TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Се празнува Св. маченици Тимотеј и Мавра

Курир - 16.05.2024

Денеска е Св. маченици Тимотеј и Мавра. Овие маченици потекнуваа од Тиваида, а таму и живееа за време на царувањето на Диоклецијан. Тимотеј беше отец во тиваидската црква, а само неколку дена пред мачеништвото се беше оженил со Мавра.

Според верувањето, НЕ Е ВО РЕД ДА СЕ СТРИЖЕТЕ денес: Православните денеска го одбележуваат споменот на светите маченици ...

Вести плус - 16.05.2024

Македонската православна црква и нејзините верници денеска ги празнуваат Светите маченици Тимотеј и Мавра Приказната за сопружниците со непоколеблива вера се прераскажува до ден-денес: Чудна беше судбината на овие маченици, младоженецот и невестата.

Денеска се празнуваат Светите маченици Тимотеј и Мавра

Екран - 16.05.2024

Светите маченици Тимотеј и Мавра Судбината на овие прекрасни маченици, женик и невеста, е чудна. Дваесет дена по венчавката беа изведени на суд заради верата во Христос пред Тиавидскиот намесник Аријан, во времето на царот Диоклецијан.

Ги празнуваме Светите маченици Тимотеј и Мавра

4NEWS - 16.05.2024

Судбината на овие прекрасни маченици, женик и невеста, е чудна. Дваесет дена по венчавката беа изведени на суд заради верата во Христос пред Тиваидскиот намесник Аријан, во времето на царот Диоклецијан.

Свети маченици Тимотеј и Мавра: Денес една работа е забранета и за мажи и за жени

Мастило - 16.05.2024

Судбината на овие прекрасни маченици, женик и невеста, е чудна. Дваесет дена по венчавката беа изведени на суд заради верата во Христос пред Тиваидскиот намесник Аријан, во времето на царот Диоклецијан.