TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Секое дете доаѓа на овој свет со мисија: Родителите добиваат дете според нивната заслуга

Скопје24 - 14.02.2020

Секој пар добива онолку деца колку што посакува. Ако имате син, тогаш вам ви треба лекција на која тој ќе ве научи. Молчалива ќерка, немирен син или зборлива ќерка, тивок син – Секој добива дете по заслуга, а сепак, секое од нив има своја мисија.

Проектот „Бибиверзум“ расте – повеќе наставници, нови дечиња, нова енергија

Деца - 14.02.2020

Идната недела ќе се објави конкурс за прием на нови дечиња. Планирано е да има две групи, едната со дечиња од претшколска возраст (4 и 5,5 години), а втората со дечиња што одат на училиште (од 5,5 до 8-годишна возраст).

„Еден ден ќе имате време за спиење“ - Советите на една мајка за сите нови мамички

Црнобело - 14.02.2020

Со цел да им помогне на новите и идните родители, една мајка решила да сподели што сè сакала да знае пред да добие деца. Од „гуглање“ на симптомите, па сѐ до чувството на вина кога ќе направи грешка, Кејти Хаф искусила сè.

Болни деца во градинките - педијатрите со апел до родителите

Скопје инфо - 14.02.2020

Загаденоста во комбинација со вирусите ја наполниле детската болница во Козле. Таму деновиве биле хоспитализирани 85 деца со компликации. А секој ден во дежурните амбуланти прегледувале по стотина болни деца.

Дајте им љубов и научете ги дека животот не е бајка. Тогаш тие ќе станат подобри од вас

Деца - 14.02.2020

Воспитувањето деца никогаш не било толку предизвикувачко како денес. Секаков вид спорт, јазици, математика, програмирање… Како им помагате на вашите деца да станат доволно добри кога сите други ги тераат да бидат најдобри уште кога ќе излезат од ...

Тибетанците се најдобрите родители на светот

Вечер Прес - 14.02.2020

Тибетанците се познати по своето мудро и смирено родителство. Нивното одгледување и воспитување на децата го воодушевува светот. Тие имаат четири фази на воспитување на детето и строго се придржуваат кон овие фази.

Не треба да постои „една мерка за сите деца“ во градинките, д-р Лена Дамовска, универзитетски професор

Деца - 13.02.2020

Kурикулумoт е само алатка за обука на идните генерации деца, кои ќе бидат значајни граѓани на 21 век. Во неговата примена секогаш треба да има простор за „поинаков начин“ на имплементација, соодветен за секое дете, без исклучок – Децата се развиваат ...

Мајчинство: Колку е убаво, толку е и исцрпувачко

Деца - 13.02.2020

Научниците од Универзитетот во Белгија дошле до интересен заклучок дека родителите со повисок степен на образование се под поголем притисок кога се работи за воспитувањето на децата. Причината е тоа што имаат преголеми очекувања од себе.