TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

НаЧас: Систем за квалитет наместо страв од контроли, инспектори и казни во образованието

Радио МОФ - 12.01.2018

Наместо како досега, страв од контрола и инспекции, неопходно е за се воведе систем за мерење на квалитетот во образованието, пред квантитетот, велат соговорниците во десеттата епизода „На Час“ – дискусии за подобро образование.

Ќе има построги критериуми за акредитации во високото образование...

Н.Македонија - 12.01.2018

Во анализата на предизвиците за високото образование, изнесена во нацрт-верзијата на стратегијата за образование 2018-2025, функционирањето на Одборот за акредитација и евалуација е наведено како една од причините за намалување на квалитетот на ...

Над 1000 деца се исклучени од образовниот систем во Македонија

Радио МОФ - 11.01.2018

Над 600 деца во Македонија никогаш не посетиле настава, додека речиси 500 го напуштиле школувањето. Причини има повеќе, но една од најнаведуваните е сиромаштијата. Родителите немале можност да ги обезбедат своите деца со потребните книги, облека и ...

Мултикултурализмот како столб и во образованието...

Н.Македонија - 11.01.2018

Една од клучните цели на новата сеопфатна осумгодишна стратегија за образованието е обезбедување мултикултурно образование, односно воведување мултикултурализам во образованието, што подразбира присуство на содржини што ги прикажуваат културните ...