TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Кои фактори доведоа до траорни ПИСА резултати на учениците во Mакедонија?

Антропол - 08.12.2023

Траорните ПИСА резултати и факторите на влијание: Седнале на национална ТВ, гости од дпмне, да анализираат фактори на влијание за пропаѓањето на образованието во Македонија, на основ на резултатите од PISA тестирањето (математика, наука и читање).

Европски сојуз за промени: Резултатите од тестирањето ПИСА се доказ за банкротирање на образованието

Локално - 08.12.2023

Деновиве се објавија резултатите од меѓународното тестирање ПИСА, на кои Северна Македонија беше рангирана во последните 10 земји од вкупно 81 земја во кои е спроведено ова тестирање, а овој пад продолжува секоја година се послабо и полошо.

Црвен аларм во образованието: државата мижи - децата слабо читаат и множат

Deutsche Welle - 08.12.2023

Катастрофалните резултати кои посочуваат дека македонските ученици заостануваат во читање, математика и природни науки, треба да го вклучат алармот кај надлежните институции, велат од УНИЦЕФ.

„Македонија е на дно според резултатите од ПИСА, што е резултат на лошата состојба во општеството“ вели Јаневска

Фокус - 07.12.2023

ПИСА тестирањето за 2022 година покажува катастрофални резултати. Македонија е на дното на ранг листата и во конкуренција со земјите од т.н. трет свет, рече Весна Јаневска, претседател на Комисијата за образование на ВМРО-ДПМНЕ на вечерашното ...

Македонија итно мора да ги зголеми вложувањата во образованието, кажа УНИЦЕФ по поразителните резултати од ПИСА ...

Сакам да кажам - 07.12.2023

Државата треба да биде сериозно загрижена за резултатите од последното меѓународно тестирање на учениците ПИСА, кои покажуваат уназадување на резултатите по читање, математика и природни науки, изјави претставничката на УНИЦЕФ во Македонија, ...

УНИЦЕФ: Висока е цената што ќе ја платиме ако кризата со учењето не стане национален приоритет

4NEWS - 07.12.2023

„Државата треба да биде сериозно загрижена од најновите резултати од Програмата на ОЕЦД за меѓународно оценување на учениците (ПИСА) коишто покажуваат уназадување во резултатите од учењето на учениците по читање, математика и природни науки.

ДиЏовани до факторите во земјава: Што правите? Разговарате само за избори, а го запоставивте образованието на децата!

МКД - 07.12.2023

Претставничката на УНИЦЕФ Патриција ДиЏовани по овјавените резултати од ПИСА тестирањето кои покажаа поразителни резултати на знаењата на учениците во Македонија, ги повикува сите лидери на политички партии да се заложат структурните реформи во ...

УНИЦЕФ: Висока е цената што ќе ја платиме ако кризата со учењето не стане национален приоритет

24Инфо - 07.12.2023

Државата треба да биде сериозно загрижена од најновите резултати од Програмата на ОЕЦД за меѓународно оценување на учениците (ПИСА) коишто покажуваат уназадување во резултатите од учењето на учениците по читање, математика и природни науки.

„Висока е цената што ќе ја платиме ако кризата со учењето не стане национален приоритет“, велат од УНИЦЕФ по ...

Радио МОФ - 07.12.2023

Откако учениците од Северна Македонија повторно се најдоа во групата држави кои покажуваат најлоши резултати во читање, математика и природни науки според последното ПИСА тестирање , претставничката на УНИЦЕФ во земјава, Патриција ДиЏовани ги повика ...

УНИЦЕФ: Висока е цената што ќе ја платиме ако кризата со учењето не стане национален приоритет

Факултети - 07.12.2023

Претставничката на УНИЦЕФ, Патриција ди Џовани, ги повикува сите лидери на политички партии да се заложат структурните реформи во образованието да станат национален меѓупартиски приоритет „Државата треба да биде сериозно загрижена од најновите ...

УНИЦЕФ за резултатите од ПИСА: Кризата во учењето е резултат на децениското несоодветно решавање на клучните предизвици

Мета - 07.12.2023

По разочарувачките резултати за македонските ученици на ПИСА тестирањето, претставничката на УНИЦЕФ во земјава, Патриција ДиЏовани, вели дека државата треба да е сериозно загрижена за уназадувањето кај учениците во ч итањето, математиката и ...

УНИЦЕФ: Државата треба да биде сериозно загрижена за резултатите од ПИСА тестирањето

Република - 07.12.2023

Државата треба да биде сериозно загрижена од најновите резултати од Програмата на ОЕЦД за меѓународно оценување на учениците (ПИСА) коишто покажуваат уназадување во резултатите од учењето на учениците по читање, математика и природни науки, вели ...

Можно ли е да се сузбие корупцијата во високото образование?

24 Вести - 07.12.2023

Државата треба да биде сериозно загрижена од најновите резултати од ПИСА тестирањето коишто покажуваат уназадување во резултатите од учењето на учениците по читање, математика и природни науки.

Јаневска: Македонија е на дно според резултатите од ПИСА

Press24 - 07.12.2023

ПИСА тестирањето за 2022 година покажува катастрофални резултати. Или Македонија е на дното на ранг листата и во конкуренција со земјите од т.н. трет свет, рече Весна Јаневска, претседател на Комисијата за образование на ВМРО-ДПМНЕ на вечерашното ...

Јаневска: Македонија е на дно според резултатите од ПИСА, ова е резултат на лошата состојба во општеството, но по ...

Курир - 07.12.2023

„Знаете какво ни е општеството, такво ни е и образованието. Не може многу да се очекува од образовниот систем и од сите вклучени во истиот во овој момент сега затоа што гледате каква е состојбата во општеството, во сите области“, рече Јаневска.

ЈАНЕВСКА ЗА ОБРАЗОВАНИЕТО: Македонија е на дното на ранг листата и во конкуренција со земјите од т.н. трет свет

Денешен - 07.12.2023

ПИСА тестирањето за 2022 година покажува катастрофални резултати. Или Македонија е на дното на ранг листата и во конкуренција со земјите од т.н. трет свет, рече Весна Јаневска, претседател на Комисијата за образование на ВМРО-ДПМНЕ на вечерашното ...

Јаневска: Македонија е на дното според резултатите од ПИСА како резултат на лошата состојба во општеството, но по ...

Нетпрес - 07.12.2023

ПИСА тестирањето за 2022 година покажува катастрофални резултати. Или Македонија е на дното на ранг листата и во конкуренција со земјите од т.н. трет свет, рече Весна Јаневска, претседател на Комисијата за образование на ВМРО-ДПМНЕ на вечерашното ...

УНИЦЕФ: Државата треба да биде сериозно загрижена од најновите резултати за меѓународно оценување на учениците (ПИСА)

MakPress - 08.12.2023

Државата треба да биде сериозно загрижена од најновите резултати од Програмата на ОЕЦД за меѓународно оценување на учениците (ПИСА) коишто покажуваат уназадување во резултатите од учењето на учениците по читање, математика и природни науки, вели во ...

Јаневска: Македонија е на дно според резултатите од ПИСА, ова е резултат на лошата состојба во општеството

MakPress - 08.12.2023

ПИСА тестирањето за 2022 година покажува катастрофални резултати. Или Македонија е на дното на ранг листата и во конкуренција со земјите од т.н. трет свет, рече Весна Јаневска, претседател на Комисијата за образование на ВМРО-ДПМНЕ на вечерашното ...