TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

АНКЕТА: Третина од младите никогаш не патувале со воз, само 0,9 отсто секојдневно го користат

Мета - 16.09.2021

ЕУ ја прогласи 2021 за година на железницата, укажувајќи им на граѓаните дека силно планира да се потпре на нејзиниот развој во наредните години за да го намали влијанието на климатските промени преку намалување на емисиите на стакленички гасови од ...

Нова епизода на „Шорткат“ – ги прашавме младите колку го користат возот при патувањата

Мета - 16.09.2021

Новата епизода на емисијата за млади „Шорткат“ повторно носи интересни и актуелни теми, при што акцентот го ставивме на младите и железницата. Во понеделникот во Скопје пристигна возот „Connecting Europe Express“ на ЕУ, којшто се обидува да го ...

Македонија нема ниту студија за брзи возови, а доцнат и актуелните проекти

Нетпрес - 16.09.2021

Актуелната железничка инфраструктура во Македонија нема капацитет да ги задоволи стандардите на земјите од регионот, а уште помалку од европските за иницијативата „Европски воз“. За овој проект потребни се брзи и нови пруги, а за нивна изградба е ...