TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Новите законски решенија на политичкиот договор во Македонија

Глас на Америка - 06.11.2015

Договорени се Законот за заштита на приватноста и Законот за влада, а утврдена е и композицијата на Анкетната комисија за истражување на скандалот со прислушувањето. Четирите партии потписнички на договорот од Прижино постигнаа согласност околу две ...

Снимките на Заев ќе може да се објавуваат уште најмалку половина година?

Дневник - 06.11.2015

Од закон за забрана за објавување материјали од незаконското прислушување до закон за заштитата на приватноста. Најголема трансформација од првичните позиции до крајното решение, според информациите на „Дневник“, на вчерашниот договор меѓу власта и ...

Нема бомби за швалерај

Вест - 06.11.2015

Закон за заштита на приватноста е називот на законот, според договорот меѓу ВМРО -ДПМНЕ и СДСМ, со кој ќе се одредува заштитата на приватноста на граѓаните, гарантирана со Уставот и со Европската конвенција за заштита на човековите права и слободи.

Договорени законски измени во повеќе сфери

Телма - 06.11.2015

Во рок од 15 дена по донесувањето на Изборниот законик, треба да се избере новиот состав на Државната изборна комисија. Власта и опозицијата ќе имаат по 3 члена, а тројца, меѓу кои и претседателот, ќе бидат експерти.

Укажувачите на корупција заштитени со закон

Вест - 06.11.2015

Прашањето за свиркачите ќе биде регулирано со закон за укажувачи на корупција. Со овој закон ќе се заштитат сите лица што имаат каква било врска со институциите за кои поседуваат информации дека е извршено некакво кривично дело.

„Свиркачите“ ќе бидат заштитени со закон

Нова ТВ - 06.11.2015

Министерството за правда има обврска во рок од 2 месеца да поднесе закон со кој фирмите ќе имаат обврска да имплементираат внатрешни акти и да им гарантираат безбедност на вработените кои ќе пријават неправилности во интитуцијата каде што работат.

Новиот Закон нема да ги деактивира објавените бомби

Нова ТВ - 06.11.2015

Сите досегашни материјали прибавени со незаконско прислушување кои укажуваат за сериозни криминали и злоупотреба на функциите ќе може да се реемитуваат. Она што е новина во Законот за заштита на приватноста или популарно наречен закон за „бомби“ се ...

Законот за „бомбите“ ќе стапи на сила 6 месеци по донесувањето

+инфо - 06.11.2015

Законот за заштита на приватноста, како што се нарекуваше Законот за бомбите, ќе се однесува на периодот од 2008 до 2015, а според него, нема да може да се објавуваат само прислушувани разговори што ја нарушуваат приватноста.

Нема казни за реемитување криминали, „свиркачите“ заштитени со закон, забрани за медиуми да донираат на партии

МКД - 06.11.2015

Најголемата опозициска партија СДСМ брифираше нови детали за вчерашните дефинирани точки од договорот од Пржино. Со Закон за заштита на приватноста нема да има казни доколку се реемитуваат веќе објавените разговори за криминали и злоупотреба на ...