TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

ДЕНЕСКА Е ПРЕПОДОБЕН ТЕОДОР ОСВЕТЕН: Мајката не само што не си го врати синот дома туку и таа се замонаши

Денешен - 29.05.2022

Денеска е 16 мај (по стар стил) и се слави Преподобен Теодор Осветен. Именден слават Теодор, Божидар… Ученик на свети Пахомиј. Роден и воспитан како незнабожец, но како млад дојде до познание на вистинската вера, се крсти и кога чу за свети Пахомиј, ...

Денеска е Преподобен Теодор Осветен

4NEWS - 29.05.2022

Теодор беше роден и порасна како незнабожец. Но, како момче дојде до познание на вистината и откако слушна за свети Пахомиј, тајно од своите родители, отиде во неговиот манастир. Свети Пахомиј го прими и наскоро многу го засака заради неговата ...

ДЕНЕС Е ПРЕП. ПАХОМИЈ ВЕЛИКИ: Извршил безбројни чуда, но претрпел и безброј искушенија од демони и од луѓе

Курир - 28.05.2022

Денеска е 15 мај (по стар стил) и се слави Преподобен Пахомиј Велики. Родум Египќанец и во младоста незнабожец. Како војник учествуваше во борбата на царот Константин против Максенциј. Потоа, дознавајќи од христијаните за единиот Бог и гледајќи го ...

Денеска е Преподобен Пахомиј Велики

4NEWS - 28.05.2022

Свети Пахомиј по род беше Египќанец, а се роди во незнабожечко семејство. Во времето на Великиот Константин служеше во неговата војска. Некаде во тоа време тој поверува во Христа и набргу, желен за подвиг, отиде во Тиваидската пустина кај познатиот ...

Денес се празнува: Преподобен Теодор Осветен

Слободен Печат - 29.05.2022

Ученик на свети Пахомиј. Роден и воспитан како незнабожец, но како млад дојде до познание на вистинската вера, се крсти и кога чу за свети Пахомиј, побегна во манастирот тајно од своите родители.

МПЦ денеска празнува неколку светители

Нетпрес - 29.05.2022

Преподобен Теодор Осветен Ученик на Свети Пахомиј. Роден и воспитан како незнабожец, но како млад дојде до познание на вистинската вера, се крсти и кога чу за Свети Пахомиј, побегна во манастирот тајно од своите родители.