TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

„Бошков Мост“ и „Луково Поле“ пред комисијата на ЕБОР

Алсат-М - 09.12.2015

Европската банка за обнова и развој ќе ги прифати препораките на Заседавачкиот комитет на Бернската конвенција за Националниот парк Маврово. Според информациите, ЕБОР ги разгледува резултатите од еколошката проценка за тоа како ќе влијае изградбата ...

И ЕБОР во заштита на рисот

Утрински - 09.12.2015

Европската банка соопшти дека при донесувањето на одлуката за финансирање на хидроцентралите во НП „Маврово“ ќе ги земе предвид препораките на Бернската конвенција Европската банка за обнова и развој (ЕБОР) ќе ги земе во предвид препораките на ...

ЕБОР ги имплементира препораките на Бернската конвенција за хидроцентралите во НП Маврово

Макфакс - 09.12.2015

ЕБОР ќе ги разгледа резултатите од стратешката еколошка проценка на кумулативните влијанија на сите планирани развојни активности на територијата на Националниот парк Маврово, при донесувањето на одлуката за финансирање на проектите за ...

Бујароска: Во Македонија екологијата е под економијата

Глас на Америка - 08.12.2015

Разговор со Александра Бујароска од Фронт 21/42, по барањето за суспензија сите инфраструктурни проекти во Националниот парк „Маврово“ „Одлуката на Постојаниот комитет на Бернска конвенција јасно дава сигнал дека толкав број на инфраструктура во ...

ЕБОР ги имплементира проектите од Бернската конвенција

Нетпрес - 09.12.2015

По деталните консултации со ЕЛЕМ и соодветните власти во Македонија, Европската банка за обнова и развој (ЕБОР) целосно ги прифаќа препораките на Заседавачкиот комитет на Бернската конвенција, поврзани со Националниот парк Маврово во Република ...

Експерти: На Македонија и се потребни енергетски капацитети

24 Вести - 08.12.2015

Суспендирањето на изградбата на енергетските капацитети во Маврово од страна на Советот на Европа нема да драстично да се почуствува во енергетскиот капацитет на земјава, коментираат дел од експертите.И со изградбата на Луково Поле , Бошков Мост , и ...

ЕЛЕМ: Се залагаме и за енергетика и за екологија, ќе направиме и нова студија

Lider - 08.12.2015

Електрани на Македонија во врска со проектот за изградба на хидроелектраната Бошков Мост во мавровскиот регион информира дека во изминатиот период посветено работи на реализација на низа подготвителни активности како предуслов за изградба на ...

Постојан комитет на Бернска конвенција: Забрана за изградба на хидроцентралите Бошков мост и Луково поле

МКД - 08.12.2015

Оваа препорака важи се додека не се подготви стратешка оцена за влијанието врз животната средина. „Откако беше презентиран извештајот, реакцијата на нашата влада беше негативна и изричито го негираше извештајот.

Советот на Европа ја суспендира изградбата на хидроелектраните Бошков Мост и Луково Поле

Локално - 08.12.2015

Советот на Европа ја суспендира изградбата на хидроелектраните Бошков Мост и Луково Поле во националниот парк Маврово, но и на останатите 22 помали електрани, покажува еко-студијата на Бернската конвенција.

Советот на Европа против проектите „Бошков мост“ и „Луково поле“

Либертас - 08.12.2015

Постојаниот Комитет на Бернската конвенција при Советот на Европа бара да се суспендираат сите инфраструктурни проекти во Националниот парк „Маврово“, особено проектите за изградба на хидроелектраната „Бошков мост“ и на акумулацијата „Луково поле“, ...

Бернска конвенција: Итно да се суспендираат хидроенергетските проекти во Маврово!

Макфакс - 07.12.2015

Постојаниот комитет на Бернската Конвенција бара суспензија на сите владини инфраструктурни проекти во НП „Маврово“, особено на предвидените хидроенергетски проекти Бошков Мост и Луково Поле.

ЕБОР ќе ги имлементира препораките од Бернската конвенција за НП Маврово

Денешен - 09.12.2015

Европската банка за обнова и развој (ЕБОР) по деталните консултации со ЕЛЕМ и соодветните власти во Македонија, целосно ги прифаќа препораките на Заседавниот комитет на Бернската конвенција, поврзани со Националниот парк Маврово, информираат од ЕБОР.

ЕЛЕМ за Бошков Мост и Луково Поле: Можни се развојни проекти и да се унапредува животната средина

МКД - 08.12.2015

Со новата дополнителна студија која ќе ја изготвиме во целосна согласност со препораките на Бернската конвенција и според највисоките меѓународни стандарди, ќе се потврди целисходноста на проектите за изградба на хидроцентрали во Националниот парк ...

Советот на Европа ја суспендира изградбата на хидроелектраните Бошков Мост и Луково Поле во националниот парк Маврово

Либертас - 09.12.2015

Советот на Европа ја суспендира изградбата на хидроелектраните Бошков Мост и Луково Поле во националниот парк Маврово, но и на останатите 22 помали електрани, покажува еко-студијата на Бернската конвенција.

Мегаломанските градби ќе значат крај за Маврово!

Фактор - 08.12.2015

Постојаниот комитет на Бернската Конвенција бара суспензија на сите владини инфраструктурни проекти во Националниот парк Маврово, поточно на предвидените хидроенергетски проекти Бошков Мост и Луково Поле.

ЕБОР ќе ги имлементира препораките од Бернската конвенција за НП Маврово

Сител - 09.12.2015

Европската банка за обнова и развој (ЕБОР) по деталните консултации со ЕЛЕМ и соодветните власти во Македонија, целосно ги прифаќа препораките на Заседавниот комитет на Бернската конвенција, поврзани со Националниот парк Маврово, информираат од ЕБОР.

ЕЛЕМ: Се залагаме и за енергетика и за екологија, ќе направиме и нова студија

Сител - 08.12.2015

Скопје, 8 декември 2015 (МИА) - Електрани на Македонија во врска со проектот за изградба на хидроелектраната Бошков Мост во мавровскиот регион информира дека во изминатиот период посветено работи на реализација на низа подготвителни активности како ...

Бернска конвенција, бара итно да се суспендираат Бошков Мост и Луково Поле

еМагазин - 08.12.2015

Постојаниот комитет на Бернската Конвенција бара суспензија на сите владини инфраструктурни проекти во НП „Маврово“, особено на предвидените хидроенергетски проекти Бошков Мост и Луково Поле.

ЕБОР ги импементира препораките од Бернската конвенција

Телма - 09.12.2015

„По деталните консултации со ЕЛЕМ и соодветните власти во Македонија, Европската банка за обнова и развој (ЕБОР) целосно ги прифаќа препораките на Заседавачкиот комитет на Бернската конвенција, поврзани со Националниот парк Маврово во Република ...

ЕЛЕМ: Се залагаме и за енергетика и за екологија, ќе направиме и нова студија

Утрински - 08.12.2015

Електрани на Македонија во врска со проектот за изградба на хидроелектраната Бошков Мост во мавровскиот регион информира дека во изминатиот период посветено работи на реализација на низа подготвителни активности како предуслов за изградба на ...

ЕБОР ќе ги имлементира препораките од Бернската конвенција за НП Маврово

Lider - 09.12.2015

Европската банка за обнова и развој (ЕБОР) по деталните консултации со ЕЛЕМ и соодветните власти во Македонија, целосно ги прифаќа препораките на Заседавниот комитет на Бернската конвенција, поврзани со Националниот парк Маврово, информираат од ЕБОР.

ЕЛЕМ за Бошков Мост и Луково Поле: Новата студија е во согласност со стандардите

+инфо - 08.12.2015

Со новата дополнителна студија која ќе ја изготвиме во целосна согласност со препораките на Бернската конвенција и според највисоките меѓународни стандарди, ќе се потврди целисходноста на проектите за изградба на хидроцентрали во Националниот парк ...

ЕБОР ги имплементира препораките од Бернската конвенција за НП Маврово

МКД - 09.12.2015

По деталните консултации со ЕЛЕМ и соодветните власти во Македонија, Европската банка за обнова и развој (ЕБОР) целосно ги прифаќа препораките на Заседавачкиот комитет на Бернската конвенција, поврзани со Националниот парк Маврово во Република ...

ЕЛЕМ: Се залагаме и за енергетика и за екологија, ќе направиме и нова студија

Канал5 - 08.12.2015

Електрани на Македонија во врска со проектот за изградба на хидроелектраната Бошков Мост во мавровскиот регион информира дека во изминатиот период посветено работи на реализација на низа подготвителни активности како предуслов за изградба на ...

ЕБОР ќе почека со финансирањето на Бошков Мост и Луково Поле

Канал 77 - 09.12.2015

Финансиерот на малите хидроцентрали во Националниот парк Маврово, Европската банка за обнова и развој (ЕБОР) одлучи да ги прифати препораките на Заседавачкиот комитет на Бернската конвенција, поврзани со Националниот парк Маврово во Република ...

ЕЛЕМ: Се залагаме и за енергетика и за екологија

еМагазин - 09.12.2015

Електрани на Македонија во врска со проектот за изградба на хидроелектраната Бошков Мост во мавровскиот регион информира дека во изминатиот период посветено работи на реализација на низа подготвителни активности како предуслов за изградба на ...

ЕБОР ги имплементира препораките на Бернската конвенција за хидроцентралите во НП Маврово

Денар - 09.12.2015

ЕБОР ќе ги разгледа резултатите од стратешката еколошка проценка на кумулативните влијанија на сите планирани развојни активности на територијата на Националниот парк Маврово, при донесувањето на одлуката за финансирање на проектите за ...

ЕЛЕМ: Ќе правиме нова студија, важна ни е енергетиката и екологијата!

Вечер Прес - 09.12.2015

Од Електрани на Македонија нагласуваат дека во изминатиот период посветено работат на реализација на низа подготвителни активности како предуслов за изградба на хидроелектраната и најавуваат дека согласно најновите препораки ќе изработат нова ...