TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Русите доаѓаат на прослава во Берлин: На 30-годишнината од рушењето на Берлинскиот ѕид покани пратени и во Русија

Точка - 08.11.2019

Германските власти пратиле покани до Русија да учествува во прославата по повод 30-годишнината од падот на Берлинскиот ѕид, рекла портпаролката на германското министерство за надворешни работи , Марија Адебар.

Германскиот исток сѐ уште каска зад западот

Deutsche Welle - 08.11.2019

30 години по падот на Берлинскиот ѕид, јазот меѓу истокот и западот на Германија не само што сѐ уште е присутен, туку прашање е, сметаат економските стручњаци, дали воопшто ќе исчезне. 30 години по падот на Берлинскиот ѕид, Германија е најсилна ...

Обединета Германија 30 години подоцна: Осите контра Весите

Вечер - 08.11.2019

Денес изгледа како истокот и западот на Германија да се разбираат меѓусебно помалку од кога било. – Зошто Осите и Весите (истокот и западот) на Германија и натаму се разликуваат? Утре, на 9 ноември се навршуваат 30 години од паѓањето на Берлинскиот ...

Меѓународна научна конференција „Транзиција на правните системи: 30 години по падот на Берлинскиот ѕид“

Академик - 08.11.2019

Денеска на Правниот факултет „Јустинијан Први“ започна Меѓународната научна конференција на тема „Транзиција на правните системи: 30 години по падот на Берлинскиот ѕид“. Настанот е во организација на Правниот факултет „Јустинијан Први“ и на него ...

Од Ричард Бартон до Стивен Спилберг – Берлинскиот ѕид игра голема улога во светскиот филм

Сакам да кажам - 08.11.2019

Од Били Вајлдер до Стивен Спилберг, од Џејмс Бонд до „Збогум, Ленин!“, Берлинскиот ѕид има(ше) важно место во германските и светските филмови. Германија утре одбележува 30 години од падот на Берлински ѕид, настан кој го преобликуваше модерниот свет.

Ноќ што ги промени Европа и Македонија

Н.Македонија - 08.11.2019

Се сеќавам добро, на 9 ноември 1989 година, во квечерните часови, ми се јави на домашен телефон Филип Симоновски, еден од најдобрите новинари што го имала Македонија, вистински експерт за меѓународна политика, дента дежурен уредник во „Нова ...

Три децении од падот на Берлинскиот ѕид: поделби и неизвесност

Бриф - 08.11.2019

Гласот на Америка – Вашингтон МИА Со падот на Берлинскиот ѕид, што е настан чија триесетгодишнина се одбележува на 9 ноември, се стави крај на поделбата меѓу комунистичкиот исток и демократскиот запад.

Три децении од паѓањето на берлинскиот ѕид – (не)научени лекции

Фактор - 08.11.2019

Денес е денот кога пред 30 години падна Берлинскиот ѕид. Денот кога ѕидот ја изгуби смислата на постоење. Таа вечер илјадници Германци, пред се од источниот, но и некои од западниот дел на градот ја искористија најавата дека Германската Демократска ...

Меѓународна конференција за „Транзиција на правните системи: 30 години по падот на Берлинскиот ѕид”

ММС - 08.11.2019

Во организација на Правниот факултет „Јустинијан Први” при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј” денеска и утре во Скопје ќе се одржи меѓународна научна конференција на тема „Транзиција на правните системи: 30 години по падот на Берлинскиот ѕид”.

ТРИ ДЕЦЕНИИ ОД БЕРЛИНСКИОТ ЅИД: Ова е делот кој заостанува

Фактор - 07.11.2019

Берлинскиот ѕид три децении ја делел Германија. Но, овој јубилеј Германците го дочекуваат во знакот на поделбите помеѓу истокот и западот. Денес, три децении подоцна, Британија ја напушта ЕУ, Европа се плаши од тероризам, а мигрантската криза поради ...

Низ овој тунел под Берлинскиот ѕид се бегало кон Западна Германија - првпат е отворен за јавноста

Точка - 07.11.2019

Тунелот бил изграден од група луѓе кои побегнале во западен Берлин. Тунелот под Берлинскиот ѕид кој служел за бегство во Западна Германија денес првпат е отворен за јавноста. Тунелот под Бернауер улицата го отворил градоначалникот на Берлин, Михаел ...

За јавноста отворен тунелот за бегство под Берлинскиот ѕид

Макфакс - 07.11.2019

Тунел под Берлинскиот ѕид, кој служеше за бегство во западна Германија, денеска првпат е отворен за јавноста. Тунелот под улицата Бернауер го отвори градоначалникот на Берлин, Михел Милер, во време кога се одбележува 30-годишнината од падот на ...

Историски момент кој засекогаш ја промени Германија: Популарниот пејач се наведна во последен момент...

Точка - 07.11.2019

За два дена ќе бидат одбележани 30 години од еден од клучните моменти во светската историја и денот кој засекогаш ја промени Германија - падот на Берлинскиот ѕид. На 9-ти ноември 1989-та година властите во Источна Германија одлучија сите граѓани на ...

Исчезнува јазот меѓу поранешна Западна и Источна Германија

Независен - 07.11.2019

Економскиот и социјалниот јаз помеѓу Западна и Источна Германија исчезнува, објави германскиот Институт за економски истражувања. Во пресрет на 30-годишнината од падот на Берлинскиот ѕид, што ќе се одбележи во Германија оваа сабота, Институтот ...

Институт за економски истражувања: Исчезнува јазот меѓу поранешна Западна и Источна Германија

Опсервер - 07.11.2019

Економскиот и социјалниот јаз помеѓу Западна и Источна Германија исчезнува, објави германскиот Институт за економски ...

На 30-годишнината од паѓањето на Ѕидот: Исчезнува јазот помеѓу некогашните Западна и Источна Германија

ММС - 07.11.2019

Економскиот и социјалниот јаз помеѓу некогашните Западна и Источна Германија исчезнува, објави вчера германскиот Институт за економски истражувања. На 30-годишнината од паѓањето на Берлинскиот ѕид, која во Германија ќе биде одбележана задутре, ...

На Правниот факултет научна конференција по повод 30 години од падот на Берлинскиот ѕид

Макфакс - 06.11.2019

Правниот факултет „Јустинијан Први“ при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје организира меѓународна научна конференција на тема „Транзиција на правните системи: 30 години по падот на Берлинскиот ѕид“.

Научна конференција по повод 30 години од падот на Берлинскиот ѕид

Н.Македонија - 06.11.2019

Правниот факултет „Јустинијан Први“ при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје организира меѓународна научна конференција на тема „Транзиција на правните системи: 30 години по падот на Берлинскиот ѕид“.

Институт за економски истражувања: Исчезнува јазот меѓу поранешна Западна и Источна Германија

А1 On - 07.11.2019

Економскиот и социјалниот јаз помеѓу Западна и Источна Германија исчезнува, објави германскиот Институт за економски истражувања. Во пресрет на 30-годишнината од падот на Берлинскиот ѕид, што ќе се одбележи во Германија оваа сабота, Институтот ...

30 години од паѓањето на Берлинскиот ѕид: Исчезнува јазот помеѓу некогашните Западна и Источна Германија

Република - 07.11.2019

Економскиот и социјалниот јаз помеѓу некогашните Западна и Источна Германија исчезнува, објави вчера германскиот Институт за економски истражувања. На 30-годишнината од паѓањето на Берлинскиот ѕид, која во Германија ќе биде одбележана задутре, ...

Германија: Исчезнува јазот меѓу Западна и Источна

Денешен - 07.11.2019

Економскиот и социјалниот јаз помеѓу Западна и Источна Германија исчезнува, објави германскиот Институт за економски истражувања. Во пресрет на 30-годишнината од падот на Берлинскиот ѕид, што ќе се одбележи во Германија оваа сабота, Институтот ...

Институт за економски истражувања: Исчезнува јазот меѓу поранешна Западна и Источна Германија

MakPress - 07.11.2019

Економскиот и социјалниот јаз помеѓу Западна и Источна Германија исчезнува, објави германскиот Институт за економски истражувања. Во пресрет на 30-годишнината од падот на Берлинскиот ѕид, што ќе се одбележи во Германија оваа сабота, Институтот ...

За јавноста отворен тунелот за бегство под Берлинскиот ѕид

Н.Македонија - 07.11.2019

Тунел под Берлинскиот ѕид, кој служел за бегство во Западна Германија, денеска првпат е отворен за јавноста. Тунелот под улицата Бернауер го отвори градоначалникот на Берлин, Михел Милер, во време кога се одбележува 30-годишнината од падот на ...

(ФОТО) ОТВОРЕН ЗА ЈАВНОСТА: Oва е тунелот изграден од луѓе кои побегнале во западен Берлин

Фактор - 07.11.2019

Тунелот под Бернауер улицата го отворил градоначалникот на Берлин, Михаел Милер за време на одбележувањето на 30-годишнината од падот на Берлинскиот ѕид. Тој е изграден од група луѓе кои побегнале во западен Берлин.

Меѓународна конференција за „Транзиција на правните системи: 30 години по падот на Берлинскиот ѕид“

Опсервер - 08.11.2019

Во организација на Правниот факултет „Јустинијан Први“ при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ денеска и утре во Скопје ќе се одржи меѓународна научна конференција на тема „Транзиција на правните системи: 30 години по падот на Берлинскиот ѕид“.

Меѓународна конференција за „Транзиција на правните системи: 30 години по падот на Берлинскиот ѕид"

Канал5 - 08.11.2019

Во организација на Правниот факултет „Јустинијан Први" при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј" денеска и утре во Скопје ќе се одржи меѓународна научна конференција на тема „Транзиција на правните системи: 30 години по падот на Берлинскиот ѕид.

Меѓународна конференција за „Транзиција на правните системи: 30 години по падот на Берлинскиот ѕид“

24 Вести - 08.11.2019

Во организација на Правниот факултет „Јустинијан Први“ при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ денеска и утре во Скопје ќе се одржи меѓународна научна конференција на тема „Транзиција на правните системи: 30 години по падот на Берлинскиот ѕид“.

Меѓународна конференција за „Транзиција на правните системи: 30 години по падот на Берлинскиот ѕид“

Сител - 08.11.2019

Во организација на Правниот факултет „Јустинијан Први“ при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ денеска и утре во Скопје ќе се одржи меѓународна научна конференција на тема „Транзиција на правните системи: 30 години по падот на Берлинскиот ѕид“.

Меѓународна конференција за „Транзиција на правните системи: 30 години по падот на Берлинскиот ѕид“

Нетпрес - 08.11.2019

Во организација на Правниот факултет „Јустинијан Први“ при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ денеска и утре во Скопје ќе се одржи меѓународна научна конференција на тема „Транзиција на правните системи: 30 години по падот на Берлинскиот ѕид“.

Три децении по рушењето: Берлинскиот ѕид создаде нови бариери во Европа

Република - 08.11.2019

Со падот на Берлинскиот ѕид, што е настан чија триесетгодишнина се одбележува на 9 ноември, се стави крај на поделбата меѓу комунистичкиот исток и демократскиот запад. Воедно, тоа беше и симбол на крајот на комунизмот во Источна Европа, кој, по ...

Три децении од падот на Берлинскиот ѕид: поделби и неизвесност

Сител - 08.11.2019

Со падот на Берлинскиот ѕид, што е настан чија триесетгодишнина се одбележува на 9 ноември, се стави крај на поделбата меѓу комунистичкиот исток и демократскиот запад. Воедно, тоа беше и симбол на крајот на комунизмот во Источна Европа, кој, по ...

Kонференција: „Транзиција на правните системи: 30 години по падот на Берлинскиот ѕид“

MakPress - 08.11.2019

Во организација на Правниот факултет „Јустинијан Први“ при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ денеска и утре во Скопје ќе се одржи меѓународна научна конференција на тема „Транзиција на правните системи: 30 години по падот на Берлинскиот ѕид“.

Три децении од рушењето: Берлинскиот ѕид создаде нови бариери во Европа

PressingTV - 08.11.2019

Со падот на Берлинскиот ѕид, што е настан чија триесетгодишнина се одбележува на 9 ноември, се стави крај на поделбата меѓу комунистичкиот исток и демократскиот запад. Воедно, тоа беше и симбол на крајот на комунизмот во Источна Европа, кој, по ...

Три децении од падот на Берлинскиот ѕид: поделби и неизвесност

+инфо - 08.11.2019

Берлин, кој во 1945 година кога заврши Втората светска војна и беше поразена нацистичка Германија, беше уништен град. Со Берлинскиот ѕид беше поделен во 1961 година, изграден за да се спречи пребегнување на источни Германци во западниот дел на ...

Три децении од падот на Берлинскиот ѕид: Поделби и неизвесност

А1 On - 08.11.2019

Гласот на Америка – Вашингтон Со падот на Берлинскиот ѕид, што е настан чија триесетгодишнина се одбележува на 9 ноември, се стави крај на поделбата меѓу комунистичкиот исток и демократскиот запад.

Три децении од падот на Берлинскиот ѕид: поделби и неизвесност

Нетпрес - 08.11.2019

Со падот на Берлинскиот ѕид, што е настан чија триесетгодишнина се одбележува на 9 ноември, се стави крај на поделбата меѓу комунистичкиот исток и демократскиот запад. Воедно, тоа беше и симбол на крајот на комунизмот во Источна Европа, кој, по ...

Три децении од падот на Берлинскиот ѕид: поделби и неизвесност

Опсервер - 08.11.2019

Со падот на Берлинскиот ѕид, што е настан чија триесетгодишнина се одбележува на 9 ноември, се стави крај на поделбата меѓу комунистичкиот исток и демократскиот запад. Воедно, тоа беше и симбол на крајот на комунизмот во Источна Европа, кој, по ...

Три децении од падот на Берлинскиот ѕид: Поделби и неизвесност

Денешен - 08.11.2019

Со падот на Берлинскиот ѕид, што е настан чија триесетгодишнина се одбележува на 9 ноември, се стави крај на поделбата меѓу комунистичкиот исток и демократскиот запад. Воедно, тоа беше и симбол на крајот на комунизмот во Источна Европа, кој, по ...

Три децении од падот на Берлинскиот ѕид: поделби и неизвесност

MakPress - 08.11.2019

Со падот на Берлинскиот ѕид, што е настан чија триесетгодишнина се одбележува на 9 ноември, се стави крај на поделбата меѓу комунистичкиот исток и демократскиот запад. Воедно, тоа беше и симбол на крајот на комунизмот во Источна Европа, кој, по ...