TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Го празнуваме Свети Симеон Богопримец

4NEWS - 16.02.2024

Во времето на египетскиот цар Птоломеј Филаделф, овој Симеон беше избран како еден од прочуените Седумдесетмина на коишто им беше доверена работата на преведување на Библијата од еврејски на грчки јазик.

Што е Сретение?

Руска реч - 15.02.2024

Што е карактеристично за овој празник во православието и во словенските народни обичаи? Сретение Господово е празник кој во старо време бил посветен на Пресвета Богородица, а во современото православие се вбројува меѓу Господовите празници, т.е.

КАЛЕНДАР НА МПЦ: Денеска е Сретение Господово, еден од 12-те големи сведни, заедно со Рождество, Богојавление и ...

Денешен - 15.02.2024

Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 2 февруари. Денеска е Сретение Господово. Празникот Сретение е еден од 12-те големи црковни празници, заедно со Рождество, Богојавление, Воскресение, и како и тие, има длабока спасителна ...

Денес е голем празник, Сретение Господово: Еве кои се верувањата и кои се обичаите за да ве следи СРЕЌА во текот на ...

4NEWS - 15.02.2024

Во четириесеттиот ден по Рождество, Пресветата Дева Го донесе својот Божествен Син во ерусалимскиот храм за, според Законот, да Му Го посвети на Бога, а самата да се очисти (3Мој. 12, 2-7; 2Мој. 12, 2).

Според Календарот на МПЦ утре се празнува Сретение Господово

Курир - 14.02.2024

Сретение Господово Сретение Господово Во четириесеттиот ден по Рождество Пресветата Дева Го донесе својот Божествен Син во ерусалимскиот храм за, според Законот, да Му Го посвети на Бога, а самата да се очисти (Левит. 12, 2 – 7; Исход 12, 2).

Денеска се празнува Сретение Господово

Екран - 15.02.2024

Сретение Господово Во четириесеттиот ден по Рождество Пресветата Дева Го донесе својот Божествен Син во ерусалимскиот храм за, според Законот, да Му Го посвети на Бога, а самата да се очисти (Левит. 12, 2 – 7; Исход 12, 2).

Денеска се празнува Сретение Господово

Слободен Печат - 15.02.2024

Во четириесеттиот ден по Рождество, Пресветата Дева Го донесе својот Божествен Син во ерусалимскиот храм за, според Законот, да Му Го посвети на Бога, а самата да се очисти (3Мој. 12, 2-7; 2Мој. 12, 2).

Денеска е Сретение Господово, еден од 12-те големи црковни празници

Курир - 15.02.2024

На неговото чекање доаѓа крај 40 дена по раѓањето на Исус Христос. ОД КАЛЕНДАРОТ НА МПЦ Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 2 февруари. Денеска е Сретение Господово.

Денеска се празнува Свети Симеон Богопримец

Слободен Печат - 16.02.2024

Во времето на египетскиот цар Птоломеј Филаделф, овој Симеон беше избран како еден од прочуените Седумдесетмина на коишто им беше доверена работата на преведување на Библијата од еврејски на грчки јазик.