TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

НАМАЛЕНАТА ИСПОРАКА НА ГАС НЕМА ДА ЈА УБИЕ ГЕРМАНСКАТА ЕКОНОМИЈА - експертите велат дека претпоставката за зависноста ...

Фактор - 10.08.2022

Голем дел од конвенционалната мудрост за актуелната европска криза со природен гас - предизвикана од намалените испораки од Русија - се потпира на две претпоставки: дека германската економија зависи од евтиниот руски гас и дека овој облог е ...

Планот на ЕУ за заштеда на гас стапува на сила

Во Центар - 10.08.2022

Крајната цел на заштедите е да се подготви за можен целосен прекин на испораката на руски гас за земјите од ЕУ. Планот за вонредни ситуации на Европската унија за подготовка за евентуален прекин на испораките на руски гас ќе стапи на сила денеска, ...

ОД КАДЕ ЕВРОПА ДОБИВА ГАС – и на која развиена држава ѝ се заканува катастрофа ако Русија го прекине снабдувањето?

Пари - 09.08.2022

Русија ја поттикна енергетската криза во Европа со намалување на капацитетот на гасоводот Северен тек 1 на 20 отсто. Но, континентот добива и снабдување со гас од Азербејџан, Северна Африка и Северното Море.

Зошто се толку високи цените на течниот природен гас во светот?

Пари - 09.08.2022

Имаше нагло зголемување на цените на суровините кога Русија ја нападна Украина во последната недела од февруари. Ограничувањата на понудата и грижите за инфлацијата помогнаа цените на суровините да скокнат до рекордни или повеќегодишни највисоки ...

Полската министерка до Европа: „Не можете да не натерате, гасоводот е наш – Ќе си го чуваме гасот за себе!“

Вечер Прес - 09.08.2022

Нејзините коментари се однесуваат на планот на ЕУ земјите-членки да ја намалат потрошувачката на гас во целиот блок за 15 отсто, со цел да се наполнат складиштата на гас пред зимата, поради можниот прекин на испораката на рускиот гас.

За колку се намали извозот на руски гас во Европа?

Фактор - 09.08.2022

За скоро 40 отсто се намалил извозот на руски гас во Европа. Извозот на руски природен гас преку цевководи кон Европската унија (ЕУ) и Велика Британија е намален за речиси 40 отсто во првите седум месеци од 2022 година во споредба со истиот период ...

Стапува во сила планот на ЕУ за намалување на потрошувачката на гас

Вечер Прес - 09.08.2022

Планот на Европската унија за намалување на потрошувачката на гас во Унијата за 15 отсто денеска стапува во сила, откако синоќа беше објавен во официјалниот административен весник на ЕУ. Земјите-членки на ЕУ на 5 август независно спротивставувањата ...

Извозот на рускиот гас во Европа падна за речиси 40 отсто

Локално - 09.08.2022

Извозот на руски природен гас преку цевководи кон Европската унија (ЕУ) и Велика Британија е намален за речиси 40 отсто во првите седум месеци од 2022 година во споредба со истиот период во 2021 година, соопшти во вторникот Меѓународната агенција за ...

Извозот на руски гас во Европа падна за речиси 40 отсто

Во Центар - 10.08.2022

Извозот на руски природен гас падна за речиси 50 отсто во споредба со периодот меѓу 2017 и 2021 година. Испораките на руски природен гас преку гасоводи до Европската унија (ЕУ) и Велика Британија се намалени за речиси 40 отсто во првите седум месеци ...