TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

30 години од смртта на Блаже Конески: Отворен час пред МАНУ, во Прилеп положено цвеќе пред споменикот на великанот

Република - 07.12.2023

Културно-едукативниот центар „Небрегово“ денеска по повод 30 години од смртта на Блаже Конески организира „Отворен час за бесмртниот Конески“ кај споменикот пред МАНУ. ...

Oтворен час пред споменикот на великанот: Блаже Конески е бесмртен, тој е нашето минато, сегашност и иднина

Вечер Прес - 07.12.2023

„Денешниот отворен час е показ и патоказ за идните генерации, затоа што Конески е народен мислител и мудрец и нека биде светилник при разни премрежиња во општествениот и културниот живот кај нас, за да го продолжиме нашиот идентитет и континуитет.

Во Прилеп пригодно одбележани 30 години од смртта на кодификаторот на македонскиот јазик, Блаже Конески

Алфа - 07.12.2023

Во време на отворени и жестоки оспорувања, па дури и целосно негирање на засебното постоење на македонскиот јазик, наша заветна и задолжителна обврска е со сите средства да се бориме против тие напади, зашто јазикот е нашата таковина и мораме да го ...

Во Прилеп „Отворен час“ по повод 30 години од смртта на великанот Блаже Конески

Независен - 07.12.2023

Со „Отворен час“ и со почит пред споменикот во центарот на Прилеп денеска беа одбележани 30 години од смртта на великанот, кодификаторот на македонскиот стандарден јазик, академикот и писател Блаже Конески.

На денешен ден почина македонскиот великан Блаже Конески

Антропол - 07.12.2023

Блаже Конески (19 декември 1921 – 7 декември 1993) е најзначајната фигура на македонскиот 20 век. Филолог, поет, прозаист, есеист, литературен историчар, преведувач, професор на Филозофскиот факултет во Скопје, академик – прв претседател на ...

Во Прилеп одбележана 30 години од смртта на Блаже Конески

Н.Македонија - 07.12.2023

Со полагање на цвеќиња на споменикот Блаже Конески во центарот на Прилеп, делегации од НУ Завод и музеј Прилеп, од НУЦК „Марко Цепенков“; од општините Прилеп и Долнени, од библиотеката, од ОУ „Блаже Конески“ и од Клубот на литературни творци – ...

Вечен Спомен: Македонија го памети легендарниот писател и уметник, Блаже Конески

Трн - 07.12.2023

Блаже Конески, именуван како прв претседател на Друштвото на писателите на Македонија и на Македонската академија на науките и уметностите, остави длабок печат во светот на културата и литературата.

На денешен ден почина Блаже Конески, академик, еден од најистакнатите македонски културни дејци, писател, врвен поет и ...

Рацин - 07.12.2023

На денешен ден во 1993 година, во Скопје почина Блаже Конески, академик, еден од најистакнатите македонски културни дејци, писател, врвен поет и научник, чие творечко истражување дало огромни резултати во македонската литература, во областа на ...

Отворен час за Блаже Конески пред МАНУ

Курир - 07.12.2023

Културно-едукативниот центар „Небрегово“ денеска по повод 30 години од смртта на Блаже Конески организира „Отворен час за бесмртниот Конески“ кај споменикот пред МАНУ. На настанот ќе учествуваат ученици, студенти, професори и други почитувачи на ...

КЕЦ „Небрегово“ организира „Отворен час за бесмртниот Конески“ пред споменикот во Скопје

Слободен Печат - 06.12.2023

По повод 30 години од физичкото заминување на Блаже Конески, Културниот и едукативен центар „Небрегово“ организира „Отворен час за бесмртниот Конески“, што ќе се одржи на 7 декември (четврток), кај споменикот пред МАНУ, со почеток во 11 часот.

Отворен час за Блаже Конески пред МАНУ

24 Вести - 07.12.2023

Културно-едукативниот центар „Небрегово“ денеска по повод 30 години од смртта на Блаже Конески организира „Отворен час за бесмртниот Конески“ кај споменикот пред МАНУ. На настанот ќе учествуваат ученици, студенти, професори и други почитувачи на ...

Пред МАНУ отворен час за Блаже Конески

Нетпрес - 07.12.2023

Културно-едукативниот центар „Небрегово“ денеска по повод 30 години од смртта на Блаже Конески организира „Отворен час за бесмртниот Конески“ кај споменикот пред МАНУ. На настанот ќе учествуваат ученици, студенти, професори и други почитувачи на ...

Пред МАНУ отворен час за Блаже Конески

МКД - 07.12.2023

Културно-едукативниот центар „Небрегово“ денеска по повод 30 години од смртта на Блаже Конески организира „Отворен час за бесмртниот Конески“ кај споменикот пред МАНУ. На настанот ќе учествуваат ученици, студенти, професори и други почитувачи на ...

Отворен час за Блаже Конески пред МАНУ

Независен - 07.12.2023

Културно-едукативниот центар „Небрегово“ денеска по повод 30 години од смртта на Блаже Конески организира „Отворен час за бесмртниот Конески“ кај споменикот пред МАНУ. На настанот ќе учествуваат ученици, студенти, професори и други почитувачи на ...

Отворен час за Блаже Конески пред МАНУ

Канал5 - 07.12.2023

Културно-едукативниот центар „Небрегово“ денеска по повод 30 години од смртта на Блаже Конески организира „Отворен час за бесмртниот Конески“ кај споменикот пред МАНУ. На настанот ќе учествуваат ученици, студенти, професори и други почитувачи на ...

Пред МАНУ отворен час за Блаже Конески

Република - 07.12.2023

Културно-едукативниот центар „Небрегово“ денеска по повод 30 години од смртта на Блаже Конески организира „Отворен час за бесмртниот Конески“ кај споменикот пред МАНУ. На настанот ќе учествуваат ученици, студенти, професори и други почитувачи на ...

Отворен час за Блаже Конески пред МАНУ

Вечер Прес - 07.12.2023

Културно-едукативниот центар „Небрегово“ денеска по повод 30 години од смртта на Блаже Конески организира „Отворен час за бесмртниот Конески“ кај споменикот пред МАНУ. На настанот ќе учествуваат ученици, студенти, професори и други почитувачи на ...

Одбележана 30 годишнината од смртта на Блаже Конески

24 Вести - 07.12.2023

Со „Отворен час“ и со почит пред споменикот во центарот на Прилеп денеска беа одбележани 30 години од смртта на великанот, кодификаторот на македонскиот стандарден јазик, академикот и писател Блаже Конески.

Со „Отворен час“ во Прилеп одбележани 30 години од смртта на великанот Блаже Конески

Рацин - 07.12.2023

Со „Отворен час“ и со почит пред споменикот во центарот на Прилеп денеска беа одбележани 30 години од смртта на великанот, кодификаторот на македонскиот стандарден јазик, академикот и писател Блаже Конески.