TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Омикрон прескокна две букви поради потешкотиите со именувањето

Н.Македонија - 29.11.2021

Новиот вид на коронавирус познат како „омикрон“ е именуван според 15-тата буква од грчкото писмо, во согласност со системот усвоен од Светската здравствена организација во мај, со цел за полесна комуникација поврзана со новите соеви на ковид-19.

Зошто СЗО прескокна две букви кога ја крстеа новата варијанта на Ковид-19?

Оff.net - 29.11.2021

Едната е Ну, втората е Кси. Едната ја прескокнаа за народ од англиско говорно подрачје да не се буни во секојдневна употреба, втората ја прескокнаа за народ од цел свет дополнително да не го поврзува вирусот од Кина.

Зошто СЗО прескокна две букви од грчката азбука за името на новиот сој?

Кумановски м. - 29.11.2021

Кога новиот сој на ковид 19 го доби името „омикрон“, многумина беа изненадени зошто Светската здравствена организација одлучи да прескокне две букви од грчката азбука – „ни“ и „кси“. Така беше одлучено да не се стигматизира популарното презиме во ...

ЗОШТО СОЈОТ „НИ“ ГО СМЕНИ ИМЕТО ВО „ОМИКРОН“? СЗО прескокна две грчки букви во именувањето

+инфо - 28.11.2021

„Ни“ премногу лесно се меша со „ново“, а „кси“ не се користеше бидејќи тоа е вообичаено презиме“, велат од СЗО, додавајќи дека „најдобрите практики на агенцијата за именување на болеста сугерираат да се избегне „предизвикување навреда на кој било ...