TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Вангеловски им одговори на антикрупционерите: судиите се независни

24 Вести - 11.07.2019

Вангеловски не ги ферма антикорупционерите. Им порача дека неговите судии се независни и не паѓаат на надворешни притисоци и сами си одлучуваат дали ќе се изземат. Еден ден откако Антикорупциска го предупреди дека судир на интереси е ако тој и ...

Судиите од врховен сами ќе одлучат дали ќе се изземаат за одлуки поврзани со нивни разрешувања

Телма - 11.07.2019

Деветтемина судии сами ќе одлучуваат дали ќе се изземат од спорната седница на која ќе се одлучува за решение поврзано со нивното разрешување. Од судот денеска и одговорија на Антикорупсиката комисија која се закани дека ќе бара одговорност ако ...

Врховниот суд не сака антикорупционерите да му „солат памет“

Алсат-М - 11.07.2019

Дваесет и четири часа откако Врховниот суд и претседателот Јово Вангеловски беа предупредени од Антикорупционерите судиите да не учествуваат во расправата за нивно разрешување, највисокиот суд реагираше.

Врховните судии не прецизираат дали сами ќе се спасуваат од разрешување

1tv - 11.07.2019

Врховните судии не прецизираат дали самите ќе се спасуваат од разрешување. Поставуваме по Устав, законите, меѓународните ратификувани договори, праксата на Европскиот суд за човекови права е одговорот на Врховниот суд каде шефува Јово Вангеловски.

Постапуваме законски и не подлегнуваме на притисоци – Врховен ѝ одговори на антикорупциска

А1 On - 11.07.2019

Врховниот суд ѝ одговори на Државната комисија за спречување на корупцијата и судирот на интереси на вчерашниот допис да бидат внимателни кога постапуваат на општата седница поради судир на интереси.

Врховен суд до антикорупциска: Не поглегнуваме на притисоци

Република - 11.07.2019

Врховниот суд ѝ одговори на Државната комисија за спречување на корупцијата и судирот на интереси на вчерашниот допис да бидат внимателни кога постапуваат на општата седница поради судир на интереси. стои во соопштението на Врховниот суд.

Пораки до Врховен: Судиите не може сами себе да се амнестираат

Независен - 11.07.2019

Врховниот суд вчера не одржа и уште нема закажано општа седница на којашто треба расправа за иницијативата што ја поднесоа двајца адвокати во која се бара највисокиот суд да донесе правно мислење со кое во постапките за разрешување на судии што се ...

Врховен суд не заседавеше за судирот на законите за судови

Канал5 - 10.07.2019

Ниту денеска Врховен не заседаваше за да одлучува кој закон треба да важи за судиите за кои се водат постапки за раазрешување – постариот кој е поригорозен, или новиот од годинава кој предвидува поблага санкции..

Дкск до Вангеловски: судир на интереси е да се спасува сам себе

24 Вести - 10.07.2019

Ќе се осмели ли претседателот на Врховен, Јово Вангеловски да се спасува од разрешување сам себеси и своите 8 колеги, пред Судскиот совет да пресече дали ќе ги разреши?! Антикорупциска до која стигнале гласините, преку допис адресиран лично до ...

ВАНГЕЛОВСКИ И СУДИИТЕ ОД ВРХОВНИОТ СУД ПРЕДЛОЖЕНИ ЗА РАЗРЕШУВАЊЕ НЕ МОЖЕ ДА ОДЛУЧУВААТ ЗА РЕШЕНИЕ СО КОЕ ЌЕ СЕ СПАСАТ ...

Сакам да кажам - 10.07.2019

Претседателот на Врховниот суд Јово Вангеловски и останатите осуммина судии од Врховниот суд за кои има постапка за разрешување во Судскиот совет не можат да одлучуваат по иницијативите на двајца адвокати дали поблагиот, нов Закон за судови, ќе се ...

ДКСК: Врховните судии да не одлучуваат сами за себе

Телма - 10.07.2019

Деветмина врховни судии за кои е отворена постапка за разрешување да не помислуваат да носат одлука во своја корист. На ова предупредува антикорупциската комисија до која стигнале гласините.

Антикорупциска: Вангеловски и другите девет судии, надвор од седницата на Судскиот совет

Алсат-М - 10.07.2019

Антикорупциската комисија го предупреди претседателот на Врховниот суд Јово Вангеловски и неговите колеги судии за кои има постапка за разрешување. Тие не би смееле да присуствуваат на седницата на Судскиот совет на која треба да се одлучи кој закон ...

Антикорупциска го предупреди Вангеловски: Не може девет судии кои се пред разрешување да одлучуваат

А1 On - 10.07.2019

Државната комисија за спречување на корупцијата, испрати допис до Врховниот суд, со кој ги врхопвните судии дека не треба да учестуваат на општата седница на која ќе се расправа кој закон за судови да важи за евентуалното нивно разрешување, по ...

Антикорупциска: Судир на интереси е ако врховни судии решаваат самите за своето разрешување

1tv - 10.07.2019

Антикорупциската комисија, по сознанија дека во Врховниот суд се поднесени иницијативи за носење на начелен став по кој закон за судови ќе се решава за разрешувањето на судии, побара засегнатите 9 судии да се изземат од постапката.

ДКСК до Вангеловски и Врховен суд: Судиите пред разрешување да се изземат од носење одлуки

CivilMedia - 10.07.2019

Државната комисија за спречување на корупција и судир на интереси, го извести Врховен суд, конкретно претседателот Јова Вангеловски дека според законот за судови 9 -те засегнати судии за разрешување треба да се изземат од постапката.

Антикорупциска: Врховните судии со постапки за разрешување да се иземат од расправата и одлучувањето

PressingTV - 10.07.2019

Судиите на Врховниот суд на Република Северна Македонија против кои се отворени постапки во Судскиот совет на Република Северна Македонија за разрешување од функциите, не треба да учествуваат во расправата и одлучувањето на општата седница каде ќе ...

Вангеловски до Антикорупциска: Судиите не подлегнуваат на било какви надворешни притисоци!

Фокус - 11.07.2019

Откако вчера Државната комисија за спречување на корупцијата испрати допис до Врховниот суд, со кој предупредува дека врховните судии не треба да учествуваат на општата седница на која ќе се расправа кој закон за судови да важи за евентуалното нивно ...

Вангеловски со категоричен одговор до Антикорупциска: Судиите се независни

Нетпрес - 11.07.2019

Јово Вангеловски и порачана антикорупционерите дека неговите судии се независни и не паѓаат на надворешни притисоци и сами си одлучуваат дали ќе се изземат. Вчера Антикорупциска комисија го предупреди дека судир на интереси е ако тој и судиите од ...

ДКСК препорачува врховните судии да не одлучуваат сами за себе

Нетпрес - 10.07.2019

Деветмина врховни судии за кои е отворена постапка за разрешување да не помислуваат да носат одлука во своја корист, предупредуваат од Антикорупциската комисија до која стигнале гласините.

Антикорупциска го предупредува Вангеловски судиите кои се пред разрешување да не носат одлуки во сопствена корист

Макфакс - 10.07.2019

Државната комисија за спречување на корупцијата испрати допис до Врховниот суд, со кој ги предупредува врховните судии дека не треба да учествуваат на општата седница на која ќе се расправа кој закон за судови да важи за евентуалното нивно ...

Антикорупциска: Судир на интереси е ако врховни судии решаваат самите за своето разрешување

Либертас - 10.07.2019

Антикорупциската комисија, по сознанија дека во Врховниот суд се поднесени иницијативи за носење на начелен став по кој закон за судови ќе се решава за разрешувањето на судии, побара засегнатите 9 судии да се изземат од постапката.

ДКСК: Судиите на Врховниот суд не може да учествуваат во постапка за нивно разрешување

Локално - 10.07.2019

Судиите на Врховниот суд против кои се отворени постапки во Судскиот совет за разрешување од функциите, не треба да учествуваат во расправата и одлучувањето на општата седница каде ќе се утврдува начелното правно мислење по поднесените иницијативи, ...

Врховен суд по реакцијата на ДКСК: Судиите постапуваат според законот, самите бараат изземање

1tv - 11.07.2019

Врховниот суд испрати соопштение по реакцијата на ДКСК дека судиите на Врховниот суд не може да учествуваат во постапка за нивно разрешување. Во продолжение соопштението: -Во врска со известувањето објавено од Државната комисија за спречување на ...

Антикорупциска до Вангеловски: Судиите кои се пред разрешување да не носат одлуки во сопствена корист

Фокус - 10.07.2019

Државната комисија за спречување на корупцијата испрати допис до Врховниот суд, со кој ги предупредува врховните судии дека не треба да учествуваат на општата седница на која ќе се расправа кој закон за судови да важи за евентуалното нивно ...

ДКСК: Судир на интерес е врховните судии да решаваат за своето разрешување

Нова ТВ - 10.07.2019

Антикорупциската комисија, по сознанија дека во Врховниот суд се поднесени иницијативи за носење на начелен став по кој закон за судови ќе се решава за разрешувањето на судии, побара засегнатите 9 судии да се изземат од постапката.

ДКСК: Судиите на Врховниот суд не може да учествуваат во постапка за нивно разрешување

Независен - 10.07.2019

Судиите на Врховниот суд против кои се отворени постапки во Судскиот совет за разрешување од функциите, не треба да учествуваат во расправата и одлучувањето на општата седница каде ќе се утврдува начелното правно мислење по поднесените иницијативи, ...

Врховен до антикорупциска: Не поглегнуваме на притисоци

Либертас - 11.07.2019

Врховниот суд ѝ одговори на Државната комисија за спречување на корупцијата и судирот на интереси на вчерашниот допис да бидат внимателни кога постапуваат на општата седница поради судир на интереси.

Антикорупциска го предупредува Вангеловски: Судиите кои се пред разрешување да не носат одлуки во сопствена корист

Н.Македонија - 10.07.2019

Државната комисија за спречување на корупцијата испрати допис до Врховниот суд, со кој ги предупредува врховните судии дека не треба да учествуваат на општата седница на која ќе се расправа кој закон за судови да важи за евентуалното нивно ...

Антикорупциска бара да се изземат деветмината судии кои ќе одлучуваат за себеси

Слободен Печат - 10.07.2019

Еден од нив е и самиот претседател на Врховниот суд Јово Вангеловски, за пуштањето од притвор на избеганиот бизнисмен Сеад Кочан во мај 2017. Тој, според законите, не ни смее да ја води седницата, велат од ДКСК.

Антикорупциска: Судиите на Врховниот суд не може да учествуваат во постапка за нивно разрешување

24Инфо - 10.07.2019

Судиите на Врховниот суд против кои се отворени постапки во Судскиот совет за разрешување од функциите, не треба да учествуваат во расправата и одлучувањето на општата седница каде ќе се утврдува начелното правно мислење по поднесените иницијативи, ...

Врховен до антикорупциска: Судиите се независни и не подлегнуваат на притисоци

Макфакс - 11.07.2019

Врховниот суд ѝ одговори на Државната комисија за спречување на корупцијата и судирот на интереси на вчерашниот допис да бидат внимателни кога постапуваат на општата седница поради судир на интереси.

Антикорупциска го предупредува Вангеловски судиите кои се пред разрешување да не носат одлуки во сопствена корист

Точка - 10.07.2019

Државната комисија за спречување на корупцијата испрати допис до Врховниот суд, со кој ги предупредува врховните судии дека не треба да учествуваат на општата седница на која ќе се расправа кој закон за судови да важи за евентуалното нивно ...

Антикорупциска до Судскиот совет: Не може, кадија те тужи, кадија те суди!

+инфо - 10.07.2019

Судиите на Врховниот суд против кои се отворени постапки во Судскиот совет за разрешување од функциите, не треба да учествуваат во расправата и одлучувањето на општата седница каде ќе се утврдува начелното правно мислење по поднесените иницијативи, ...

Врховниот суд и одговори на Антикорупциска: Ние сме независни и работиме законски

Нова ТВ - 11.07.2019

Врховниот суд постапува во согласност со Уставот, законите, меѓународните ратификувани договори, како и праксата на Европскиот суд за човекови права во Стразбур – пишува во одговорот што го испрати откако Антикорупциската комисија вчера предупреди ...

ДКСК: Судиите на Врховниот суд не може да учествуваат во постапка за нивно разрешување

А1 On - 10.07.2019

Судиите на Врховниот суд против кои се отворени постапки во Судскиот совет за разрешување од функциите, не треба да учествуваат во расправата и одлучувањето на општата седница каде ќе се утврдува начелното правно мислење по поднесените иницијативи, ...

Врховен до Антикорупциска: Судиите секогаш сами се изземале ако е во прашање непристасноста

+инфо - 11.07.2019

Врховниот суд ѝ одговори на Антикорупциската комисија која вчера им порача на судиите дека оние против кои се отворени постапки во Судскиот совет за разрешување од функциите, не треба да учествуваат во расправата и одлучувањето на општата седница ...

ДКСК: Судиите на Врховниот суд не може да учествуваат во постапка за нивно разрешување

ММС - 10.07.2019

Судиите на Врховниот суд против кои се отворени постапки во Судскиот совет за разрешување од функциите, не треба да учествуваат во расправата и одлучувањето на општата седница каде ќе се утврдува начелното правно мислење по поднесените иницијативи, ...

Врховен до антикорупциска: судиите секогаш сами се изземале ако е во прашање непристасноста

Канал5 - 11.07.2019

Во прашање е иницијатива со која двајца адвокати бараат Врховен да се произнесе дали за судиите за кои се бара разрешување ќе важи новиот закон кој е поблаг односнпо овозможува наместо разрешување да има и само дисциплинска постапка.

Врховен до антикорупциска: Судиите се независни и не подлегнуваат на притисоци

Точка - 11.07.2019

Врховниот суд ѝ одговори на Државната комисија за спречување на корупцијата и судирот на интереси на вчерашниот допис да бидат внимателни кога постапуваат на општата седница поради судир на интереси.

ДКСК: Судиите на Врховниот суд не може да учествуваат во постапка за нивно разрешување

Опсервер - 10.07.2019

Судиите на Врховниот суд против кои се отворени постапки во Судскиот совет за разрешување од функциите, не треба да учествуваат во расправата и одлучувањето на општата седница каде ќе се утврдува начелното правно мислење по поднесените иницијативи, ...

Врховните судии сами ќе оценат дали треба да се изземат, независно од надворешни влијанија, ѝ одговори Врховниот суд на ...

Сакам да кажам - 11.07.2019

Судиите на Врховниот суд, согласно Уставот, се самостојни и независни во своето одлучување и при вршење на задачите од својата надлежност пред сè оценуваат дали има законски пречки да постапуваат во конкретен предмет, соопшти денеска Врховниот суд ...

Антикорупциска: Судиите на Врховниот суд не може да учествуваат во постапка за нивно разрешување

еМагазин - 10.07.2019

Судиите на Врховниот суд против кои се отворени постапки во Судскиот совет за разрешување од функциите, не треба да учествуваат во расправата и одлучувањето на општата седница каде ќе се утврдува начелното правно мислење по поднесените иницијативи, ...

Врховен суд: Судиите секогаш се изземаат во постапки во кои постојат причини за тоа

Слободен Печат - 11.07.2019

Тоа го соопшти денеска Врховниот суд, вчерашното известување од Државната комисија за спречување на корупцијата дека засегнатите судии од разрешување треба да се изземат од постапката. Судиите на Врховниот суд на Република Северна Македонија ...

ДКСК: Судиите на Врховниот суд не може да учествуваат во постапка за нивно разрешување

Канал5 - 10.07.2019

Судиите на Врховниот суд против кои се отворени постапки во Судскиот совет за разрешување од функциите, не треба да учествуваат во расправата и одлучувањето на општата седница. Каде ќе се утврдува начелното правно мислење по поднесените иницијативи, ...

Врховен: Судиите секогаш се изземаат ако има сомнеж за непристрасност

Независен - 11.07.2019

По дописот што му го ипсрати Антикорупциската комисија на претседателот на Врховниот суд, Јово Вангеловски, во кој превентивно ги предупредува судиите дека не можат сами себеси да се амнестираат, Врховниот суд испрати соопштение во кое тврди дека ...

Антикорупциска порачува: Врховните судии да не учествуваат во постапка за нивно разрешување

МКД - 10.07.2019

Судиите на Врховниот суд против кои се отворени постапки во Судскиот совет за разрешување од функциите, не треба да учествуваат во расправата и одлучувањето на општата седница каде ќе се утврдува начелното правно мислење по поднесените иницијативи, ...

Врховен суд: Судиите секогаш се изземаат во постапки во кои постојат причини

Press24 - 11.07.2019

Судиите на Врховниот суд на Република Македонија согласно со Уставот се самостојни и независни во своето одлучување и при вршење на задачите од својата надлежност, пред се, оценуваат дали има законски пречки да постапуваат во конкретен предмет, ...

ДКСК: Судиите од Врховниот суд не може да одлучуваат сами за себе

MakPress - 10.07.2019

Судиите на Врховниот суд против кои се отворени постапки во Судскиот совет за разрешување од функциите, не треба да учествуваат во расправата и одлучувањето на општата седница каде ќе се утврдува начелното правно мислење по поднесените иницијативи, ...

Врховен суд: Судиите секогаш се изземаат во постапки во кои постојат причини

24Инфо - 11.07.2019

Судиите на Врховниот суд на Република Северна Македонија согласно со Уставот се самостојни и независни во своето одлучување и при вршење на задачите од својата надлежност, пред се, оценуваат дали има законски пречки да постапуваат во конкретен ...

ДКСК: Судиите на Врховниот суд не може да учествуваат во постапка за нивно разрешување

Република - 10.07.2019

Судиите на Врховниот суд против кои се отворени постапки во Судскиот совет за разрешување од функциите, не треба да учествуваат во расправата и одлучувањето на општата седница каде ќе се утврдува начелното правно мислење по поднесените иницијативи, ...