TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Ја празнуваме Светата великомаченичка Ефимија

4NEWS - 29.09.2023

Родум од Халкидон. Татко ѝ беше сенаторот Филофрон, а мајка – Теодорисија, обајцата благочестиви христијани. Ефимија беше прекрасна девица и по тело и по душа. Кога антипатот Приск устрои празник за жртвопринесување на Ареј во Халкидон, тогаш ...

КАЛЕНДАР НА МПЦ: Денеска е Св. великомаченичка Ефимија

Денешен - 29.09.2023

Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 16 септември. Денеска е Св. великомаченичка Ефимија. Света Ефимија беше родум од Халкидон. Родителите и беа христијани, а татко и покрај тоа беше сенатор.

Денеска се празнува Светата великомаченичка Ефимија

Слободен Печат - 29.09.2023

Родум од Халкидон. Татко ѝ беше сенаторот Филофрон, а мајка – Теодорисија, обајцата благочестиви христијани. Ефимија беше прекрасна девица и по тело и по душа. Кога антипатот Приск устрои празник за жртвопринесување на Ареј во Халкидон, тогаш ...

Денеска е Св. великомаченичка Ефимија

OhridNews - 29.09.2023

Света Ефимија беше родум од Халкидон. Родителите и беа христијани, а татко и покрај тоа беше сенатор. Во времето кога Ефимија веќе беше пораснала во прекрасна девојка и по дух и по тело, антипатот Приск одреди обилно жртвопринесување во Халкидон.