TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Доброто родителство е основа во помагањето на децата да ја пребродат пандемијата

Деца - 22.01.2021

Пандемијата драматично ги промени нашите социјални животи, а децата не се исклучок. Игралиштата се празни, голем дел од училиштата се празни, а децата пропуштаат многу работи во средини каде што некогаш учеле и склопувале пријателства.

ДАЛИ ДОСЕГА СМЕ БИЛЕ ВО ЗАБЛУДА? Ова е најдобриот начин да го воспитате своето дете!

Кумановски м. - 21.01.2021

Можеби најголемиот предизвик во современиот живот е родителството. Сведоци сме на време кое ни става јасно до знаење дека мора да ги смениме нашите образовни модели затоа што се раѓаат генерации кои не се согласуваат на казна, авторитаризам, на ...

Експертите предупредуваат: Кога детето поставува прашања, не ги игнорирајте, негувајте ја нивната љубопитност

Убавина и Здравје - 21.01.2021

Децата имаат фази на растење и секоја фаза со себе носи одредени промени во однесувањето на детето, една од овие фази е кога вашето дете има илјада прашања, а вие често ги немате сите одговори.

Намалување на изречените заводски воспитни мерки од страна на судовите

Академик - 21.01.2021

Министерот за правда, Бојан Маричиќ, се обрати на панел-дискусијата на која се одбележа отпочнувањето на проектот „Прав(да) за деца – ЕУ за малолетничка правда и правда по мерка на децата”, финансиран од ЕУ и кофинансиран од УНИЦЕФ.

Борба против депресијата: Да го извлечеме најдоброто од нашите деца, нека бидат свои

Деца - 21.01.2021

Возраста на која се појавува депресијата како нарушување на психолошкото здравје кај децата е се помала. Таа не ги бира само девојчињата или пак само момчињата. Основната општествена причина за појава на ваквата состојба кај децата е наметнување на ...

Зошто приказната за родителството е приказна за родителите, а не за децата?

Деца - 21.01.2021

Често слушаме дека клучната работа за родителството е родителите да се запознаат себеси, да бидат свесни за тоа што донеле од своите примарни семејства, да откријат што им е важно и зошто, да ги знаат вредностите за кои се грижат, да можат да ги ...

Потребна е подобра имплементација на законодавството кое се однесува на детската правда

MakPress - 20.01.2021

Законодавството кое се однесува на детската правда е во најголем дел усогласено со меѓународните стандарди, но треба да се имплементира доследно со цел да бидат постигнати посакуваните резултати.

Маричиќ: Сè помалку се изрекуваат заводски воспитни мерки за децата во судир со законот

Н.Македонија - 20.01.2021

Министерот за правда Бојан Маричиќ се обрати на панел-дискусија на која се одбележа отпочнувањето на проектот финансиран од ЕУ и кофинансиран од УНИЦЕФ со наслов: „Прав(да) за деца – ЕУ за малолетничка правда и правда по мерка на децата”.

„Како да им соопштите на децата за болест или смрт на близок член во семејството?“ со Ивана Хаџиванова - психолог, ...

Црнобело - 20.01.2021

Зборувањето за смртта и загубите е една од најкомплексните и најболните теми за дискусија, и меѓу возрасните, а уште повеќе и за со децата. Често семејствата се прашуваат дали е правично да ги премолчат непријатните ситуации, болести и проблеми пред ...