TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Ова е момент кога новинарите мора да останат политички независни, порача Институтот за новинарство на Ројтерс

Глас на Америка - 24.01.2020

Согласно извештајот, во Европа кој е еден од најбезбедните континенти во светот според слободата на печатот, тројца новинари се убиени во изминативе три години ВАШИНГТОН — Независноста на медиумите низ поголемиот дел од Европа е под закана од ...

Малите плати, недостатокот на кадар и автоцензурата – дел од предизвиците за истражувачкото новинарство

Радио МОФ - 23.01.2020

Пристапот до информации, заканите, автоцензурата, финансиските капацитети на медиумите, како и немањето млади новинари се само дел од предизвиците за истражувачкото новинарство. Овие неколку поенти беа во фокусот на денешната конференција насловена ...

Отворен е конкурсот за годишните награди на ЗНМ

Макфакс - 23.01.2020

Здружението на новинарите на Македонија традиционално секоја година доделува две награди за новинари, наградата „Крсте Петков Мисирков“ за животно дело и наградата „Јашар Еребара“ за истражувачко новинарство.

Конференција: Истражувачкото новинарство во земјава уште долго време ќе биде само посакуван идеал

24Инфо - 23.01.2020

Не може да се очекува дека новинарите кај нас, со бедни плати од 300 – 400 евра, ќе се амбицираат и ќе истражуваат теми од областа на корупцијата и криминалот. Освен што не се доволно финансиски поддржани, немаат и елементарни услови за таква ...

Неказнивост за пресметка со новинари

Окно - 22.01.2020

„Ти гарантирам дека ќе престанеш да пишуваш.“ Така, според сведоците во судскиот процес кој е во тек, гласела пораката што обвинетиот бизнисмен му ја испратил на убиениот словачки новинар Јан Куциак, кој истражувал голем корупциски скандал.

Објавен конкурс за „Награди за новинари што пишуваат за невидливите“

Макфакс - 22.01.2020

Македонската платформа против сиромаштијата (МППС) по трет пат го распиша конкурсот за доделување на „Награди за новинари кои пишуваат за невидливите“ . „Станува збор за доделување на награди за новинарство „одоздола“, односно награди за новинари ...

Награди за новинари кои пишуваат за невидливите, во тек е пријавувањето

Радио МОФ - 22.01.2020

Македонска платформа против сиромаштијата (МППС) по трет пат го распиша конкурсот за доделување на „ Награди за новинари кои пишуваат за невидливите “. Станува збор за доделување на награди за новинари кои пишуваат на социјални теми, поврзани со ...

Објавен конкурс за „Награди за новинари кои пишуваат за невидливите“

Н.Македонија - 22.01.2020

Македонската платформа против сиромаштијата (МППС) по трет пат го распиша конкурсот за доделување на „Награди за новинари кои пишуваат за невидливите“ . – Станува збор за доделување на награди за новинарство „одоздола“, односно награди за новинари ...

Отворен е конкурсот за годишните награди на ЗНМ

Слободен Печат - 23.01.2020

За наградата за животно дело кандидатите може да се пријавуваат сами или по предлог на тројца новинари. Здружението на новинарите на Македонија традиционално секоја година доделува две награди за новинари, наградата „Крсте Петков Мисирков“ за ...

Истражувачкото новинарство во земјава уште долго време ќе биде само посакуван идеал

CivilMedia - 23.01.2020

Не може да се очекува дека новинарите кај нас, со бедни плати од 300 – 400 евра, ќе се амбицираат и ќе истражуваат теми од областа на корупцијата и криминалот. Освен што не се доволно финансиски поддржани, немаат и елементарни услови за таква ...

Не може за плата од 300-400 евра новинарите да истражуваат за криминал

МКД - 23.01.2020

Не може да се очекува дека новинарите кај нас, со бедни плати од 300 – 400 евра, ќе се амбицираат и ќе истражуваат теми од областа на корупцијата и криминалот. Освен што не се доволно финансиски поддржани, немаат и елементарни услови за таква ...

ЗНМ го објави конкурсот за награда за животно дело и истражувачко новинарство

MakPress - 23.01.2020

Здружението на новинарите на Македонија традиционално секоја година доделува две награди за новинари, наградата „Крсте Петков Мисирков“ за животно дело и наградата „Јашар Еребара“ за истражувачко новинарство.

Отворен е конкурсот за годишните награди на ЗНМ

24Инфо - 23.01.2020

Здружението на новинарите на Македонија традиционално секоја година доделува две награди за новинари, наградата „Крсте Петков Мисирков“ за животно дело и наградата „Јашар Еребара“ за истражувачко новинарство.

Конференција: Истражувачкото новинарство во земјава уште долго време ќе биде само посакуван идеал

Опсервер - 23.01.2020

– Не може да се очекува дека новинарите кај нас, со бедни плати од 300 – 400 евра, ќе се амбицираат и ќе истражуваат теми од областа на корупцијата и криминалот. Освен што не се доволно финансиски поддржани, немаат и елементарни услови за таква ...

Конференција: Со плати од 300-400 евра во Македонија не може да има истражувачко новинарство

MakPress - 23.01.2020

Не може да се очекува дека новинарите кај нас, со бедни плати од 300 – 400 евра, ќе се амбицираат и ќе истражуваат теми од областа на корупцијата и криминалот. Освен што не се доволно финансиски поддржани, немаат и елементарни услови за таква ...