TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Роботи на пареа ќе бараат живот на месечината на Јупитер (ВИДЕО)

USB - 02.07.2020

NASA Jet Propulsion Laboratory има во план да ги истражи можностите на концептот наречен SPARROW (Steam Propelled Autonomous Retrieval Robot for Ocean Worlds), роботи скокачи, кои ќе бидат специјално дизајнирани за истражување на терените на ...

Роботи на пареа ќе ја истражуваат Јупитеровата Европа

Кајгана - 01.07.2020

Концептот SPARROW подразбира роботи на пареа кои скокаат и се специјално дизајнирани за истражување на ледените терени на Европа, месечината на Јупитер. Парниот погон ќе биде значаен пресврт во научни цели, сметаат од НАСА.