TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

МАКЕДОНСКО-ГРЧКИОТ КОМИТЕТ СЕУШТЕ НЕ ДЕБАТИРАЛ ЗА КОНКРЕТНИ ПРАШАЊА Ништо нема да се исфрли од учебниците само ...

Вечер - 25.03.2019

Експертите ќе бараат начин да вметнат конкретни формулации за одредени настани од историјата, кои ќе бидат прифатливи и за македонска и за грчка страна, на начин на кој ќе се избегне анимозитет, но нема да се исфрлаат содржини.

Учебниците ќе се менуваат во духот на Преспанскиот договор: Ќе се отстрануваат формулации кои создаваат непријатност

ММС - 25.03.2019

Викендов Скопје беше домаќин на вториот состанок на Заедничкиот интердисциплинарен комитет на експерти за историски, археолошки и образовни прашања, кој беше формиран согласно Преспанскиот договор.

Македонската страна засега со 20 страни забелешки на грчките учебници

Алсат-М - 25.03.2019

Учебниците по историја и по географија за основно и за средно образование први ќе се менуваат според Договорот од Преспа. По дводневниот состанок викендов, членовите на Интердисциплинарниот комитет на експерти за историски, археолошки и образовни ...

Ново толкување на немилите настани од македонско-грчката историја

Р.С.Европа - 25.03.2019

Во учебниците треба да се избегнува она што претставува анимозитет, непријатност. Односно, ако имате еден настан кој бил „немил“ за едната страна, да не биде веќе така третиран, вели амбасадорот Виктор Габер, копретседавач на македонскиот дел на ...

Се бара начин за формулирање на одредени историски настани, а не нивно исфрлање од учебниците

МКД - 25.03.2019

Изнаоѓање конкретни формулации за одредени настани од историјата кои ќе бидат прифатливи и за македонската и за грчката страна, со цел да се избегне меѓусебен анимозитет е заклучокот од втората средба на Заедничкиот интердисциплинарен комитет на ...

Какви промени ќе претрпат учебниците по Историја и Географија?

Канал5 - 25.03.2019

Во учебниците треба да се избегнуваат непријатни формулации и кај грчката и кај македонската страна. Со цел правилно да се едуцираат новите генерација ова го соопшти шефот на македонскиот тим Виктор Габер по дводневниот состанок на македонско – ...

Немилите настани од македонската и грчката историја ќе се објаснат на пофин начин во учебниците

Сакам да кажам - 25.03.2019

Заедничкиот интердисциплинарен комитет на македонски и грчки експерти оформен согласно Договорот од Преспа на 22 и 23 март имал средба на која било навлезено конкретно во материјата на учебниците по историја и географија за средно и основно ...

Габер: Приближени ставовите околу концептите, на следната средба ќе се работи на конкретни прашања

1tv - 25.03.2019

На дводневната втора по ред средба на Заедничкиот интердисциплинарен комитет за историски, образовни и археолошки прашања на Северна Македонија и на Грција што се одржа во Скопје минатиот викенд, се приближени ставовите во однос на концептите на ...

Грчко-македонскиот комитет: Новите генерации да се образуваат во духот на европските вредности

Канал5 - 24.03.2019

Македонско – грчката комисија на дводневната средба во кусо соопштение кинформираше дека со грчката страна разговарале за наставните програми и учебниците што се во употреба и нивно усогласување со Преспанскиот договор.

Учебниците по Историја и географија први ќе се менуваат со Договорот од Преспа

Press24 - 25.03.2019

Учебниците по историја и по географија за основно и за средно образование први ќе се менуваат според Договорот од Преспа. По дводневниот состанок викендов, членовите на Интердисциплинарниот комитет на експерти за историски, археолошки и образовни ...

Габер: Приближени ставовите на македонско-грчкиот комитет околу концептите

24Инфо - 25.03.2019

На дводневната втора по ред средба на Заедничкиот интердисциплинарен комитет за историски, образовни и археолошки прашања на Северна Македонија и на Грција што се одржа во Скопје минатиот викенд, се приближени ставовите во однос на концептите на ...

Наставните програми и учебниците во фокусот на раговорите на вториот состанок на Заедничкиот комитет на експерти од ...

Опсервер - 24.03.2019

Новите генерации во двете земји и во регионот да се едуцираат во духот на европските вредности на солидарност, доверба и меѓусебна соработка, потврдија одлучна заложба делегациите Северна Македонија и на Грција на Вториот состанок на Заедничкиот ...

Македонско-грчкиот комитет за учебниците ќе се сретне пак во Атина во април

1tv - 23.03.2019

По средбата, комитетот македонски и грчки експерти кои ги прегледуваа учебниците по историја и географија, според обврските од Преспанскиот договор, излегоа со соопштение дека по суштинската дебата усвоиле интензивен работен план за постигнувањето ...

Габер: Приближени ставовите околу концептите, на следната средба ќе се работи на конкретни прашања

MakPress - 25.03.2019

На дводневната втора по ред средба на Заедничкиот интердисциплинарен комитет за историски, образовни и археолошки прашања на Македонија и на Грција што се одржа во Скопје минатиот викенд, се приближени ставовите во однос на концептите на двете ...

Наставните програми и учебниците во фокусот на раговорите на вториот состанок на Заедничкиот комитет на експерти од ...

Либертас - 23.03.2019

Новите генерации во двете земји и во регионот да се едуцираат во духот на европските вредности на солидарност, доверба и меѓусебна соработка, потврдија одлучна заложба делегациите Северна Македонија и на Грција на Вториот состанок на Заедничкиот ...

Габер: Приближени ставовите околу концептите, на следната средба ќе се работи на конкретни прашања

Локално - 25.03.2019

На дводневната втора по ред средба на Заедничкиот интердисциплинарен комитет за историски, образовни и археолошки прашања на Северна Македонија и на Грција што се одржа во Скопје минатиот викенд, се приближени ставовите во однос на концептите на ...

Учебниците во фокусот на вториот состанок на Заедничкиот комитет на Македонија и Грција

Независен - 23.03.2019

Новите генерации во двете земји и во регионот да се едуцираат во духот на европските вредности на солидарност, доверба и меѓусебна соработка, потврдија одлучна заложба делегациите Северна Македонија и на Грција на Вториот состанок на Заедничкиот ...

Габер: На следната средба ќе се работи на конкретни прашања

Независен - 25.03.2019

На дводневната втора по ред средба на Заедничкиот интердисциплинарен комитет за историски, образовни и археолошки прашања на Северна Македонија и на Грција што се одржа во Скопје минатиот викенд, се приближени ставовите во однос на концептите на ...

Договорено усогласување на наставните програми и учебниците во духот и словото од Преспанскиот договор

Вечер - 23.03.2019

Новите генерации во двете земји и во регионот да се едуцираат во духот на европските вредности на солидарност, доверба и меѓусебна соработка, потврдија одлучна заложба делегациите Северна Македонија и на Грција на Вториот состанок на Заедничкиот ...

На Мешовитиот комитет со Грција биле разгледувани учебниците по историја и географија за основно и средно образование

еМагазин - 25.03.2019

На дводневната втора по ред средба на Заедничкиот интердисциплинарен комитет за историски, образовни и археолошки прашања на Северна Македонија и на Грција што се одржа во Скопје минатиот викенд, се приближени ставовите во однос на концептите на ...

Македонско-грчкиот комитет за учебниците ќе се сретне пак во Атина во април

Либертас - 23.03.2019

По средбата, комитетот македонски и грчки експерти кои ги прегледуваа учебниците по историја и географија, според обврските од Преспанскиот договор, излегоа со соопштение дека по суштинската дебата усвоиле интензивен работен план за постигнувањето ...

Габер: Во учебниците ќе се избегнува анимозитетот во двете насоки

Нова ТВ - 25.03.2019

На дводневната, втора по ред, средба на Заедничкиот интердисциплинарен комитет за историски, образовни и археолошки прашања на Северна Македонија и на Грција што се одржа во Скопје минатиот викенд, се приближени ставовите во однос на концептите на ...

Наставните програми и учебниците во фокусот на раговорите на вториот состанок на Заедничкиот комитет на експерти од ...

А1 On - 23.03.2019

Новите генерации во двете земји и во регионот да се едуцираат во духот на европските вредности на солидарност, доверба и меѓусебна соработка, потврдија одлучна заложба делегациите Северна Македонија и на Грција на Вториот состанок на Заедничкиот ...

Заедно со Грција ќе ги адаптираме учебниците, први на тапет историја и географија

+инфо - 25.03.2019

На дводневната втора по ред средба на Заедничкиот интердисциплинарен комитет за историски, образовни и археолошки прашања на Северна Македонија и на Грција што се одржа во Скопје минатиот викенд, се приближени ставовите во однос на концептите на ...

Новите генерации да се едуцираат во духот на европските вредности на солидарност, велат делегациите на Македонија и ...

Фокус - 23.03.2019

Новите генерации во двете земји и во регионот да се едуцираат во духот на европските вредности на солидарност, доверба и меѓусебна соработка, потврдија одлучна заложба делегациите Северна Македонија и на Грција на Вториот состанок на Заедничкиот ...

Домашни и грчки експерти договорија учебниците да се усогласат во духот на Преспанскиот договор

Макфакс - 23.03.2019

На вториот состанок на Заедничкиот интердициплинарен комитет оформен согласно Преспанскиот договор, македонската и грчката делегација на експерти за историски, археолошки и образовни прашања, особено внимание посветиле на прашањето за наставните ...

Македонско-грчкиот комитет договори само нова средба во Атина

+инфо - 23.03.2019

Делегациите одлучиле следниот состанок на Заедничкиот Комитет да се одржи на 12 и 13 април оваа година. Новите генерации во двете земји и во регионот да се едуцираат во духот на европските вредности на солидарност, доверба и меѓусебна соработка, ...

Учебниците во фокус на состанокот на Заедничкиот комитет на Македонија и Грција

Република - 23.03.2019

Новите генерации во двете земји и во регионот да се едуцираат во духот на европските вредности на солидарност, доверба и меѓусебна соработка, потврдија одлучна заложба делегациите на Македонија и на Грција на Вториот состанок на Заедничкиот ...

Учебниците во фокусот на разговорите на состанокот на Заедничкиот комитет на експерти од Македонија и Грција

МКД - 23.03.2019

Новите генерации во двете земји и во регионот да се едуцираат во духот на европските вредности на солидарност, доверба и меѓусебна соработка, потврдија одлучна заложба делегациите Северна Македонија и на Грција на Вториот состанок на Заедничкиот ...

Домашни и грчки експерти договорија учебниците да се усогласат во духот на Преспанскиот договор

24Инфо - 23.03.2019

На вториот состанок на Заедничкиот интердициплинарен комитет оформен согласно Преспанскиот договор, македонската и грчката делегација на експерти за историски, археолошки и образовни прашања, особено внимание посветиле на прашањето за наставните ...

Наставните програми и учебниците во фокусот на раговорите на вториот состанок на Заедничкиот комитет на експерти од ...

Локално - 23.03.2019

Новите генерации во двете земји и во регионот да се едуцираат во духот на европските вредности на солидарност, доверба и меѓусебна соработка, потврдија одлучна заложба делегациите Северна Македонија и на Грција на Вториот состанок на Заедничкиот ...

Се договараат нови наставни програми за новите генeрации во нашата земја и Грција

еМагазин - 24.03.2019

Новите генерации во двете земји и во регионот да се едуцираат во духот на европските вредности на солидарност, доверба и меѓусебна соработка, потврдија одлучна заложба делегациите Северна Македонија и на Грција на Вториот состанок на Заедничкиот ...

И Грција ќе ги менува своите учебници „во духот на Преспанскиот договор“

Фактор - 24.03.2019

И gрчките учебници по историја ќе се менуваат согасно Преспанскиот договор, бидејќи „н овите генерации во двете земји и во регионот треба да се едуцираат во духот на европските вредности на солидарност, доверба и меѓусебна соработка“, потврди ...

Македонски и грчки експерти ги кројат учебниците, наставните програми и карти

Сител - 24.03.2019

Новите генерации во двете земји и во регионот да се едуцираат во духот на европските вредности на солидарност, доверба и меѓусебна соработка, потврдија одлучна заложба делегациите Северна Македонија и на Грција на Вториот состанок на Заедничкиот ...

грчки експерти ги кројат учебниците, наставните програми и карти

ТВ21 - 24.03.2019

Новите генерации во двете земји и во регионот да се едуцираат во духот на европските вредности на солидарност, доверба и меѓусебна соработка, потврдија одлучна заложба делегациите Северна Македонија и на Грција на Вториот состанок на Заедничкиот ...

Усогласен работниот план за промена на учебниците согласно Преспанскиот договор

Алфа - 24.03.2019

Новите генерации во двете земји и во регионот „ да се едуцираат во духот на европските вредности на солидарност, доверба и меѓусебна соработка “, се заложија делегациите на Македонија и на Грција на Вториот состанок на Заедничкиот интердициплинарен ...

грчки експерти ги кројат учебниците, наставните програми и карти

4NEWS - 24.03.2019

Новите генерации во двете земји и во регионот да се едуцираат во духот на европските вредности на солидарност, доверба и меѓусебна соработка, потврдија одлучна заложба делегациите Северна Македонија и на Грција на Вториот состанок на Заедничкиот ...

Наставните програми и учебниците во фокусот на вториот состанок на Заедничкиот комитет на експерти

MakPress - 24.03.2019

Новите генерации во двете земји и во регионот да се едуцираат во духот на европските вредности на солидарност, доверба и меѓусебна соработка, потврдија одлучна заложба делегациите Македонија и на Грција на Вториот состанок на Заедничкиот ...

Темпото на работа на двете комисии, со Грција и со Бугарија не е исто за да има нови учебници

Сител - 24.03.2019

Ќе учат ли македонските ученици нова историја од септември? По средбата на македонско грчкиот комитет за историски, археолошки и образовни прашања, шефот на грчкиот тим Маркос Боларис најави забрзана динамика на работа, со цел новата школска година ...