TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

УТРЕ Е СВЕТИ ЈОВАН ЗЛАТОУСТ: Бог го надарил јасно да расудува и убаво да зборува

Денешен - 25.11.2021

Патријарх Цариградски. Роден е во Антиохија, во 354 година, од татко Секунд, војвода, и мајка Антуса. Изучувајќи ја грчката философија, Јован се згнаси од грчкото незнабоштво и ја усвои христијанската вера како единствена и целосна вистина.

Календар на МПЦ: Утре се празнуваат овие светители

Курир - 24.11.2021

Според Календарот на МПЦ утре се празнува Свети Јован Милостив. Патријарх Александриски. Роден е на осторвот Кипар во кнежевско семејство. Воспитан од детството како вистински христијанин. На настојување од родителите се ожени и имаше деца.

Календар на МПЦ: Утре се празнуваат овие светители

Скопје24 - 24.11.2021

Според Календарот на МПЦ утре се празнува Свети Јован Милостив. Патријарх Александриски. Роден е на осторвот Кипар во кнежевско семејство. Воспитан од детството како вистински христијанин. На настојување од родителите се ожени и имаше деца.

ДЕНЕСКА Е СВ. ЈОВАН МИЛОСТИВ: Патријарх и пример на кротост, милосрдие и човекољубие

Денешен - 25.11.2021

Денеска е 12 ноември според стар стил и се слави Св. Јован Милостив. Патријарх Александриски. Роден е на островот Кипар во кнежевско семејство. Воспитан од детството како вистински христијанин. На настојување од родителите се ожени и имаше деца.

Денес го празнуваме Свети Јован Милостив

Слободен Печат - 25.11.2021

Патријарх Александриски. Роден е на островот Кипар во кнежевско семејство. Воспитан од детството како вистински христијанин. На настојување од родителите се ожени и имаше деца. Но, по Божја Промисла се упокоија и децата и жена му.

Денеска е Свети Јован Милостив: Спасете се од несреќа и зло, направете го ова!

Мастило - 25.11.2021

Православните верници на 25 ноември го одбележуваат празникот посветен на Свети Јован Милостив, светец на добрината, како што симболично го нарекуваат. Свети Јован Милостив бил патријарх Александриски кој живеел на крајот од шестиот и почетокот на ...