TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

ЕДЕН ОД НАЈСТАРИТЕ МОЗАИЦИ ВО СВЕТОТ Случајно го пронашле на гробишта во Турција (ВИДЕО)

+инфо - 15.09.2021

Во центарот на Турција, багер случајно го пронашол овој мозаик, со димензии три на седум метри, се состои од 3.147 камчиња, а се наоѓа на гробиштата во провинцијата Јозгат. Археолозите откриле мозаик стар околу 3.500 години, кој може да е еден од ...

Во Турција откриен најстариот мозак во светот (ВИДЕО)

Кумановски м. - 15.09.2021

Најстариот мозаик во светот, за кој се верува дека датира од пред 3.500 години, е откриен во провинцијата Јозгат во централна Турција. Димензиите на мозаикот се три на седум метри, а се состои од 3.147 парчиња камен.

Во Турција откриен најстариот мозаик во светот

Либертас - 15.09.2021

Мозаик направен пред 3.500 години, е откриен во областа Јозгат – средишната Турција. Мозаикот, составен од 3.147 камења, а со површина – три на седум метри, е пронајден кај местото Усакли Хојуку во округот Соргун, каде што 2008 година почнаа ...

Во Турција откриен најстариот мозаик во светот

Нова ТВ - 15.09.2021

Мозаик направен пред 3.500 години, е откриен во областа Јозгат – средишната Турција. Мозаикот, составен од 3.147 камења, а со површина – три на седум метри, е пронајден кај местото Усакли Хојуку во округот Соргун, каде што 2008 година почнаа ...

Во Турција откриен најстариот мозаик во светот

Кајгана - 15.09.2021

Најстариот мозаик во светот, создаден пред 3.500 години, е откриен во централната турска провинција Јозгат. Мозаикот, кој е составен од 3.147 камења и со димензии 3 на 7 метри, е пронајден во Усакли Хојуку во округот Соргун, каде површинските ...

Во Турција откриен најстариот мозаик во светот

Опсервер - 15.09.2021

– Мозаик направен пред 3.500 години, е откриен во областа Јозгат – средишната Турција. Мозаикот, составен од 3.147 камења, а со површина – три на седум метри, е пронајден кај местото Усакли Хојуку во округот Соргун, каде што 2008 година почнаа ...

Во Турција откриен најстариот мозаик во светот

Сител - 15.09.2021

– Мозаик направен пред 3.500 години, е откриен во областа Јозгат – средишната Турција. Мозаикот, составен од 3.147 камења, а со површина – три на седум метри, е пронајден кај местото Усакли Хојуку во округот Соргун, каде што 2008 година почнаа ...

Во Турција откриен најстариот мозаик во светот

Бриф - 15.09.2021

Мозаик направен пред 3.500 години, е откриен во областа Јозгат – средишната Турција. Мозаикот, составен од 3.147 камења, а со површина – три на седум метри, е пронајден кај местото Усакли Хојуку во округот Соргун, каде што 2008 година почнаа ...

Во Турција откриен најстариот мозаик во светот

OhridNews - 15.09.2021

Мозаик направен пред 3.500 години, е откриен во областа Јозгат – средишната Турција. Мозаикот, составен од 3.147 камења, а со површина – три на седум метри, е пронајден кај местото Усакли Хојуку во округот Соргун, каде што 2008 година почнаа ...

Италијански и турски археолози во Турција го открија најстариот мозаик во светот

Денешен - 15.09.2021

Мозаик направен пред 3.500 години, е откриен во областа Јозгат – средишната Турција. Мозаикот, составен од 3.147 камења, а со површина – три на седум метри, е пронајден кај местото Усакли Хојуку во округот Соргун, каде што 2008 година почнаа ...

Во Турција откриен најстариот мозаик во светот

MakPress - 15.09.2021

Мозаик направен пред 3.500 години, е откриен во областа Јозгат – средишната Турција. Мозаикот, составен од 3.147 камења, а со површина – три на седум метри, е пронајден кај местото Усакли Хојуку во округот Соргун, каде што 2008 година почнаа ...

Во Турција откриен најстариот мозаик на светот

Канал5 - 14.09.2021

Мозаикот се состои од 3.147 камења. Во турската централна провинција Јозгат откриен е најстариот мозаик на светот, направен пред 3.500 години, јавува Анадолија. Мозаикот, кој се состои од 3.147 камења и е со димензии три на седум метри, е пронајден ...