TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Еден необичен симптом може да биде ран знак на дијабетес, се јавува под пазувите

Курир - 17.11.2023

Дијабетесот е болест која се карактеризира со зголемена концентрација на шеќер во крвта и недостаток на инсулин, хормон кој овозможува користење на шеќер внесен во телото, кој го одржува нивото на шеќер во крвта на оптимално ниво.

Левицата: Дијабетичарите селективно добија медицински средства, борбата продолжува

Макфакс - 17.11.2023

По актуелизирањето на системските предизвици со кои се соочуваат дијабетичарите од страна на пратениците на Левица преку предлог-Законот за дополнување на Законот за Здравствена Заштита кој предвидува регулирање на правото на глукомери, системи за ...

Како да препознаете дека имате покачено ниво на шеќер во крвта во бременоста – ова се првите знаци

Деца - 17.11.2023

Гестацискиот дијабетес или уште познат како шеќерна болест за време на бременоста се јавува кога нивото на шеќер (гликоза) во крвта на трудницата станува превисоко. Како што известува клиниката „Мајо“, овој тип дијабетес првпат се дијагностицира во ...

Жените кои спијат помалку од 7 часа можат да го зголемат ризикот од оваа опасна болест

Точка - 16.11.2023

Жените кои спијат помалку од 7 часа во текот на ноќта се изложени на ризик да добијат дијагноза на дијабетес тип 2, тврди истражувањето. Американските научници открија дека губењето на само 90 минути сон секоја вечер ја зголемува инсулинската ...

Жените кои спијат под седум часа на ден се поизложени на опасност од дијабетес 2

Бриф - 16.11.2023

Жените кои спијат помалку од седум часа на ден се поизложени на опасност од појава на дијабетес тип 2. Имено, губењето на само 90 минути сон секоја вечер ја зголемува отпорноста на инсулин кај жената, тврдат научници од Универзитетот Колумбија во ...

Жените кои спијат помалку од седум часа навечер имаат поголем ризик да развијат хронични болести

Во Центар - 16.11.2023

Жените кои спијат помалку од седум часа во текот на ноќта ризикуваат дијагноза на дијабетес тип 2, тврди една студија. Ефектите беа посилни кај жените во постменопауза. Американските научници открија дека губењето на само 90 минути сон секоја вечер, ...

1 од 10 возрасни луѓе во светот има дијабетес, над 90% имаат дијабетес тип 2

Zoom - 15.11.2023

Комисијата за здравств на ВМРО-ДПМНЕ одржа Трибина по повод Светски ден на дијабет со цел Едукацијаза заштита на иднината и предизвиците на пациентите со дијабет.➡️Што велат бројките 1 од 10 возрасни луѓе во светот има дијабетес, над 90% имаат ...

Болест на модерното време: 1 од 10 возрасни луѓе во светот има дијабетес, над 90% имаат дијабетес тип 2

PressingTV - 15.11.2023

Комисијата за здравств на ВМРО-ДПМНЕ одржа Трибина по повод Светски ден на дијабет со цел Едукацијаза заштита на иднината и предизвиците на пациентите со дијабет. Дијабет е покачено ниво на шеќерот во крв кое доведува до сериозно оштетување на ...

Жените кои спијат под седум часа на ден се поизложени на опасност од дијабетес 2

Курир - 16.11.2023

Благиот недостаток на сон и за само шест недели предизвикува промени во телото коишто го зголемуваат ризикот од развој на оваа состојба. Жените кои спијат помалку од седум часа на ден се поизложени на опасност од појава на дијабетес тип 2.

Жените кои спијат под седум часа на ден се поизложени на опасност од дијабетес 2

MakPress - 16.11.2023

Жените кои спијат помалку од седум часа на ден се поизложени на опасност од појава на дијабетес тип 2. Имено, губењето на само 90 минути сон секоја вечер ја зголемува отпорноста на инсулин кај жената, тврдат научници од Универзитетот Колумбија во ...

Жените кои спијат под седум часа на ден се поизложени на опасност од дијабетес 2

Либертас - 16.11.2023

Жените кои спијат помалку од седум часа на ден се поизложени на опасност од појава на дијабетес тип 2. Имено, губењето на само 90 минути сон секоја вечер ја зголемува отпорноста на инсулин кај жената, тврдат научници од Универзитетот Колумбија во ...

Жените кои спијат под седум часа на ден се поизложени на опасност од дијабетес 2

Независен - 16.11.2023

Њујорк – Жените кои спијат помалку од седум часа на ден се поизложени на опасност од појава на дијабетес тип 2. Имено, губењето на само 90 минути сон секоја вечер ја зголемува отпорноста на инсулин кај жената, тврдат научници од Универзитетот ...

Жените кои спијат под седум часа на ден се поизложени на опасност од дијабетес 2

24Инфо - 16.11.2023

Жените кои спијат помалку од седум часа на ден се поизложени на опасност од појава на дијабетес тип 2. Имено, губењето на само 90 минути сон секоја вечер ја зголемува отпорноста на инсулин кај жената, тврдат научници од Универзитетот Колумбија во ...

Жените кои спијат помалку од седум часа се изложени на поголем ризик од оваа сериозна болест

Локално - 16.11.2023

Жените кои спијат помалку од седум часа навечер се изложени на ризик да развијат дијабетес тип 2, тврди ново истражување. Американските научници открија дека губењето на само 90 минути сон секоја вечер ја зголемува отпорноста на инсулин кај жените.

Жените кои спијат под седум часа на ден се поизложени на опасност од дијабетес 2

Сител - 16.11.2023

Жените кои спијат помалку од седум часа на ден се поизложени на опасност од појава на дијабетес тип 2. Имено, губењето на само 90 минути сон секоја вечер ја зголемува отпорноста на инсулин кај жената, тврдат научници од Универзитетот Колумбија во ...

Жените кои спијат под седум часа на ден се поизложени на опасност од дијабетес 2

ММС - 16.11.2023

Жените кои спијат помалку од седум часа на ден се поизложени на опасност од појава на дијабетес тип 2. Имено, губењето на само 90 минути сон секоја вечер ја зголемува отпорноста на инсулин кај жената, тврдат научници од Универзитетот Колумбија во ...

Жените кои спијат под седум часа на ден се поизложени на опасност од дијабетес 2

ТВ21 - 17.11.2023

Жените кои спијат помалку од седум часа на ден се поизложени на опасност од појава на дијабетес тип 2. Имено, губењето на само 90 минути сон секоја вечер ја зголемува отпорноста на инсулин кај жената, тврдат научници од Универзитетот Колумбија во ...

Левица: Дијабетичарите селективно добија медицински средства, борбата продолжува

Точка - 17.11.2023

По актуелизирањето на системските предизвици со кои се соочуваат дијабетичарите од страна на пратениците на Левица преку предлог-Законот за дополнување на Законот за Здравствена Заштита кој предвидува регулирање на правото на глукомери, системи за ...

Левицата: Дијабетичарите селективно добија медицински средства, борбата продолжува

Скопје1 - 17.11.2023

По актуализирањето на системските предизвици со кои се соочуваат дијабетичарите од страна на пратениците на Левицата преку предлог-законот за дополнување на Законот за здравствената заштита, кој предвидува регулирање на правото на глукомери, системи ...