TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

ДЕНЕС ГО СЛАВИМЕ СВЕТИ ТЕОДОР СТРАТИЛАТ: Се верува дека ќе ве заштити од неволја ако го направите ОВА

Centar - 21.02.2024

Светиот великомаченик Теодор Стратилат бил римски војвода Православната црква и нејзините верници денеска на 21 јуни го слават Светиот великомаченик Теодор Стратилат, светец од IV век за кој пишувал и владиката Николај Велимировиќ.

КАЛЕНДАР НА МПЦ: Денеска е Св. великомаченик Теодор Стратилат

Денешен - 21.02.2024

Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 8 февруари. Денеска е Св. великомаченик Теодор Стратилат. Свети Теодор живееше и пострада во четвртиот век, кога управата во Рим беше поделена на царевите Константин и Ликиниј.

Денеска се празнува Светиот великомаченик Теодор Стратилат

Екран - 21.02.2024

Драгоценоста на маченичкиот подвиг зависи од величината на богатството што ќе го напушти христијанинот примајќи страдање наместо тоа богатство; и од величината на страдањето што ќе го поднесе заради Христа.

Денеска се празнува Светиот великомаченик Теодор Стратилат

Слободен Печат - 21.02.2024

Драгоценоста на маченичкиот подвиг зависи од величината на богатството што ќе го напушти христијанинот примајќи страдање наместо тоа богатство, како и од величината на страдањето што ќе го поднесе заради Христа.

Се празнува Св. великомаченик Теодор Стратилат

Курир - 21.02.2024

Денеска е Св. великомаченик Теодор Стратилат. Свети Теодор живееше и пострада во четвртиот век, кога управата во Рим беше поделена на царевите Константин и Ликиниј. Последниов владееше со источниот дел.

Според Календарот на МПЦ, денеска се празнуваат овие светители

Нетпрес - 05.04.2024

Светиот свештеномаченик Никон Роден е во Неапол од татко незнабожец и мајка христијанка. Беше римски офицер во Неапол. Не беше крстен, иако мајка му тајно од таткото го поучуваше на Христовата вера.

Денеска е Св. великомаченик Теодор Стратилат

OhridNews - 21.02.2024

Свети Теодор живееше и пострада во четвртиот век, кога управата во Рим беше поделена на царевите Константин и Ликиниј. Последниов владееше со источниот дел. Во тоа време Теодор, прочуен по својата мудрост и храброста, беше војвода на градот Ираклија.

Го славиме Светиот великомаченик Теодор Стратилат

4NEWS - 22.02.2024

Драгоценоста на маченичкиот подвиг зависи од величината на богатството што ќе го напушти христијанинот примајќи страдање наместо тоа богатство, како и од величината на страдањето што ќе го поднесе заради Христа.