TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Вселенска сезона на лов: Со харпун против вселенскиот отпад!

Точка - 18.02.2019

На луѓето како да не им беше доволно тоа што ја загадија самата планета Земја, па ја загадија дури и самата орбита на планетата – вселенскиот отпад станува се поголем проблем. Сателитите за комуникација и GPS системите, метеоролошките сателити и ...

НАСА ги објави податоците од експериментот со близнаци во вселената (ВИДЕО)

Канал5 - 18.02.2019

Долгогодишните вселенски патувања на чуден начин влијаат врз телото на астронаутите , дури и на молекуларно ниво. Што навистина се случува , НАСА објави по експериментот за да се утври дали и како човечкиот организам би го поднел две и пол годишното ...

Кина планира да ја изгради првата соларна централа во вселената

МКД - 18.02.2019

Кинеската академија за вселенски технологии (КАСТ) работи на електроцентрала што ќе кружи во Земјината орбита, ќе собира сончева енергија и ќе ја испраќа на Земјата. Вселенската соларна централа би можела да ја користи сончевата енергија дури и кога ...

Кинезите сакаат да постават електрана во вселената

Факултети - 18.02.2019

Кинеската Академија за вселенска технологија работи на електрана во орбитата која би ја собирала соларната енергија во вселената и би ја предавала назад до Земјата. Електраната би можела да користи соларна енергија дури и кога на Земјата би било ...

Кина гради соларна електрана во вселената

Денар - 18.02.2019

Експерти на кинеската Академија за вселенска технологија работи на соларна електрана која ќе кружи околу планетата, односно ќе “фаќа” соларна енергија во вселената и ќе ја праќа на Земјата.

Вселенска сезона на лов: Со харпун против вселенскиот отпад!

Локално - 18.02.2019

На луѓето како да не им беше доволно тоа што ја загадија самата планета Земја, па ја загадија дури и самата орбита на планетата – вселенскиот отпад станува се поголем проблем. Сателитите за комуникација и GPS системите, метеоролошките сателити и ...

Кина планира да ја изгради првата соларна централа во вселената

Студенти - 18.02.2019

Кинеската академија за вселенски технологии (КАСТ) работи на електроцентрала што ќе кружи во Земјината орбита, ќе собира сончева енергија и ќе ја испраќа на Земјата. Вселенската соларна централа би можела да ја користи сончевата енергија дури и кога ...

Ричард Бренсон сака да отпатува во вселената во наредните пет месеци

Локално - 16.02.2019

Британскиот бизнисмен Ричард Бренсон тврди дека ќе отпатува во вселената со помош на ракетата на неговата компанија Virgin Galactic во наредните пет месеци. Бренсон сака да отпатува во вселената и така да ја одбележи 50-годишнината од првото ...

Харпун лови "вселенски отпад"

MTM - 17.02.2019

Проектот за чистење на вселенскиот отпад се одвива од минатата година. Има буџет од 13 милиони фунти, а шефот на мисијата професор Алие од Универзитетот Сари изјави дека експериментот е целосно успешен.