - 07.01.2015

Владата и Министерството за образование и наука соопштија дека се отворени за сугестии за пакетот образовни реформи што ги предложија во октомври меѓу кои се и измените на Законот за високо образование.

Универзитетот „Св. Апостол Павле“ ги поддржува предложените реформи во високото образование

24 Вести - 08.01.2015

Универзитетот за информатички науки и технологии „Св. Апостол Павле“ од Охрид е задоволен од прифаќањето на предлогот од неговата Ректорска управа студентите кои не го положиле првиот дел од државниот испит по втората студиска година да може да ги ...

Продолжува да расте бројот на професори кои ги поддржуваат реформите во високото образование

Нетпрес - 07.01.2015

Продолжува поддршката од професорите за концептот државен испит и реформите кои ќе го зголемат квалитетот во високото образование. Професори од речиси сите факултети, јавно ја даваат поддршката за новите реформи во високото образование.

Четворица поранешни ректори на УКИМ бараат одложување на законските измени

Либертас - 09.01.2015

Писмо до медиумите од четворица поранешни рекотори на УКИМ: Ние, поранешни ректори на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје – академик Ѓорѓи Филиповски, Драги Данев, Александар Анчевски и Ѓорѓи Мартиновски, во врска со постапката за ...

Владата и МОН се уште отворени за нови предлози

Курир - 07.01.2015

Владата и Министерството за образование и наука соопштија дека се отворени за сугестии за пакетот образовни реформи што ги предложија во октомври меѓу кои се и измените на Законот за високо образование.

УГД со поддршка за реформите во високото образование

Курир - 08.01.2015

На предлог на Универзитетот „Гоце Делчев“ во Штип, Владата и МОН прифатија студентите да полагаат една половина од предметите во третата студиска година, независно дали го положиле или не првиот дел од државниот испит на крајот од втората студиска ...

Штипскиот и универзитетот од Охрид со поддршка на измените во високото образование

Сител - 08.01.2015

Универзитетите задоволни што владата ги прифати нивните предлози дадени на интеруниверзитетската конференција. Пакетот реформи ја добива нивната поддршка. Универзитетот за информатички науки и технологии „Св.

Уште осум професори се приклучија кон иницијативата за реформите

Република - 09.01.2015

Професори од речиси сите факултети, јавно ја даваат поддршката за новите реформи во високото образование. Денеска нова група професори се приклучија кон иницијативата за реформи во високото образование и поддршка за државниот испит.

Поранешни ректори на УКИМ со поддршка за студентите и професорите

А1 On - 09.01.2015

Четворица поранешни ректори на УКИМ, Акад. Ѓорѓи Филиповски, Драги Данев, Александар Анчевски и Ѓорѓи Мартиновски, упатија писмо до медиумите, соопштувајќи ја својата поддршка за Студентскиот и Професорскиот пленум кои бараат одложување на измените ...

Владата и МОН се уште отворени за нови предлози

Lider - 07.01.2015

Владата и Министерството за образование и наука соопштија дека се отворени за сугестии за пакетот образовни реформи што ги предложија во октомври меѓу кои се и измените на Законот за високо образование.

По прифатените предлози, УГД со поддршка на реформите во високото образование

Денешен - 08.01.2015

На предлог на Универзитетот „Гоце Делчев“ во Штип, Владата и МОН прифатија студентите да полагаат една половина од предметите во третата студиска година, независно дали го положиле или не првиот дел од државниот испит на крајот од втората студиска ...

Универзитетот „Св. Апостол Павле“ од Охрид ги поддржува реформите во високото образование

Нетпрес - 08.01.2015

Универзитетот за информатички науки и технологии „Св. Апостол Павле“ од Охрид е задоволен од прифаќањето на предлогот од неговата Ректорска управа студентите кои не го положиле првиот дел од државниот испит по втората студиска година да може да ги ...

Поранешни ректори на УКИМ бараат одложување на законските измени во образованието

Фокус - 09.01.2015

Оправдана е борбата на академската заедница за одбрана на автономијата на Универзитетот, сметаат Филиповски, Данев, Анчевски и Мартиновски. Четворица поранешни ректори на скопскиот универзитет „Свети Кирил и Методиј“, Ѓорѓи Филиповски , Драги Данев ...

Поранешните ректори на УКИМ:Oправдана e борбата на академската заедница

Локално - 09.01.2015

Поранешните ректори на УКИМ,академик Ѓорѓи Филиповски, Драги Данев, Александар Анчевски и Ѓорѓи Мартиновски испратија писмо до јавноста со кое се произнесуваат дека Законот за високото образование треба да се повлече во целост.Ви го пренесуваме ...

По прифатените предлози, УГД со поддршка на реформите во високото образование

Сител - 08.01.2015

На предлог на Универзитетот „Гоце Делчев“ во Штип, Владата и МОН прифатија студентите да полагаат една половина од предметите во третата студиска година, независно дали го положиле или не првиот дел од државниот испит на крајот од втората студиска ...

Универзитетот „Св. Апостол Павле" "за" реформи во високото образование

Вечер Прес - 08.01.2015

Универзитетот за информатички науки и технологии „Св. Апостол Павле" од Охрид е задоволен од прифаќањето на предлогот од неговата Ректорска управа студентите кои не го положиле првиот дел од државниот испит по втората студиска година да може да ги ...

Четворица поранешни ректори на УКИМ: Да се одложат измените на законот

Бриф - 09.01.2015

Писмо до медиумите испратија четворица поранешни рекотори на УКИМ: Ние, поранешни ректори на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје – академик Ѓорѓи Филиповски, Драги Данев, Александар Анчевски и Ѓорѓи Мартиновски, во врска со постапката за ...

Четворица бивши ректори на УКИМ бараат поширока дебата

+инфо - 09.01.2015

Бившите ректори на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје - академик Ѓорѓи Филиповски, Драги Данев, Александар Анчевски и Ѓорѓи Мартиновски, упатија писмо до јавноста со заедничка изјава во врска со постапката за донесување измени во Законот ...

Владата и МОН се уште отворени за нови предлози

Денешен - 07.01.2015

Владата и Министерството за образование и наука соопштија дека се отворени за сугестии за пакетот образовни реформи што ги предложија во октомври меѓу кои се и измените на Законот за високо образование.

По прифатените предлози, УГД со поддршка на реформите во високото образование

Lider - 08.01.2015

На предлог на Универзитетот „Гоце Делчев“ во Штип, Владата и МОН прифатија студентите да полагаат една половина од предметите во третата студиска година, независно дали го положиле или не првиот дел од државниот испит на крајот од втората студиска ...

Универзитетот „Св. Апостол Павле“ ги поддржува предложените реформи во високото образование

Lider - 08.01.2015

Универзитетот за информатички науки и технологии „Св. Апостол Павле“ од Охрид е задоволен од прифаќањето на предлогот од неговата Ректорска управа студентите кои не го положиле првиот дел од државниот испит по втората студиска година да може да ги ...

Поранешните ректори на УКИМ со поддршка на заклучоците да се одложи донесувањето на измените

Фактор - 09.01.2015

Академик Ѓорѓи Филиповски, Драги Данев, Александар Анчевски и Ѓорѓи Мартиновски поранешни ректори на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје денеска се изјаснија во врска со постапката за донесување измени во Законот за високото образование ...

Владата и МОН се уште отворени за нови предлози

Нетпрес - 07.01.2015

Владата и Министерството за образование и наука соопштија дека се отворени за сугестии за пакетот образовни реформи што ги предложија во октомври меѓу кои се и измените на Законот за високо образование.

По прифатените предлози, УГД со поддршка на реформите во високото образование

Канал5 - 08.01.2015

На предлог на Универзитетот „Гоце Делчев“ во Штип, Владата и МОН прифатија студентите да полагаат една половина од предметите во третата студиска година, независно дали го положиле или не првиот дел од државниот испит на крајот од втората студиска ...

И Универзитетот „Св. Апостол Павле“ ги поддржа реформите во високото образование

Радио МОФ - 08.01.2015

Универзитетот за информатички науки и технологии „Св. Апостол Павле“ од Охрид го прифати предлогот студентите кои не го положиле првиот дел од државниот испит по втората студиска година да може да ги слушаат предметите од третата студиска година.

Четворица поранешни ректори на УКИМ бараат одложување на измените на Законот за високо образование

Sky - 09.01.2015

Oдложување на донесувањето на измените во Законот за високо образование побараа четворица поранешни ректори на УКИМ. Во нивното писмо стои: „Ние, бивши ректори на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје – академик Ѓорѓи Филиповски, Драги ...

ВЛАДА И МОН: Има простор за сугестии за Законот за високо образование

Телеграф - 07.01.2015

Владата и Министерството за образование и наука соопштија дека се отворени за сугестии за пакетот образовни реформи што ги предложија во октомври Владата и Министерството за образование и наука соопштија дека се отворени за сугестии за пакетот ...