TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Подготвени се промени во Судскиот совет

Алсат-М - 14.03.2018

Заменик-министерот за правда, Оливер Ристовски, денеска ги презентираше новите предлог-измени во Законот за судови и за Законот за судскиот совет. Нагласи дека текстот на овие два закона бил усогласен со опозицијата.

Ристовски: Законите за реформи во судството усогласени со опозицијата

Канал5 - 14.03.2018

Ќе ги закочи ли законот за јазиците, реформите во правосуството? Владата синоќа го усвои вториот пакет на измени на законите за Судски совет и Законот за судови, но за вториот потребно е двотретинско мнозинство..

Ристовски: Законите за реформи во судството усогласени со опозицијата

Сител - 14.03.2018

- Потребата за ефикасни и континуирани реформи во судството базирани на европските стандарди, како и внесување мерливи квалитативни критериуми за оценување на работата на судиите и претседателите на судот, е целта на измените и дополнувањата на ...

Судскиот совет вонредно ќе ги оценува Кандидатите за судии и претседатели на судови

Сакам да кажам - 14.03.2018

Кандидатите за судии и за претседатели на судови вонредно ќе се оценуваат од Судскиот совет. Ќе се ревидира нивната работа и за 2017 година. Со тоа денеска Советот нема да бира претседател на Апелациониот суд Скопје, туку ќе назначи в.д.

Усвоени предлог законите за Судски совет и за судовите

А1 On - 13.03.2018

Владата денеска го разгледа и утврди новиот текст на Предлог – законот за изменување и дополнување на Законот за Судски совет на Република Македонија. Основна цел на Законот е внесување мерливи квалитативни и квалитативни критериуми за оценување на ...

СДСМ ветуваше генерален реизбор на судии, а сега не може ни да ги почне реформите на правосудството

Нетпрес - 13.03.2018

Премиерот Зоран Заев денеска изјави дека очекува неделава да биде постигнат и политички консензус за формирање на Советот за имплементација на стратегијата за реформи во правосудството. Доцнењето, вели, е затоа што му се дава шанса на политичкиот ...

Заменик министерот за правда: Реформите во судството се усогласени со опозицијата

МКД - 14.03.2018

Оливер Ристовски, заменик министерот за правда изјави дека измените во Законот за судови и во Законот за судскиот совет се усогласени со опозицијата. Со овие измени се гарантира дека членовите на Судскиот совет веќе нема да можат да го менуваат ...

Ристовски: Законите за реформи во судството усогласени со опозицијата

Слободен Печат - 14.03.2018

Потребата за ефикасни и континуирани реформи во судството базирани на европските стандарди, како и внесување мерливи квалитативни критериуми за оценување на работата на судиите и претседателите на судот, е целта на измените и дополнувањата на ...

Судот во Битола донесе ослободителна пресуда за судиите од прекршоци!

Либертас - 12.03.2018

Судечки совет на Основниот суд во Битола денеска донесе пресуда со која судиите и стручните соработници од Одделението за прекршоци на скопскиот кривичен суд, а кои беа обвинети во предметот наречен „Јустиција“, се ослободуваат од вина.

Проверка на работата на судиите на секои две години

+инфо - 13.03.2018

Владата ги утврди новиот текст на Предлог – законот за изменување и дополнување на Законот за Судски совет и Предлог законот за изменување и дополнување на Законот за судовите. Цел на Законот за Судски совете внесување мерливи квалитативни ...

До каде е работата со "реформска" смена на судиите

Вечер - 13.03.2018

Премиерот Зоран Заев денеска изјави дека очекува неделава да биде постигнат и политички консензус за формирање на Советот за имплементација на стратегијата за реформи во правосудството. Доцнењето, вели, е затоа што му се дава шанса на политичкиот ...

Владата го менува законот за Судски совет, Советот тактизира-нема да избере претседател на Апелација

Сведок - 13.03.2018

Последна информација што доаѓа од Судскиот совет е дека на седницата (закажана за среда 14 март) нема да биде избран претседтел на скопска апелација, судот кој има многу важна позиција во системот и ќее се оди со вд претседател иако на огласот има ...

Утврден новиот текст на предлог – законот за изменување и дополнување на Законот за Судски совет на Република ...

Бизнис Вести - 14.03.2018

Владата синоќа го разгледа и утврди новиот текст на Предлог – законот за изменување и дополнување на Законот за Судски совет на Република Македонија. Основна цел на Законот е внесување мерливи квалитативни и квалитативни критериуми за оценување на ...

Владата ги утврди измените и дополнувањата за законите за судови и за Судски совет

Локално - 14.03.2018

Владата на седница вчера ги утврди предлог законите за изменување и дополнување на Законот за судски совет на РМ и на Законот за судовите. Основна цел на измените и дополнувањата на Законот за судски совет, како што наведуваат во соопштението од ...

На секои две години ќе се оценува работата на судиите

Press24 - 14.03.2018

Владата на седница вчера ги утврди предлог законите за изменување и дополнување на Законот за судски совет на РМ и на Законот за судовите. Основна цел на измените и дополнувањата на Законот за судски совет, како што наведуваат во соопштението од ...

Владата ги утврди измените за законот за судови

Телма - 14.03.2018

Владата на вчерашната седница ги утврди предлог законите за изменување и дополнување на Законот за судски совет и на Законот за судовите. Основна цел на измените е внесување мерливи квалитативни критериуми за оценување на работата на судиите и ...

Усвоени предлог-измените на законите за Судскиот совет и за судовите

Макфакс - 14.03.2018

Владата на седница ги утврди предлог-законите за изменување и дополнување на Законот за судскиот совет и Законот за судовите. Од Владата појаснуваат дека основна цел на измените на Законот за судскиот совет е внесување мерливи квалитативни и ...

Усвоени предлог измените на законите за судскиот совет и судовите

Вечер - 14.03.2018

Владата на седница ги утврди предлог законите за изменување и дополнување на Законот за судски совет и Законот за судовите. Од Владата појаснуваат дека основна цел на измените на Законот за судскиот совет е внесување мерливи квалитативни и ...

Усвоени предлог измените на законите за судскиот совет и судовите

Кајгана - 14.03.2018

Владата на седница ги утврди предлог законите за изменување и дополнување на Законот за судски совет и Законот за судовите. Од Владата појаснуваат дека основна цел на измените на Законот за судскиот совет е внесување мерливи квалитативни и ...

Владата ги утврди измените и дополнувањата за законите за судови и за Судски совет...

Н.Македонија - 14.03.2018

Владата ги утврди измените и дополнувањата за законите за судови и за Судски совет Владата на седница вчера ги утврди предлог законите за изменување и дополнување на Законот за судски совет на РМ и на Законот за судовите.

Усвоени предлог измените на законите за судскиот совет и судовите

Точка - 14.03.2018

Владата на седница ги утврди предлог законите за изменување и дополнување на Законот за судски совет и Законот за судовите. Од Владата појаснуваат дека основна цел на измените на Законот за судскиот совет е внесување мерливи квалитативни и ...

Законските измени за судовите и за Судскиот совет влегуваат во собраниска процедура – работата на судиите да се оценува ...

Академик - 14.03.2018

Владата го разгледа и го утврди новиот текст на Предлог-законот за изменување и дополнување на Законот за Судскиот совет на Република Македонија. Основната цел на Законот е внесување мерливи квантитативни и квалитативни критериуми за оценување на ...

Утврден новиот текст на Предлог-законот за изменување и дополнување на Законот за Судски совет

iPortal - 13.03.2018

Владата на вчерашната седница го разгледа и утврди новиот текст на Предлог – законот за изменување и дополнување на Законот за Судски совет на Република Македонија. Основна цел на Законот е внесување мерливи квалитативни и квалитативни критериуми за ...

РИСТОВСКИ: Законите за реформи во судството усогласени со забелешките на опозицијата

Академик - 14.03.2018

Владата го разгледа и го утврди новиот текст на Предлог-законот за изменување и дополнување на Законот за Судскиот совет на Република Македонија. „Потребата за ефикасни и континуирани реформи во судството базирани на европските стандарди, како и ...

Утврдени предлог- измените на законите за судови и за Судски совет

МРТ - 14.03.2018

Основна цел на измените и дополнувањата на Законот за судски совет, како што наведуваат во соопштението од владината прес-служба, е внесување мерливи квалитативни критериуми за оценување на работата на судиите и претседателите на судот на секои две ...

Ристовски: Законите за реформи во судството усогласени со опозицијата

Либертас - 14.03.2018

Потребата за ефикасни и континуирани реформи во судството базирани на европските стандарди, како и внесување мерливи квалитативни критериуми за оценување на работата на судиите и претседателите на судот, е целта на измените и дополнувањата на ...

Проверка на работата на судиите на секои две години

МК News - 14.03.2018

Владата ги утврди новиот текст на Предлог – законот за изменување и дополнување на Законот за Судски совет и Предлог законот за изменување и дополнување на Законот за судовите. Цел на Законот за Судски совете внесување мерливи квалитативни ...

Усвоени предлог-измените на законите за Судскиот совет и за судовите

Sky - 14.03.2018

Владата на седница ги утврди предлог-законите за изменување и дополнување на Законот за судскиот совет и Законот за судовите. Од Владата појаснуваат дека основна цел на измените на Законот за судскиот совет е внесување мерливи квалитативни и ...