TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

МПЦ не гледа мешање, туку помош од државниот врв во решавање на црковното прашање

24 Вести - 24.09.2020

МПЦ очекува вселенскиот партијарх Вартоломеј позитивно да одговори на писмата на државниот врв за автоќефалноста на црквата. Нема ништо спорно и нема никакво мешање во црковната и световната власт бидејќи и државниот врв го дели ставот на МПЦ и ...

Г.г. Стефан: Писмото до Вселенскиот патријарх е важна поддршка на Владата за обезбедување автокефалност на МПЦ-ОА

+инфо - 24.09.2020

Премиерот ветил решавање на прашањето со имотот на црквата и заштитата на културното црковно наследство. Делегација на Македонската православна црква – Охридска архиепископија, што ја предводеше г.г.

Премиерот Заев прими делегација на МПЦ-ОА предводена од архиепископот г.г. Стефан

Канал5 - 24.09.2020

Претседателот на Владата Зоран Заев денеска прими делегација на Македонската православна црква – Охридска архиепископија, што ја предводеше г.г. Стефан, архиепископ на МПЦ-ОА, придружуван од митрополитите г. Тимотеј и г. Климент.

„Балкан Инсајт”: Лидерите на Северна Македонија ја обновија кампањата за независност на Црквата

24Инфо - 24.09.2020

Премиерот и претседателот на Северна Македонија ги повторија старите барања до вселенскиот патријарх Вартоломеј за признавање на црковната независност на Православната црква во нивната земја и за конечно ставање крај на спорот околу нејзиниот статус ...

Државата тргна во мисија за признавање на црквата

Слободен Печат - 24.09.2020

По писмото на претседателот Пендаровски, и премиерот Заев, со цел ова прашање повторно да се стави во фокусот на вниманието, му напиша на цариградскиот патријарх Вартоломеј и побара од него да ја признае автокефалноста на Македонската православна ...

Пресинг на државниот врв за признавање на автокефалноста на Македонската православна црква

Н.Македонија - 24.09.2020

Има ли координација меѓу клучните и највисоки институции на нашата држава во делот од обраќањата на претседателот Стево Пендаровски и на премиерот Зоран Заев до вселенскиот патријарх Вартоломеј или е само коинциденција со временска разлика од три ...

Државата во офанзива за признавање на МПЦ-ОА, се бара апелација од Цариградската патријашија

МКД - 24.09.2020

Претседателот и премиерот на Македонија Стево Пендаровски и Зоран Заев во само неколку дена разлика упатија писма до цариградскиот патријарх Вартоломеј со молба за враќање на прашањето на македонската црква во фокусот и признавање на автокефалноста ...

Заев: Потребно е да продолжи фокусот за решавање на прашањето за Црквата

А1 On - 23.09.2020

Премиерот Зоран Заев денеска во врска со писмото до вселенскиот патријарх Вартоломеј, во кое уште еднаш бара од него да се заложи за признавање на афтокефалниот статус на Македонската православна црква – Охридска архиепископија, истакна тоа потребно ...

Заев: Треба да продолжи фокусот за решавање на прашањето за црквата

Фокус - 23.09.2020

Премиерот Зоран Заев денеска во врска со писмото до вселенскиот патријарх Вартоломеј, во кое уште еднаш бара од него да се заложи за признавање на афтокефалниот статус на Македонската православна црква – Охридска архиепископија, истакна тоа потребно ...

Заев: Потребно е да продолжи фокусот за решавање на прашањето за Црквата

Канал5 - 23.09.2020

Пред два дена писмо до вселенскиот патријарх во кое се бара прзнавање на афтокефалниот статус на МПЦ-ОА упати и претседателот Стево Пендаровски. Премиерот Зоран Заев денеска во врска со писмото до вселенскиот патријарх Вартоломеј, во кое уште еднаш ...

Заев со писмо до Вартоломеј побара писмена одлука за автокефална Македонска православна црква

MTM - 23.09.2020

Премиерот Зоран Заев испратил писмо до патријархот Вартоломеј, поглавар на Цариградската патријаршија, во кое се навраќа на средбата во Истанбул на која беше побарана негова асистенција и заложба Македонската православна црква – Охридска ...

Пендаровски побара Цариград да признае безимена црква, СПЦ му одговори дека сите патишта водат кон Белград

PressingTV - 23.09.2020

Откако претседателот Стево Пендаровски пред неколку дена му исправи писмо на Вселенскиот патријарх Вартолмеј со барање да се реши црковниот спор со рекација се јави Српската црква која го има томосот за афтокефалност на МПЦ.

Заев со писмо до Вартоломеј побара писмена одлука за автокефална Македонска православна црква

Точка - 23.09.2020

Премиерот Зоран Заев испратил писмо до патријархот Вартоломеј, поглавар на Цариградската патријаршија, во кое се навраќа на средбата во Истанбул на која беше побарана негова асистенција и заложба Македонската православна црква – Охридска ...

Заев: Потребно е да продолжи фокусот за решавање на прашањето за Црквата

CivilMedia - 23.09.2020

Премиерот Зоран Заев денеска во врска со писмото до вселенскиот патријарх Вартоломеј, во кое уште еднаш бара од него да се заложи за признавање на афтокефалниот статус на Македонската православна црква – Охридска архиепископија, истакна тоа потребно ...

Заев со писмо до Вартоломеј побара писмена одлука за автокефална Македонска православна црква

Скопје инфо - 23.09.2020

Премиерот Зоран Заев испратил писмо до патријархот Вартоломеј, поглавар на Цариградската патријаршија, во кое се навраќа на средбата во Истанбул на која беше побарана негова асистенција и заложба Македонската православна црква – Охридска ...

Заев: Потребно е да продолжи фокусот за решавање на прашањето за Црквата

Граѓански збор - 23.09.2020

Премиерот Зоран Заев денеска во врска со писмото до вселенскиот патријарх Вартоломеј, во кое уште еднаш бара од него да се заложи за признавање на афтокефалниот статус на Македонската православна црква – Охридска архиепископија, истакна тоа потребно ...

Мојаноски: Стасусот на МПЦ нема да го реши ниту претседателот ниту премиерот, тоа е во надлежност на Вселенскиот ...

Слободен Печат - 23.09.2020

Професорот Цане Мојаноски, кој е поранешен претседател на Комисијата за односи со верските заедници, позитивно го оценува обидот на претседателот Стево Пендаровски и на премиерот Зоран Заев за отворање на прашањето за статусот на Македонската ...

Мојаноски: Позитивно е што се работи на отворање на прашањето на МПЦ-ОА пред Вселенската патријаршија

Press24 - 23.09.2020

Професорот Цане Мојаноски, кој е поранешен претседател на Комисијата за односи со верските заедници, позитивно го оценува обидот на претседателот Стево Пендаровски и на премиерот Зоран Заев за отворање на прашањето за статусот на Македонската ...

Мојаноски: Позитивно е што се работи на отворање на прашањето на МПЦ-ОА пред Вселенската патријаршија

Канал5 - 23.09.2020

Стасусот на МПЦ нема да го реши ниту претседателот ниту премиерот, тоа е во надлежност на Вселенскиот патријарх. Професорот Цане Мојаноски, кој е поранешен претседател на Комисијата за односи со верските заедници, позитивно го оценува обидот на ...

Пендаровски: Нема ништо спорно во писмото испратено до патријархот Вартоломеј

Либертас - 23.09.2020

Претседателот Стево Пендаровски изјави дека не гледа ништо спорно во писмата испратени до вселенскиот патријарх Вартоломеј за признавање на автокефалноста на Македонската православна црква.

Пендаровски: Нема ништо спорно во писмото испратено до патријархот Вартоломеј

Press24 - 23.09.2020

Претседателот Стево Пендаровски изјави дека не гледа ништо спорно во писмата испратени до вселенскиот патријарх Вартоломеј за признавање на автокефалноста на Македонската православна црква.

Пендаровски: Нема ништо спорно во писмата до Вартоломеј за признавање на автокефалноста на МПЦ

Локално - 23.09.2020

Претседателот Стево Пендаровски изјави дека не гледа ништо спорно во писмата испратени до вселенскиот патријарх Вартоломеј за признавање на автокефалноста на Македонската православна црква.

Пендаровски: Нема ништо спорно во писмото испратено до патријархот Вартоломеј

24Инфо - 23.09.2020

Претседателот Стево Пендаровски изјави дека не гледа ништо спорно во писмата испратени до вселенскиот патријарх Вартоломеј за признавање на автокефалноста на Македонската православна црква.

Пендаровски: Нема ништо спортно во писмото испратено до патријархот Вартоломеј

Опсервер - 23.09.2020

Претседателот Стево Пендаровски изјави дека не гледа ништо спорно во писмата испратени до вселенскиот патријарх Вартоломеј за признавање на автокефалноста на Македонската православна црква.

Мојаноски: Статусот на МПЦ нема да го реши ниту претседателот ниту премиерот, тоа е во надлежност на Вселенскиот ...

MakPress - 23.09.2020

Статусот на МПЦ нема да го реши ниту претседателот ниту премиерот, тоа е во надлежност на Вселенскиот патријарх. Професорот Цане Мојаноски, кој е поранешен претседател на Комисијата за односи со верските заедници, позитивно го оценува обидот на ...

Државата во офанзива за признавање на МПЦ-ОА, се бара апелација од Цариградската патријашија

Курир - 24.09.2020

Претседателот и премиерот на Македонија Стево Пендаровски и Зоран Заев во само неколку дена разлика упатија писма до цариградскиот патријарх Вартоломеј со молба за враќање на прашањето на македонската црква во фокусот и признавање на автокефалноста ...

„Балкан Инсајт“: Лидерите на Северна Македонија ја обновија кампањата за независност на Црквата

Press24 - 24.09.2020

Премиерот и претседателот на Македонија ги повторија старите барања до вселенскиот патријарх Вартоломеј за признавање на црковната независност на Православната црква во нивната земја и за конечно ставање крај на спорот околу нејзиниот статус со ...

„Балкан Инсајт“: Лидерите на Северна Македонија ја обновија кампањата за независност на Црквата

А1 On - 24.09.2020

Премиерот и претседателот на Северна Македонија ги повторија старите барања до вселенскиот патријарх Вартоломеј за признавање на црковната независност на Православната црква во нивната земја и за конечно ставање крај на спорот околу нејзиниот статус ...

„Балкан Инсајт“: Лидерите на Северна Македонија ја обновија кампањата за независност на Црквата

Либертас - 24.09.2020

Премиерот и претседателот на Северна Македонија ги повторија старите барања до вселенскиот патријарх Вартоломеј за признавање на црковната независност на Православната црква во нивната земја и за конечно ставање крај на спорот околу нејзиниот статус ...

„Балкан инсајт“: Заев и Пендаровски ја обновија кампањата за црквата

360 степени - 24.09.2020

Премиерот и претседателот на Северна Македонија ги повторија старите барања до вселенскиот патријарх Вартоломеј за признавање на црковната независност на Македонската православна црква и за конечно ставање крај на спорот за нејзиниот статус со ...

„Балкан инсајт“: Заев и Пендаровски ја обновија кампањата за црквата

Вечер Прес - 24.09.2020

Премиерот и претседателот на Северна Македонија ги повторија старите барања до вселенскиот патријарх Вартоломеј за признавање на црковната независност на Македонската православна црква во нивната земја и за конечно ставање крај на спорот околу ...

Премиерот Заев прими делегација на МПЦ-ОА предводена од архиепископот г.г. Стефан

24Инфо - 24.09.2020

Претседателот на Владата на Република Северна Македонија Зоран Заев денеска прими делегација на Македонската православна црква – Охридска архиепископија, што ја предводеше г.г. Стефан, архиепископ на МПЦ-ОА, придружуван од митрополитите г.

Заев- г.г. Стефан: Поддршка од Владата во процесот на обезбедување автокефалност на МПЦ-ОА

Press24 - 24.09.2020

Претседателот на Владата Зоран Заев денеска прими делегација на Македонската православна црква – Охридска архиепископија, што ја предводеше г.г. Стефан, архиепископ на МПЦ-ОА, придружуван од митрополитите г. Тимотеј и г. Климент.

Заев- г.г. Стефан: Поддршка од Владата во процесот на обезбедување автокефалност на МПЦ-ОА

Локално - 24.09.2020

Премиерот Зоран Заев денеска прими делегација на Македонската православна црква – Охридска архиепископија, што ја предводеше г.г. Стефан, архиепископ на МПЦ-ОА, придружуван од митрополитите г. Тимотеј и г. Климент.

Поглаварот на МПЦ на гости кај претседателот на Владата – му ја честитал изборната победа

360 степени - 24.09.2020

На средбата, претставниците на Синодот на МПЦ-ОА искажале благодарност за писмото упатено од премиерот до патријархот Вартоломеј Премиерот Зоран Заев денеска примил делегација на Македонската православна црква – Охридска архиепископија (МПЦ-ОА), што ...

Заев се сретна со г.г. Стефан: МПЦ ја поздрави иницијативата за признавање на нејзиниот статус

Фокус - 24.09.2020

Премиерот Зоран Заев денеска прими делегација на Македонската православна црква – Охридска архиепископија, што ја предводеше г.г. Стефан, архиепископ на МПЦ-ОА, придружуван од митрополитите г. Тимотеј и г. Климент.

Претставници на Синодот и г.г. Стефан на средба со Заев изразија благодарност за писмото упатено до партијархот ...

Frontline - 24.09.2020

Премиерот Заев на средбата изрази подготвеност да го поттикне ангажирањето на институционалните капацитети за затворање на денационализацијата на имотите што припаѓаат на МПЦ-ОА, како и за конзерваторските проекти за заштита на црковното културно ...

Г.Г Стефан му се заблагодари на Премиерот Заев за писмото упатено до патријархот Вартоломеј и Цариградската ...

ММС - 24.09.2020

Премиерот Зоран Заев денеска прими делегација на Македонската православна црква – Охридска архиепископија, што ја предводеше г.г. Стефан, архиепископ на МПЦ-ОА, придружуван од митрополитите г. Тимотеј и г. Климент.

Претставници на Синодот и г.г. Стефан на средба со Заев изразија благодарност за писмото упатено до партијархот ...

Либертас - 24.09.2020

Премиерот Зоран Заев денеска прими делегација на Македонската православна црква – Охридска архиепископија, што ја предводеше г.г. Стефан, архиепископ на МПЦ-ОА, придружуван од митрополитите г. Тимотеј и г. Климент.

Претставници на Синодот и г.г. Стефан на средба со Заев изразија благодарност за писмото упатено до партијархот ...

Вечер Прес - 24.09.2020

Премиерот Зоран Заев денеска прими делегација на Македонската православна црква – Охридска архиепископија, што ја предводеше г.г. Стефан, архиепископ на МПЦ-ОА, придружуван од митрополитите г. Тимотеј и г. Климент.

Претставници на Синодот и г.г. Стефан на средба со Заев изразија благодарност за писмото упатено до партијархот ...

МКД - 24.09.2020

Премиерот Зоран Заев денеска прими делегација на Македонската православна црква – Охридска архиепископија, што ја предводеше г.г. Стефан, архиепископ на МПЦ-ОА, придружуван од митрополитите г. Тимотеј и г. Климент.

Дел од Синодот на МПЦ на средба со Заев: Писмото до Вартоломеј важна поддршка од Владата во решавање на црковното ...

Република - 24.09.2020

Премиерот Зоран Заев денеска прими делегација на Македонската православна црква – Охридска архиепископија, што ја предводеше г.г. Стефан, архиепископ на МПЦ-ОА, придружуван од митрополитите г. Тимотеј и г. Климент.

Членови на Синодот на МПЦ кај Заев: Писмото до Вартоломеј важна поддршка од Владата во решавање на црковното прашање

Нетпрес - 24.09.2020

Премиерот Зоран Заев денеска прими делегација на Македонската православна црква – Охридска архиепископија, што ја предводеше г.г. Стефан, архиепископ на МПЦ-ОА, придружуван од митрополитите г. Тимотеј и г. Климент.

Претставници на Синодот и г.г. Стефан на средба со Заев изразија благодарност за писмото упатено до партијархот ...

iPortal - 24.09.2020

Премиерот Зоран Заев денеска прими делегација на Македонската православна црква – Охридска архиепископија, што ја предводеше г.г. Стефан, архиепископ на МПЦ-ОА, придружуван од митрополитите г. Тимотеј и г. Климент.

Заев прими делегација на МПЦ-ОА предводена од архиепископот г.г. Стефан

Скопје1 - 24.09.2020

Претседателот на Владата на Република Северна Македонија Зоран Заев денеска прими делегација на Македонската православна црква – Охридска архиепископија, што ја предводеше г.г. Стефан, архиепископ на МПЦ-ОА, придружуван од митрополитите г.

Архиепископот г.г. Стефан на средба со Заев изрази благодарност за писмото до партијархот Вартоломеј

А1 On - 24.09.2020

Премиерот Зоран Заев денеска прими делегација на Македонската православна црква – Охридска архиепископија, што ја предводеше г.г. Стефан, архиепископ на МПЦ-ОА, придружуван од митрополитите г. Тимотеј и г. Климент.

Офанзива на државниот врв за признавање на македонската православна црква

24 Вести - 23.09.2020

Писмата кои претседателот на државата Стево Пендаровски но и премиерот Заев го испратија до вселенскиот патријарх Вартоломеј во врска со МПЦ не се никакво мешање во световната и црковната власт.

Пендаровски: Не гледам ништо спорно зошто не би ја поддржале црквата во остварувањето на идентитетот

+инфо - 23.09.2020

Шефот на државата рече дека во писмото во Вселенскиот патријар Вартоломеј е содржано името на државата, а фондот на кој е пишано е неколкупати поголем од остатокот на пизмото. Претседателот на државата Стево Пендароски не гледа ништо спорно во ...

Државниот врв бара помош од Вартоломеј за признавање на МПЦ

Телма - 23.09.2020

За период од неколку дена, вселенскиот патријарх Вартоломеј прими две писма од Македонија: едното во неделата од претседателот Пендаровски, другото вчера од премиерот Заев. Во двете се бара признавање на Македонската православна црква како ...