TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Шестмина добиле нов бурег од починат донор

ТВ21 - 14.03.2019

Од ноември до 13 февруари шестмина бубрежно болни добија нов бубрег од починат донор. Ова го соопшти националниот координатор за трансплатација д-р Маја Мојсова – Мијовска на прес-конференцијата по повод светскиот дн на бубрегот 14 март.

Шестмина добиле бубрег од починат дарител, расте бројот на бубрежно болни

Сакам да кажам - 14.03.2019

Шест бубрежно болни пациенти од ноември до 13 февруари добија нов бубрег од кадавер (починат донор), по пауза од три години. Националниот координатор за трансплантација д-р Маја Мојсова на денешната прес конференција по повод Светскиот ден на ...

Шестмина живеат нов живот со бубрег од кадавер

+инфо - 14.03.2019

За да се доближиме до развиените земји во овој сегмент - кадаверична трансплантација, треба да имаме од 5 до 10 донори на 1 милион жители. За три месеци шест пациенти живеат нов живот откако добија бубрег од кадавер (лице во мозочна смрт) во ...

1500 пациенти на дијализа – расте бројот на бубрежно болни

Алфа - 14.03.2019

Расте бројот на пациенти со бубрежни заболувања. Дури 1500 граѓани во земјава се лекуваат со дијализа, а секој десетти има акутна или хронична бубрежна слабост. На светскиот ден на бубрегот лекарите алармираат – прекумерната тежина, дијабетот и ...

Секој трет може да развие бубрежна болест, откријте дали сте во ризик

+инфо - 14.03.2019

Секој 10. жител има одреден степен на бубрежна слабост, а кај секој трет постои опасност да развие и бубрежна болест. Високиот крвен притисок, дијабетесот, дебелината се главни ризик фактори за појава и развој на овие заболувања, заедно со ...

Расте бројот на пациенти со хронична бубрежна болест

24Инфо - 14.03.2019

Бројот на пациенти со хронична бубрежна болест се зголемува. Се смета дека секој десетти возрасен жител во светски рамки има одреден степен на бубрежна слабост, а секој трети е во ризик да развие бубрежна слабост.

Расте бројот на пациенти на дијализа, за три месеци направени 26 трансплантации

Вечер - 14.03.2019

Бројот на пациенти со хронична бубрежна болест се зголемува. Се смета дека секој десетти возрасен жител во светски рамки има одреден степен на бубрежна слабост, а секој трети е во ризик да развие бубрежна слабост.

Најновите терапии за лекување на глауком остануваат надвор од позитивната листа

Алсат-М - 12.03.2019

Модерните терапии за лекување на глауком сè уште се надвор од позитивната листа на Фондот за здравство. Пациентите кои страдаат од оваа болест на очниот нерв, од која се губи видот, терапиите ги плаќаат од свој џеб.

Глаукомот „крадец“ на видот, граѓаните неинформирани за оваа болест

ТВ21 - 12.03.2019

Г-дин Петар неколку години страда од очен притисок. Тој, но и сите граѓани, денеска имаа можност за бесплатен преглед во организација на Здружението на офталмолози, по повод Светскиот ден на глаукомот.

Расте бројот на пациенти со хронична бубрежна болест

MTM - 14.03.2019

Бројот на пациенти со хронична бубрежна болест се зголемува. Се смета дека секој десетти возрасен жител во светски рамки има одреден степен на бубрежна слабост, а секој трети е во ризик да развие бубрежна слабост.

Глаукомот „крадец“ на видот, граѓаните неинформирани за оваа болест

4NEWS - 12.03.2019

Г-дин Петар неколку години страда од очен притисок. Тој, но и сите граѓани, денеска имаа можност за бесплатен преглед во организација на Здружението на офталмолози, по повод Светскиот ден на глаукомот.

Расте бројот на пациенти со хронична бубрежна болест

Н.Македонија - 14.03.2019

Бројот на пациенти со хронична бубрежна болест се зголемува. Се смета дека секој десетти возрасен жител во светски рамки има одреден степен на бубрежна слабост, а секој трети е во ризик да развие бубрежна слабост.

Расте бројот на пациенти со хронична бубрежна болест

Сител - 14.03.2019

Бројот на пациенти со хронична бубрежна болест се зголемува. Се смета дека секој десетти возрасен жител во светски рамки има одреден степен на бубрежна слабост, а секој трети е во ризик да развие бубрежна слабост.

Расте бројот на пациенти со хронична бубрежна болест

Бриф - 14.03.2019

Бројот на пациенти со хронична бубрежна болест се зголемува. Се смета дека секој десетти возрасен жител во светски рамки има одреден степен на бубрежна слабост, а секој трети е во ризик да развие бубрежна слабост.

Зголемен бројот на пациенти со хронична бубрежна болест

Локално - 14.03.2019

Бројот на пациенти со хронична бубрежна болест се зголемува. Се смета дека секој десетти возрасен жител во светски рамки има одреден степен на бубрежна слабост, а секој трети е во ризик да развие бубрежна слабост.

Расте бројот на пациенти со хронична бубрежна болест

Независен - 14.03.2019

Бројот на пациенти со хронична бубрежна болест се зголемува. Се смета дека секој десетти возрасен жител во светски рамки има одреден степен на бубрежна слабост, а секој трети е во ризик да развие бубрежна слабост.

Расте бројот на заболени од хронична бубрежна болест

МКД - 14.03.2019

Бројот на пациенти со хронична бубрежна болест се зголемува. Се смета дека секој десетти возрасен жител во светски рамки има одреден степен на бубрежна слабост, а секој трети е во ризик да развие бубрежна слабост.

Расте бројот на пациенти со хронична бубрежна болест

А1 On - 14.03.2019

Бројот на пациенти со хронична бубрежна болест се зголемува. Се смета дека секој десетти возрасен жител во светски рамки има одреден степен на бубрежна слабост, а секој трети е во ризик да развие бубрежна слабост.

Расте бројот на пациенти со хронична бубрежна болест

Опсервер - 14.03.2019

Бројот на пациенти со хронична бубрежна болест се зголемува. Се смета дека секој десетти возрасен жител во светски рамки има одреден степен на бубрежна слабост, а секој трети е во ризик да развие бубрежна слабост.